Este avantajos sa folosesti centrale termice pe lemne si carbune in 2022/2023?

18. Nov.

Exista mai multe tipuri de centrale termice, in functie de tipul de combustibil folosit.  Pe langa faptul ca materia prima folosita la incalzirea casei poate avea un impact major asupra costurilor lunare de intretinere, aceasta poate face o diferenta cu privire la nivelul de poluare.

Arderea lemnului umed sau a unor variante de carbune, elibereaza un fum greu, daunator, care atunci cand este amestecat cu alte emisii, poate afecta sanatatea. 

De aceea, este esential sa afli care este cea mai avantajoasa varianta de incalzire a locuintei, astfel incat sa ai parte de confort termic sporit si de un nivel minim de poluare in camin.

De ce sa renunti la modelele de centrale termice pe lemne si carbune?

Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sanatate si trebuie luate masuri, pentru a fi redusi poluantii grei.

Arderea combustibililor de tipul lemnului si a carbunelui acasa emana particule fine de poluanti. Acestea pot afecta plamanii si alte organe ale tuturor membrilor familiei.

Efectuarea unor mici modificari cu privire la modalitatea de incalzire a locuintei, poate oferi numeroase beneficii, precum: 

  • imbunatatirea aerului;
  • reducerea riscului de incendii;
  • sanatate mai buna.

Mai multe despre lemn si carbune pentru incalzirea casei

1. Lemn

Daca incalzesti caminul pe baza de lemne, este recomandat sa le cauti pe cele cu sigla aprobata de „Ready to Burn”. Aceasta confirma faptul ca acest tip de combustibilul are un continut de umiditate de 20% sau  chiar mai putin.

Este cunoscut faptul ca multi oameni usuca lemnul, pentru a-l  folosi intr-o etapa ulterioara. Ceea ce este important de stiut este faptul ca acesta trebuie uscat in aer liber, cu cel putin 2 ani inainte de ardere. 

Arderea lemnului umed produce mult fum si creeaza depuneri de gudron care pot deteriora centrala termica si cosul de fum, fapt ce creste costurile de intretinere si riscul incendiilor.

Prin urmare, poate fi destul de periculos sa folosesti centrala pe lemne, asa ca este mai bine sa renunti la aceasta varianta si sa optezi spre alte metode de incalzire, mai eficiente si ecologice.

2. Carbune

Carbunele este o sursa de caldura mult mai eficienta in comparatie cu lemnul, ceea ce duce la o mai buna generare si mentinere a nivelurilor de caldura din casa ta. Insa, acesta prezinta numeroase dezavantaje.

Carbunele este, de asemenea, mai scump decat lemnul si degaja multe emisii toxice, care polueaza mediul. Organizatia Mondiala a Sanatatii clasifica fumul de carbune drept cancerigen. 

Astfel, daca incalzesti locuinta cu carbuni, este indicat sa iei in considerare trecerea la un combustibil alternativ, precum sunt cei solizi fabricati, cunoscuti sub numele de brichete. 

Solutii pentru inlocuirea modelelor de centrale termice pe lemne si carbune

Exista cateva alternative mult mai eficiente si sigure spre care iti poti indrepta atentia, atunci cand vine vorba despre incalzirea casei. 

Renunta la modelele de centrale termice pe lemne si carbune si orienteaza-te catre urmatoarele optiuni:

1. Centrale termice pe gaz

Centralele termice pe gaz  se intretin fara dificultate,  sunt usor de folosit si prezinta costuri lunare scazute. Astfel, daca optezi pentru aceasta solutie, poti plati mult mai putin pe factura la gaze, decat pe cantitatea de lemne de care ai putea avea nevoie pentru o centrala pe lemne. 

Daca te incanta aceasta varianta, atunci verifica ANRE comparator preturi gaze, astfel incat sa iei cea mai buna decizie pentru tine si familia ta! Incalzeste casa fara griji, cu ajutorul Nova!

2. Pompe de caldura

Pompele de caldura sunt sisteme electrice de incalzire. Deoarece trebuie doar sa pompeze caldura, acestea folosesc energie electrica, insa intr-o masura mica. Din acest motiv, reprezinta o alternativa ieftina, pe care este bine sa o iei in considerare pentru economisirea bugetului lunar al familiei. 

In momentul in care o pompa de caldura este combinata cu panouri solare, eficienta energetica creste considerabil. 

3. Cazane cu hidrogen

Aceste cazane folosesc hidrogen in loc de gaz natural, pentru a produce caldura. Astfel, este o solutie regenerabila si eficienta din punct de vedere energetic. In plus, prezinta emisii scazute de carbon.

4. Incalzire solara termica

Panourile solare transforma energia soarelui in electricitate, care este modificata apoi in caldura, ce asigura temperaturi crescute in casa si apa calda la discretie. 

Deoarece caldura soarelui este o resursa regenerabila, optiunea de incalzire solara este eficienta din punct de vedere energetic. In plus, reduce amprenta de carbon si costurile. Aceasta varianta te ajuta sa economiseste finante importante pe termen lung, deoarece singura investitie este cea initiala.

Carbunii si lemnele vor fi interzise in Marea Britanie pana in 2023

Vanzarea lemnului si a carbunelui pentru centralele termice, vor fi strict interzise in Anglia din 2023, pentru protejarea si curatarea aerului. 

Planurile de eliminare a vanzarii de carbune si lemn umed au fost confirmate, ca parte a eforturilor de combatere a particulelor poluante minuscule, care pot patrunde adanc in plamani si sange si pot cauza probleme grave de sanatate.

Locuitorii Angliei au avut la dispozitie doi ani pentru a putea inlocui variantele de centrale pe lemne si carbune. Astfel, ideea interzicerii acestor modalitati de incalzire a fost luata in vedere din 2021, pentru a oferi timp gospodariilor si furnizorilor sa treaca la alternative mai curate, cum ar fi lemnul uscat si combustibilii solizi manufacturati. Aceste optiuni produc mai putin fum si poluare.

Astfel, carbunii si lemnele umede nu vor mai putea fi achizitionate in UK, incepand cu februarie 2023. Usor, usor, in toate statele vor incepe sa fie restrictionate aceste materii prime, pentru incalzirea caselor. 

Centrale termice pe lemne si carbune - Concluzii

Asadar, in loc sa folosesti centrale termice pe lemne si carbune, cel mai bine este sa iti indrepti atentia catre modelele pe gaz. Acestea sunt mult mai ieftine si prietenoase cu mediul inconjurator. 

Daca iti doresti sa afli mai multe date importante despre gazul natural, analizeaza cu atentie oferta Nova si citeste informatiile regasite pe site-ul vreaulanova.ro. Cu siguranta, vei descoperi ca incalzirea pe gaz este o idee buna, care iti ofera numeroase avantaje. 

Ia legatura cu Nova si opteaza pentru cel mai bun furnizor de gaz natural!