13. Jul.
Internet of things (IoT) descrie reteaua de obiecte fizice - „lucruri”/„things” - care sunt incorporate cu senzori, software si alte tehnologii in scopul conectarii si schimbului de date cu alte dispozitive si sisteme prin internet. Aceste dispozitive variaza de la obiecte obisnuite de uz casnic la instrumente industriale. Cu peste 7 miliarde de dispozitive IoT conectate astazi, expertii se asteapta ca acest numar sa creasca la 10 miliarde pana in 2020 si 22 miliarde pana in 2025.
Exista o gama incredibil de larga de lucruri care intra sub acea umbrela: versiuni „inteligente” conectate la internet ale aparatelor traditionale, precum frigiderele si becurile; gadgeturi care ar putea exista doar intr-o lume cu internet, cum ar fi asistentii digitali in stil Alexa; senzori conectati la internet care transforma fabrici, asistenta medicala, transport, centre de distributie si ferme.
IoT aduce puterea internetului, a procesarii datelor si a analizelor in lumea reala a obiectelor fizice. Pentru consumatori, acest lucru inseamna interactiunea cu reteaua globala de informatii fara intermediarul unei tastaturi si a unui ecran; multe dintre obiectele si aparatele lor de zi cu zi pot prelua instructiuni din acea retea cu o interventie umana minima.
In setarile de intreprindere, IoT poate aduce aceleasi eficiente in fabricarea si distributia fizica pe care internetul le-a oferit mult timp pentru munca de cunoastere. Milioane, daca nu miliarde de senzori incorporati pe internetul din intreaga lume ofera un set incredibil de bogat de date pe care companiile le pot folosi pentru a colecta date despre siguranta operatiunilor lor, pentru a urmari activele si pentru a reduce procesele manuale. Cercetatorii pot utiliza, de asemenea, IoT pentru a aduna date despre preferintele si comportamentul oamenilor, desi acest lucru poate avea implicatii serioase pentru confidentialitate si securitate.
Utilizarile comerciale pentru IoT includ urmarirea clientilor, a inventarului si a starii componentelor importante. Iata trei industrii care au fost transformate sau revolutionate de IoT:
In general, intreprinderile cauta solutii IoT care pot ajuta in patru domenii: utilizarea si consumul de energie electrica, urmarirea activelor, securitatea si experienta clientilor.
Pentru a lucra impreuna, toate aceste dispozitive trebuie sa fie autentificate, aprovizionate, configurate si monitorizate, precum si actualizate dupa cum este necesar, iar orice problema apare, trebuie rezolvata rapid. De cele mai multe ori, toate acestea se intampla in contextul sistemelor care dispozitivele se afla in proprietatea unui singur furnizor - sau, nu se intampla deloc, ceea ce este riscant. Dar industria avanseaza si incepe sa treaca la un model de gestionare a dispozitivelor bazat pe standarde, care permite dispozitivelor IoT sa interopereze si sa se asigure ca toate dispozitivele functioneaza in parametri normali.
Datorita evolutiei tehnologice si a proceselor ce tind din ce in ce mai mult spre digitalizare, in anii urmatori, IoT va fi un concept destul de comun care va usura munca numeroaselor industrii si va venit in ajutorul oamenilor cu solutii ingenioase.
Articolul precedent
Ce este un certificat energeticUrmătorul articol
De ce sa-ti platesti factura electrica online