Pret gaze naturale in 2022 – ce masuri vor fi luate si ce anume poti face?

21. Jan.

2022 a debutat cu schimbarile decise inca de la finalul anului trecut in privinta majorarii pretului gazelor naturale. Ca raspuns normal la aceste schimbari, multi consumatori de energie din Romania au manifestat anumite ingrijorari privind costurile ce ar urma sa fie achitate, in special in sezonul rece. 

Odata cu liberalizarea pietei furnizorilor de gaze si a semnarii de contracte distincte, situatia modificarii preturilor nu se aplica la fel pentru fiecare locuinta.  

Toate aceste schimbari ar putea crea o stare de confuzie generala privind statusul preturilor practicate. Ramane intrebarea… la ce anume te poti astepta atunci cand urmeaza sa platesti factura gaz online

Afla ce masuri vor fi luate privind pretul gazelor naturale in 2022  

Odata cu o constientizare publica a noilor preturi practicate, este important ca fiecare consumator sa cunoasca atat masurile luate in sprijinul sau, cat si deciziile ce le poate lua pentru a eficientiza costul gazelor naturale. 

Ce masuri de sprijin sunt adoptate? 

Desi modificarile mentionate au un impact negativ asupra facturilor pentru energie, exista si vesti bune.Potrivit Legii 259/2021, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta 118/2021, s-au stabilit pentru perioada 01.11.2021 – 31.03.2022 anumite masuri temporare de sprijin in domeniul energiei. Aceste masuri sunt, bineinteles, implementate cu ajutorul Nova Power and Gas sau a furnizorului ales de tine. 

Aceste masuri au ca scop diminuarea efectelor produse de modificarea pretului gazelor naturale in 2022, fiind un subiect de interes national si european. Clientii casnici pot beneficia de plafonarea pretului la gaze naturale, daca in contractul de furnizare este stabilit un pret care depaseste valoarea de 0,37 lei/kWh, incluzand taxele. 

O alta veste buna este faptul ca nu se va tine cont de veniturile consumatorilor, pornindu-se de la presupunerea ca cei care au un consum mediu au un venit de nivel mediu. Insa, cei ce se vor putea bucura de acest beneficiu sunt cei cu un consum anual intre 100 si 1.200 metri cubi. 

Ce anume poti face in aceasta privinta? 

Plafonarea costurilor nu este o masura pe perioada nedeterminata, insa consumatorii au libertatea de a afla preturile practicate de oricare furnizor de gaze naturale. Inca de la jumatatea anului 2020, ne aflam intr-o piata concurentiala din acest punct de vedere. 

Iti sugeram calduros utilizarea calculatorului de preturi a gazelor naturale, in cadrul platformei ANRE de comparare a ofertelor-tip de furnizare. Poti obtine astfel o estimare cat mai exacta a costurilor implicate pentru incalzirea imobilului tau, in functie de factori precum locatia sau consumul anual. Este important de retinut ca ai libertatea de a alege furnizorul de gaz dorit.  

Negociaza contractul conform consumului si nevoilor tale sau opteaza pentru un tarif stabil. Urmand acesti pasi, ai mai mult control asupra pretului gazelor naturale in 2022. 

De retinut: 

  • Guvernul pune in aplicare anumite masuri de plafonare a pretului consumului de energie
  • Plafonarea costurilor este o masura subiectiva, in functie de consumul fiecarui imobil
  • Poti alege furnizorul de energie, conform preferintelor tale
  • Poti afla usor si rapid estimarea realistica a pretului gazelor naturale de la oricare furnizor disponibil

Alege Nova Power and Gas pentru a obtine un pret avantajos al gazelor naturale in 2022 si energia pozitiva de care ai nevoie!