Ce furnizor de energie electrica sa aleg: factori de care sa tii cont

20. Jul.

Daca inainte aveai un contract cu un furnizor in functie de locul de consum, dupa liberalizarea pietei de energie este la latitudinea ta sa alegi furnizorul de energie electrica pe care il preferi pentru servicii.

Totusi, intrebarea “ce furnizor de energie electrica sa aleg” este din ce in ce mai populara printre cetatenii romani. Noua libertate a adus in plus si o responsabilitate, cum stii ca ai ales cea mai buna oferta pentru tine?

In acest articol vei afla care sunt factorii de care trebuie sa tii cont atunci cand iti alegi furnizorul:

Care sunt optiunile din care poti alege

In acest moment, un consumator poate alege orice furnizor, indiferent de zona de unde opereaza acesta, atat timp cat acesta ofera servicii de furnizare de energie electrica catre locul de consum respectiv.

Exista doua tipuri de contracte pe care le poti intalni in functie de furnizor:

  • Contract cu preturi reglementate de stat: pretul pe kilowatt al energiei este stabilit de catre statul roman prin Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE);
  • Contract cu preturi concurentiale: pretul energiei este stabilit de fiecare furnizor de energie electrica separat.

Ce tip de consumator esti

Inainte sa inchei un contract de furnizare energie, este bine sa stii ca pret energie electrica 2021 pe kilowatt variaza in functie de statut: client casnic sau client comercial. Pentru clientii comerciali, tarifele sunt de obicei mai mari, deci este important sa negociezi o oferta cat mai avantajoasa pentru tine.

Care sunt costurile incluse in tariful de energie electrica al furnizorului

Atunci cand decizi ce furnizor de energie electrica sa aleg, trebuie sa fii constient ca pretul final nu cuprinde doar pretul energiei in kWh. Un contract corect ar trebui sa includa in pret si urmatoarele costuri: distributie, sistem, tarif TL, tarif TG, certificate verzi, cogenerare, acciza.

Pentru a afla care sunt cele mai bune oferte energie electrica 2021, poti folosi comparatorul de tarife ANRE. Prin introducerea unor informatii simple precum consumul estimat, tipul de consumator si nivelul de tensiune, vei afla care sunt toti furnizorii din zona ta.

Ce tip de oferta are furnizorul

Majoritatea furnizorilor iti vor pune la dispozitie abonamente cu o durata variabila, de 3, 6 sau 12 luni iar pretul va deveni mai avantajos cu cat durata contractului creste. Este bine sa verifici ca ai garantat pretul negociat la inceput pe toata perioada colaborarii.

Care este experienta furnizorului

Inainte de a face orice achizitie, fie ca vorbim de o haina, un televizor sau de energie electrica, este foarte important sa faci macar o minima verificare a furnizorului. Cum arata site-ul, exista testimoniale de la clienti multumiti, are un blog prin care sa mentina clientii informati.

Mai poti cauta pe motoarele de cautare si forumuri sa vezi daca alte persoane au avut experiente neplacute cu furnizorul respectiv pentru a te asigura ca iei o decizie avizata.

 

Raspunsul la intrebarea ce furnizor de energie electrica sa aleg nu este simplu deoarece depinde de fiecare consumator in parte. Fii mereu la curent cu noutatile despre energie electrica astfel incat sa faci cea mai buna alegere pentru locul tau de consum.