27. Jan.
Odata cu scumpirea energiei electrice, oamenii au inceput sa ia in considerare instalarea unei centrale electrice in apartament. Costurile pentru o astfel de incalzire pot fi mai convenabile. Insa, pretul facturii este influentat de diverse aspecte, cum ar fi numarul de camere din locuinta.
Continua sa citesti pentru a afla cat de rentabila este o centrala electrica pentru dimensiunea apartamentului tau.
Sunt mai multi factori care determina consumul unei astfel de centrale. Inainte sa iei decizia de a face o schimbare de genul, ia in considerare ca pretul facturilor va fi influentat de:
Exista o formula matematica simpla care te poate ajuta sa calculezi aproximativ costul lunar al centralei. In continuare iti vom prezenta pretul estimativ al unei facturi in functie de numarul de camera pe care il are locuinta.
Pentru a-ti raspunde la intrebarea ”cat de rentabila este o centrala electrica pentru o garsoniera”, vom pune in aplicare formula pentru tine. Sa luam ca exemplu o garsoniera cu o suprafata de 40 mp care este bine anvelopata si nu are pierderi de caldura. In cazul acesta, se recomanda montarea unei centrale cu o putere termica de 24 W. Pentru o astfel de centrala, consumul de electricitate aproximat pentru o luna va fi de 1080 kWh.
Pentru a afla care este pretul facturii, trebuie sa inmultesti consumul lunar cu pretul pe un kW. Daca distribuitorul de energie electrica ofera un kW cu 0,48, totalul va fi 518 de lei pentru incalzirea locuintei si a apei calde.
Chiar daca pretul energiei electrice a cunoscut cresteri importante in ultimele luni, statul vine in ajutorul consumatorilor cu o schema de compensatii pentru factura electrica. Insa, acestea se acorda cu anumite conditii. Compensatiile se ofera pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 si poti primi o compensatie de cel mult 0,291 lei/kWh. Pentru a fi eligibil, trebuie sa ai un consum minim de 1 kWh/zi si un consum maxim lunar de 338,61 (cu o abatere de 10% inclusa, in favoarea consumatorului).
In cazul unei garsoniere, este usor sa te incadrezi in aceste limite. Daca spatiul este bine izolat si folosesti termostat, poti respecta cu usurinta aceste valori.
In cazul unui apartament cu doua camere, pretul se va mari putin. Evident, cu cat spatiul este mai mare, cu atat centrala consuma mai mult pentru a face caldura. Mai multe camere implica si un alt numar de calorifere care trebuie incalzite.
Sa presupunem ca apartamentul are o suprafata de 60 mp. La un astfel de spatiu, consumul mediu este aproximativ 1620 kWh. Vom face calculul cu acelasi pret per kWh mentionat anterior. Astfel, consumul lunar pentru un apartament cu doua camere este 777 de lei.
Evident, in cazul in care imobilul nu este bine izolat si are pierderi de caldura, costurile vor creste.
Bineinteles, costurile de incalzire are unu apartament cu 3 camere sunt mai mari. Cu o suprafata de 80 mp, consumul mediu lunar ar fi de 2160 kWh. Astfel, daca inmultim 0,48 kWh cu consumul de 2160, factura lunara ar fi de aproximativ 1036 de lei.
Estimarea a fost facuta luand in considerare folosirea unui termostat care controleaza temperatura. Majoritatea furnizorilor ofera o serie de facilitati clientilor, de care poti profita si tu, precum plata factura electrica online, calculator pret energie electrica si comunicare index gaze online. In cazul in care vrei sa afli pretul estimativ al unei facturi, poti calcula costul lunar cu ajutorul unui calculator special. La Nova gasesti aceasta optiune pe site.
Daca te intrebi cat de rentabila este o centrala electrica, instalarea uneia vine cu avantaje si dezavantaje. In functie de nevoile tale, poti cantari optiunile pentru a-ti da seama daca este sau nu solutia potrivita pentru tine.
Totusi, pe termen lung, centrala te poate ajuta sa economisesti bani. Spre deosebire de caldura furnizata de stat, centrala iti oferta posibilitatea sa controlezi cate resurse consumi lunar. Probabil nu doar odata te-ai lovit de situatia in care temperatura a crescut afara, dar caldura din casa inca nu a fost oprita. Nu exista multe optiuni intr-o astfel de situatie, asa ca platesti factura la agentul termic la un pret crescut pentru resurse care nu iti sunt de folos.
In acelasi timp, ai optiunea sa opresti caldura intr-o singura incapere in cazul in care nu este folosita. Intradevar, poti face asta si cand esti racordat la reteaua comuna. Diferenta este ca pretul facturii ramane acelasi indiferent ca nu ai toate caloriferele in functiune. Pe langa asta, centrala poate fi oprita chiar si mai multe zile daca nu este nimeni in locuinta in acea perioada.
Poti controla temperatura cu usurinta prin intermediul termostatului. Acesta iti permite sa setezi programe in care centrala functioneaza asa cum a fost setata. De exemplu, poti alege ca in orele in care nu este nimeni in locuinta sa nu mai produca caldura.
Intradevar, este o responsabilitate in plus. O centrala electrica necesita ingrijire constanta si verificari periodice pentru a te asigura ca functioneaza in parametri normali. Reviziile tehnice nu vin cu un pret neaparat mic iar o defectiune a centralei poate fi costisitoare.
Pe langa costul achizitiei in sine, trebuie sa platesti montarea acesteia si racordarea la reteaua de energie electrica. Un alt dezavantaj il reprezinta faptul ca este voluminioasa si ocupa ceva spatiu din casa. Acest lucru poate fi un inconvenient daca locuinta in care vrei sa o montezi este mica.
Daca te-am convins cat de rentabila este o centrala electrica, arunca o privire pe ofertele Nova si vezi care ti se potriveste. La noi gasesti preturi competitive, servicii online si optiunea sa faci calcule estimative inainte sa iti schimbi furnizorul. Iti punem la dispozitie inclusiv o aplicatie pe mobil in care poti sa platesti facturile si sa trimiti indexul.