27. Oct.
Casa este locul în care îți petreci majoratea timpului și îți dorești să te bucuri de confort în fiecare moment. Pentru asta ți-ai ales o saltea de pat cu memory foam, scaune pe forma corpului, ai decorat după bunul plac, dar mai există un factor foarte important care te influențează constant: temperatura.
Dar aici intervine problema: fiecare persoană se va simți bine la o temperatură diferită, deci care va fi compromisul? Mai mult, trebuie să ai în vedere că orice schimbare influențează și factura electrica și gaze dacă vrei să faci economie.
Îți venim în ajutor cu informații relevante despre temperatura optimă pentru ca tu să faci mereu cele mai bune alegeri:
Cuprins:
În timpul iernii probabil îți dorești să intri în casă la o temperatură foarte ridicată, dar diferența foarte mare între gradele de afară și cele de la interior poate provoca un șoc termic pentru corp și îți va slăbi sistemul imunitar în timp.
Temperatura optimă în casă pe timpul iernii este de 20 de grade atunci când ești treaz și activ. Pentru a nu simți un disconfort, poartă haine călduroase care să îți acopere tot corpul. Atunci când dormi sau pleci de acasă, este recomandat să scazi temperatura cu câteva grade astfel încât să faci și economie.
Spre exemplu, dacă programezi termostatul să mențină o temperatură mai joasă cu 5 grade cât ești plecat de acasă la muncă pentru cel puțin 8 ore, vei observa că factura pentru încălzire va fi redusă cu aproximativ 5-15%.
În timpul verii se aplică același principiu pentru alegerea temperaturii, mai exact, nu trebuie să existe o discrepanță foarte mare între căldura de la exterior și cea de la interior. Astfel, pentru a te simți confortabil pe parcursul zilei, poți seta termostatul să mențină o temperatură de 25.5 grade Celsius.
Dacă nu ai un termostat, poți folosi un termometru pentru a monitoriza temperatura de la interior astfel încât să oprești sistemul de răcire atunci când camera a ajuns la gradele dorite. Nu încerca să pornești aerul condiționat la o temperatură mult mai mică decât cea pe care ți-o dorești deoarece casa nu se va răci mai rapid, dar dispozitivul va consuma mai mult curent.
De asemenea, dacă pleci de acasă, oprește termostatul și sistemul de răcire astfel încât acestea să nu consume energie fără folos. Poți investi într-un termostat smart, care poate fi pornit de la distanța doar atunci când ai nevoie.
Temperatura camerei în care te afli are un efect major asupra calității somnului. Dacă nu alegi setarea de pe termostat potrivită corpul tău va încerca să își regleze intern temperatura și astfel vei ajunge să nu te bucuri de un somn odihnitor, ci chiar să suferi de insomnii.
În timpul somnului, temperatura corporală scade cu câteva grade, deci este ideal ca și temperatura din cameră să fie mai mică. Pentru o odihnă plăcută, setează termostatul între 16 și 19 grade Celsius pe toată durata nopții.
La fel ca oamenii, animalele de companie au nevoie de o anumită temperatură pentru a se simți confortabil. Aceasta depinde de tipul animalului, rasa, vârsta, blana și still de viață cu care este obișnuit.
În general, temperatura recomandată pe timp de vară este de aproximativ 24-25 de grade Celsius, iar pe timp de iarnă 20-22 de grade Celsius. Cu cât animalul are o blană mai groasă și mai lungă, cu atât temperatura ar trebui să fie mai mică.
În primele luni de viață, bebelușii sunt foarte sensibili la variațiile de temperatura, deci ar trebui să implementezi un sistem prin care să menții o anumită valoare constant. Nu este necesar să fie foarte cald în casă pentru ca cei mici să se dezvolte fără probleme, ci undeva între 20.5 și 22 de grade Celsius.
Persoanele în vârstă se pot îmbolnăvi foarte ușor de la vremea schimbătoare, iar expunerea prelungită la temperaturi joase crește riscul apariției unor boli respiratorii și chiar hipotermie. Astfel, dacă locuiești cu cineva peste 65 de ani, temperatura trebuie să fie între 20 și 23 de grade și să nu scadă niciodată sub 18 grade Celsius.
Cel mai simplu mod de a obține temperatura optimă la interior este utilizarea unui termostat. Acesta este disponibil într-o varietate de modele, de la cele simple, unde poți alege doar temperatura manual, la cele smart, care pot fi programate de la distanță și unde poți seta anumite cicluri de funcționare.
Unde trebuie instalat termostatul
Pentru a te bucura la maxim de funcționalitățile unui termostat, trebuie să îl instalezi pe un perete interior, ideal în centrul locuinței sau în camera pe care o utilizezi cel mai des. Evită să așezi termostatul în următoarele locuri:
Alte soluții pentru a obține o temperatură confortabiă la interior
Termostatul este indispensabil, dar sunt multe alte soluții pe care le poți implementa pentru a te bucura de confort fără să plătești foarte mult la factura de întreținere. Începe prin a alege cele mai bune oferte gaze naturale și nu ignora următoarele sfaturi:
Temperatura de la interior îți poate influența productivitatea, relaxarea și somnul. Astfel, pentru a fi mereu în formă maximă, trebuie să îți setezi termostatul la o temperatură optimă în fiecare moment, în funcție de indicațiile de mai sus, alegând mereu un program cu câteva grade mai jos noaptea.
Articolul precedent
Care este temperatura optima pentru o centrala termica pe perioada ierniiUrmătorul articol
Centrala gaz vs peleti: 3 factori de care sa tii cont