Avantajele pietei libere de energie

25. Oct.

Subiect controversat în România, monopolul pe piața energiei electrice a luat sfârșit pe 31 decembrie 2017. Odată cu intrarea în noul an, piata consumatorilor casnici de energie electrica s-a liberalizat total. Drept urmare, toti consumatorii din Romania au posibilitatea de a achizitiona energie electrica pentru consum provenita de pe o piață liberă.

Piața de electricitate se caracterizează printr-o dinamică permanenta, atât din punctul de vedere al numărului participanților (producători, furnizori, consumatori, traderi), a serviciilor oferite de furnizori, dar și din perspectiva evoluției prețului la energie, influentat de mixul de productie si preturile din piata europeana.

În acest sens, toți consumatorii ar trebui să fie conștienți de avantajele pe care le oferă piața de energie și contextul legislativ, în orice moment.

Informarea și educarea consumatorilor este esențială. Oferă consumatorilor un avantaj imediat la momentul căutării și alegerii unui nou furnizor de energie. Ulterior, acest avantaj se va reflecta în costuri scăzute cu electricitatea și o poziție contractuală corectă si confortabila pentru ambele părți.

In ceea ce priveste distributia de energie electrica, furnizorii vor înțelege că, pentru a fi atractivi in fata consumatorilor, trebuie să devină competitivi si să-si crească diversitatea și calitatea serviciilor oferite. In plus, ANRE a redus tarifele de distribuţie a energiei electrice pentru 2018.

Cum pot beneficia consumatorii si furnizorii de energie electrica de piata libera?

Intr-un astfel de context, cel mai mult vor avea de castigat consumatorii, deoarece piata libera de energie le va pune la dispozitie o varietate de opțiuni. Odată cu liberalizarea totală a pieței de energie, posibilitatea negocierii directe a prețului electricității a devenit un avantaj comercial și pentru consumatorii casnici. (consumatorii casnici trebuie să fie atenţi la preţ, la durata contractului, la condiţiile şi modalităţile de plată, la garantarea clauzelor contractuale privind drepturile şi obligaţiile, inclusiv la clauzele penalizatoare, condiţiile în care părţile pot renegocia clauze din contract, condiţiile de încetare a contractului, precum şi clauze care pot produce efecte şi după încetarea contractului)

Piaţa liberalizată prezintă o serie de avantaje derivate din promovarea concurenţei ca soluţie pentru stabilirea preţului şi calităţii serviciilor de furnizare, iar dreptul de a-şi alege furnizorul şi de a încheia contracte de furnizare în condiţii de concurenţă cu acesta este unul din principalele avantaje pe care liberalizarea competiţiei îl aduce consumatorilor” au răspuns experţii ANRE.

În consecință, consumatorii nu doar că își vor putea alege furnizorul dorit, dar aceștia ar putea  beneficia și de prețuri mai mici. Orice consumator casnic are dreptul de a schimba furnizorul de energie electrica fara a achita vreo taxa. Prin exercitarea dreptului de alegere a furnizorului consumatorul casnic contribuie nu numai la stimularea concurentei in domeniu, ci si la extinderea utilizarii de noi forme de energie, iar, in acest fel, acesta poate beneficia, la maximum, de avantajele unei piete de energie libere.

Prin liberalizarea totală a pieței de energie, consumatorii casnici au posibilitatea de a alege un furnizor mai atent la propriile solicitări si nevoi. Astfel, furnizorul îi va explica modurile in care pot fi indeplinite cerintele sau chiar să îl ajute în acest sens. Liberalizarea ii va ajuta pe consumatorii casnici sa beneficieze de preturi bune la energie eletrica si pe timp de iarna, atunci cand productia de energie in Romania scade.

Este in interesul fiecarui consumator casnic sa caute ofertele cele potrivite si mai avantajoase.

Uniunea Europeana a emis reguli si reglementari privind deschiderea pietelor de energie care, in concordanta cu legislatia nationala, sunt menite sa asigure cetatenilor toate informatiile necesare inainte de semnarea unui contract de furnizare a energiei electrice, inclusiv informatii privind dreptul de renuntare la contract, in cazul in care noile conditii aparute dupa semnarea contractului nu sunt acceptabile. In acest fel, cetatenii sunt protejati impotriva practicilor necinstite si a agresivatii comerciale.

Pentru a consolida drepturile consumatorului, Comisia Europeana a emis proiectul „Carta Europeana a Consumatorilor de Energie”, document care are drept scop implementarea drepturilor consumatorilor si imbunatatirea, pe cat posibil, a acestora. Aceasta carta a fost transmisa, spre consultare, tuturor tarilor membre, cu scopul de a fi adoptata si avizata de autoritatile de reglementare, industria energetica, organizatiile consumatorilor si alte parti interesate ale tarilor respective.

Concurență echitabilă pe piața energiei electrice

Avantajul pe care îl prezintă liberalizarea pietei de energie electrica din România le revine si furnizorilor prin atragerea de cat mai multi clienti casnici in portofoliul propriu.

Din acest punct de vedere, concurenţa reprezintă un stimulent pentru companii, care, pentru a-şi extinde aria de clienţi, vor concura între ele pentru a furniza servicii cât mai bune consumatorilor şi la preţuri accesibile. Beneficiile liberalizării sectorului energetic sunt deja palpabile, companiile de furnizare manifestând deja un interes crescut pentru atragerea segmentului casnic”, au adăugat cei de la ANRE.

Crearea unor condiții de concurență echitabile pentru viitoarea rivalitate și competiție din industrie, va asigura faptul că toate companiile au șanse egale de a furniza servicii consumatorilor de energie electrică.

Singurele riscuri care ar putea insoti piata libera de energie sunt cele provocate de fluctuaţia preţurilor şi de modul aleatoriu al evoluţiei pieţei libere de energie electrica. Ca masura de precautie in astfel de situaţii, orice consumator trebuie să analizeze oferta furnizorului concurenţial cu atentie. De asemenea, trebuie sa ia in considerare si toate clauzele contractului de furnizare, inclusiv cele care fac referire la preţul care îi este oferit, precum şi la perioada pentru care acesta urmează sa fie aplicat. In acest fel, consumatorul se va asigura că va avea parte de condiţii avantajoase pe întreaga perioadă a contractului.

Unul dintre aspectele importante privind procesul de schimbare al furnizorului de energie electrica este nu costă absolut nimic cât timp nu renunți la contract înainte de expirarea perioadei contractuale.

Citeste si despre: preturi energie electrica