Ce este si cum functioneaza o ferma solara?

20. Oct.

In ultimul deceniu, energia solara s-a dezvoltat anual cu aproximativ 49%. Este o marturie clara a tendintei de gasire a solutiilor sustenabile pentru industria energiei. Cea mai noua aparitie pe terenurile intinse ale plantatiilor – panourile solare fotovoltaice. Acestea au aparut pretutindeni, in toate formele si marimile, de la cele care alimenteaza cu energie comunitatile mici, la ferme solare industriale, care alimenteaza mii de locuinte. 

Aceasta evolutie incredibila se datoreaza partial conceptului de ferma solara, care a devenit tot mai popular in Statele Unite si Europa. De aceea, astazi exista o infrastructura pentru energie solara, capabila sa alimenteze milioane de locuinte. Pentru ca este un subiect de actualitate si de interes pentru tot mai multi utilizatori casnici si industriali, iti propunem sa afli mai multe in cele ce urmeaza! 

Ce este o ferma solara? 

O ferma solara este o colectie mare de panouri solare fotovoltaice, care absorb energia de la soare, o convertesc in energie electrica, o stocheaza intr-o baterie și o trimit la reteaua electrica. Apoi, aceasta este distribuita si consumata de clientii furnizorului.  

Fermele solare, pe care le vei vedea uneori denumite ,,parcuri solare” sunt, de obicei, montate pe sol, in locul traditionalei pozitionari pe acoperisuri. Asa cum am mentionat anterior, formele, dimensiunile si numarul panourilor pot varia. 

Ferme solare la scara utilitara 

In primul rand, expresia ,,la scara utilitara" poate fi puțin inselatoare. Din punct de vedere tehnic, toate proiectele privind energia solara - fie ca este vorba de cateva panouri pe acoperis sau de un hectar intreg de panouri - sunt conectate la reteaua de energie. Acestea furnizeaza curent companiei locale de electricitate, care utilizeaza si energie solara. Singurul moment in care un proiect de energie solara nu este cu adevarat la scara utilitara, este atunci cand acesta este complet deconectat de la retea si nu este conectat prin intermediul unei linii electrice.  

Totusi, acest lucru nu se intampla aproape niciodata. In cazul de fata si pentru majoritatea discutiilor de aceasta natura, fermele solare la scara utilitara se refera la acele suprafete masive de teren, unde panourile solare se intind dincolo de orizont. Astfel de instalatii sunt formate din sute de mii de panouri solare, care absorb energia de la soare si distribuie aceasta energie pe linii electrice de inalta tensiune.  

Electricitatea calatoreste de-a lungul acestor linii electrice pana la reteaua de electricitate, ajungand in cele din urma pana la locuinta ta. Aceste instalatii functioneaza, de obicei, pe baza unor contracte de achizitie de energie electrica, prin care intreprinderile sunt de acord sa cumpere o anumita cantitate de energie electrica, fie de la furnizor, fie de la producator. Acesta este doar un tip de ferma solara! Cealalta categorie consta in miile de ferme la scara mai mica, pe care industria le numeste ,,comunitati sau gradini solare”. 

 

Ferme solare comunitare 

Fermele solare comunitare sunt instalatii solare la scara mica, care generează aproximativ 5 MW de energie electrica pentru o comunitate locala de locuinte si intreprinderi. Energia este impartita intre toti cei care doresc sa o utilizeze. In functie de numarul de rezidenti si de cantitatea de productie, uneori consumatorii ar putea obtine o reducere la factura electrica, daca au investit in anumite proiecte pentru energie solara. Iata cum functioneaza: 

Panourile solare sunt instalate intr-o arie extinsa si deschisa a comunitatii, care se bucura de suficienta expunere la lumina soarelui. Energia solara este alimentata in reteaua electrica mai mare a regiunii. 

Ferma solara comunitara VS ferma solara utilitara 

Electricitatea produsa de ferma solara comunitara este utilizata pentru a alimenta locuintele aflate in apropiere. Astfel, este mai putin probabil ca acestea sa ramana fara energie electrica, in cazul in care reteaua este oprita temporar.  

In schimb, energia electrica produsa de o ferma solara la scara utilitara, poate calatori multi kilometri pana cand ajunge la destinatie, fie ca este vorba despre casa sau de afacerea ta. In cele din urma, ambele au beneficii unice care contribuie la dezvoltarea infrastructurii pentru energie sustenabila. 

Care sunt principalele avantaje? 

Nu a fost niciodata mai benefic pentru mediul inconjurator si atat de eficient, din punct de vedere al costurilor, sa apelezi la sursele de energie solara. Mai jos sunt doar cateva dintre principalele avantaje ale fermelor solare: 

  1. Fermele solare utilizeaza o sursa de energie sigura si curata. Motivul din spatele acestei garantii este simplu - soarele nu va disparea nicaieri in viitorul apropiat. Cu toate acestea, nu se poate spune acelasi lucru despre sursele traditionale de energie, cum ar fi combustibilii fosili si carbunele. 
  2. Fermele solare nu polueaza. Desi exista o cantitate redusa de emisii de carbon, asociate cu productia unei ferme solare, acestea sunt insignifiante, in comparatie cu majoritatea surselor de energie conventionale. 
  3. Fermele solare sunt utilizabile in multe locuri. Soarele straluceste pretutindeni in lume, cel putin cateva ore (chiar si in Islanda, care are cea mai scurta durata a zilei, de aproximativ 5 ore la solstitiul de iarna). Desi ai putea crede ca tarile situate de-a lungul ecuatorului ar putea exploata cea mai multa energie solara, Germania produce in prezent cel mai mare volum, datorita infrastructurii ce favorizeaza acest lucru. 
  4. Fermele solare pot fi folosite in continuare pentru a cultiva recolte si a hrani animale. Studiile din 2018 si 2019 au aratat ca este benefica amplasarea in acelasi loc a terenurilor de cultura si a fermelor solare, printr-o locatie ce este denumita „agrovoltaica". In cazul in care, in viitor, un proprietar de terenuri doreste sa revina la utilizarea exclusiv agricola a terenului sau, acest lucru poate fi realizat cu usurinta. Terenul care nu a fost folosit pentru culturi, in timp ce functiona ca ferma solara, poate chiar sa mentina calitatea solului si sa contribuie la biodiversitatea terenului. 

Fermele solare pot oferi energie pentru un numar mare de persoane. Daca te-ai gandit sa iti instalezi panouri solare pe casa ta, aceasta poate fi o idee extrem de practica, cat timp iei in considerare investitia de la inceput si pozitionarea aparaturii. In plus, te vei putea bucura de utilizarea energiei verzi, stiind ca ajuti la salvarea mediului printr-o abordare sustenabila. Pentru mai multe informatii privind utilizarea energiei verzi si infrastructura necesara acesteia, acceseaza blogul Nova Power & Gas! Astfel, ramai la curent si cu cele mai noi preturi energie electrica!