Centrala gaz vs peleti: 3 factori de care sa tii cont

04. Nov.

Esti fericitul proprietar al unei case? Aceasta achizitie vine atat cu beneficii – spatiu mai mare, mai putina interactiune cu vecinii, libertate in echipare si decorare, dar si cu anumite responsabilitati, printre care gasirea unei modalitati eficiente de incalzire.

Avand in vedere situatia sanitara dar si iernile friguroase din Romania, este foarte important sa alegi un sistem de incalzire eficient si economic. Astazi vom discuta despre cele mai populare moduri de incalzire cand stai la casa, mai exact centrala gaz vs peleti.

Iti prezentam in continuare factorii de care trebuie sa tii cont astfel incat sa iei cea mai buna decizie pentru tine si familia ta:

1.Spatiul disponibil

Printre primii factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi intre centrala gaz vs peleti este dimensiunea casei si spatiul pe care il ai disponibil pentru instalarea centralei. O centrala care functioneaza cu gaz are avantajul ca are dimensiuni reduse si poate fi intregrata usor oriunde, chiar si in bucatarie sau intr-un hol.

In schimb centrala cu peleti, mai exact centrala care foloseste combustibili solizi are nevoie de o camera tehnica, dotata cu un cos pentru evacuarea fumului. In aceasta camera va fi amplasata atat centrala, cat si peletii necesari pentru alimentarea acesteia.

2.Costurile si timpul necesar pentru intretinere

O centrala pe gaz este o solutie populara de incalzire iar costurile de achizitie difera in functie de capacitatea si functiile centralei. Daca alegi o centrala pe gaz din clasa energetica A, vei plati mai mult la inceput dar aceasta va consuma mai putin comparativ cu o centrala dintr-o clasa energetica inferioara.

Daca exista o instalatie prealabila pentru gaze naturale, costul de instalare nu va fi asa ridicat, in schimb, vei plati destul de mult pentru o instalatie de la 0. In ceea ce priveste costurile de intretinere, va trebui sa platesti un personal calificat pentru verificari si revizii periodice astfel incat sa te asiguri ca totul functioneaza optim.

Daca compari o centrala gaz vs peleti, costurile de instalare sunt mai mari pentru cea care functioneaza cu peleti. Mai mult, intretinerea este destul de minutioasa, hornul pe care iese fumul trebuie curatat constant pentru a nu exista intreruperi ale incalzirii.

3.Pretul combustibilului

Exista persoane care nu au optiunea sa aleaga intre centrala gaz vs peleti deoarece in zona unde locuiesc nu sunt furnizori de gaze naturale sau costul de racordare la acestea ar fi prea mare. In general, combustibilul pentru centrala cu peleti este mai ieftin fata de cea cu gaz, dar in ultimul timp se pot observa multe fluctuatii pentru pret gaze naturale.

Peletii din lemn sunt considerati ecologici deoarece provin din deseuri lemnoase, nu emit foarte mult fum atunci cand ard iar cenusa ramasa in urma lor poate fi folosita ca ingrasamant pentru ca este bogata in minerale.

Atunci cand trebuie sa alegi intre centrala gaz vs peleti este bine sa analizezi toti factorii inainte de a lua decizia finala. Mai exact, cat spatiu esti dispus sa utilizezi pentru centrala, cat timp ai la dispozitie pentru intretinere si care combustibil iti este mai la indemana si are un pret mai avantajos in zona ta. 

Citeste si despre: transmitere index electrica, electrica online