Acte necesare bransament electric 2024

28. Jun.

Orice locuinta trebuie sa treaca printr-un proces de bransare, pentru a avea acces la curent electric. Bransamentul este instalatia care face legatura dintre reteaua de joasa tensiune a producatorului de energie electrica si consumatorul final, adica locuinta ta.  

Atunci cand doresti sa racordezi casa la o instalatie de productie energie electrica este nevoie sa urmezi mai multi pasi. Pentru ca totul sa fie mult mai usor si rapid pentru tine, te ajutam cu un ghid esential despre bransamentul electric. 

Principalele tipuri de bransari electrice 

Bransamentul electric poate fi doua feluri:  

-aerian,  

-subteran.  

Optarea pentru un tip de bransare se face in functie de felul in care este amplasata reteaua de distributie: in aer sau in pamant. In ultimul timp se alege din ce in ce mai mult bransarea subterana, inclusiv din motive estetice. 

De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca bransamentul aerian se imparte in alte doua categorii. Acestea sunt: 

-Bransament electric aerian fara traversare - se ia in considerare atunci cand consumatorul final si reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului. 

-Bransament electric cu traversare - este cel realizat in momentul in care reteaua electrica si consumatorul se afla pe parti opuse ale drumului.   

In plus, se mai poate vorbi si despre bransamentul monofazic si cel trifazic.  

Alegerea unui bransament electric monofazic sau trifazic se face in functie de puterea maxima necesara consumatorului final. In cazul in care puterea maxima solicitata se afla sub limita de 11kVA, atunci bransamentul este monofazat. Daca puterea depaseste 11kVA, atunci este obligatoriu un bransament trifazat, pentru echilibrarea fazelor retelei electrice. 

Mai mult, bransamentele pot fi individuale si sunt ideale atunci cand servesc un singur consumator sau colective, care sunt potrivite pentru situatiile in care se branseaza mai multi utilizatori.  

Cu siguranta, o firma specializata in bransamente electrice te poate ajuta cu alegerea celui mai potrivit tip de bransament pentru locuinta ta. De aceea, nu este nevoie sa-ti faci griji cu privire la acest aspect, ci mai degraba este esential sa afli care sunt actele necesare pentru un bransament electric.  

Din ce este alcatuit un bransament electric? 

Te intrebi care sunt piesele care alcatuiesc un bransament electric? Iata care sunt componentele acestuia: 

-Racordul, 

-Firida de bransament, 

-Coloana, 

-Bloc masura si de protectie monofazic ( BMPM) sau BMPT (bloc masura si de protectie trifazic). 

Racordul electric este componenta bransamentului care se afla intre linia electrica si firida bransamentului. Acesta poate fi aerian sau subteran, in functie de caz si de cerinte. 

Firida de bransament este piesa in care se face legatura intre racord si coloana electrica. De asemenea, mai are rolul de a proteja de scurtcircuit intreaga coloana electrica.  

Coloana electrica este zona bransamentului prin care se produce conectarea instalatiei electrice a consumatorului final la firida de bransament.  

Blocul de masura si de protectie  se gaseste la locatia consumatorului si are scopul de a contoriza nivelul de energie electrica folosita si de a proteja de scurtcircuit, suprasarcina si supratensiune.  Altfel spus, acesta este elementul care indica nivelul de consum, conform caruia calculezi suma de plata factura electrica

Toate aceste elemente au rolul lor specific, iar fara una dintre aceste componente nu se poate concepe un bransament electric.  

Etapele prin care se realizeaza procesul de bransare electrica 

Inainte de a afla despre acte necesare bransament electric, este normal sa te interesezi cu privire la pasii prin care se realizeaza un bransament, pentru a sti la ce sa te astepti. Iata care sunt acestea: 

-Informarea intitiala cu privire la acest proces, lucru care poate fi facut cu ajutorul acestui articol;  

-Depunerea cererii de racordare și a actelor necesare;  

-Primirea aprobarii; 

-Emiterea Avizului Tehnic de Racordare; 

-Alegerea operatorului ce are rolul de a proiecta instalatia electrica;  

-Executarea lucrarilor;  

-Probarea si punerea in functiune a instalatiei; 

-Emiterea Certificatului de Racordare; 

-Regularizarea. 

Urmeaza cu atentie toti acesti pasi si ai grija ca toate etapele sa fie finalizate intr-un mod corect.  

Acte necesare bransament electric 2024 

Atunci cand vrei sa faci o bransare electrica, trebuie sa pregatesti un dosar care sa cuprinda mai multe acte. Toate documentele de mai jos sunt obligatorii si trebuie prezentate sub forma de copie a actelor originale.  

Astfel, a venit momentul sa afli numarul de acte necesare pentru un bransament electric. Acestea sunt: 

-Buletin personal sau C.U.I.-ul firmei si buletinul reprezentantului firmei, in functie de caz; 

-Act de proprietate, contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere, dupa cum este necesar; 

-Plan cadastral; 

-Certificat de urbanism; 

-Avizul de amplasament de la operatorul electric; 

-Autorizatie de constructie; 

-Tensiunea dorita (monofazic sau trifazic) si puterea necesara (lista cu toti utilizatoriii); 

-Schita spatiilor ce trebuie alimentate, inclusiv amplasarea tabloului general. 

Aceasta este cea mai importanta parte pe care este necesar sa o faca toti consumatorii finali. Trebuie compusa si adunata toate lista cu acte necesare pentru un bransament electric, pentru ca procesul sa fie initiat. Daca lipseste un document, atunci bransarea nu poate avea loc. De aceea, este recomandat sa incepi sa pregatesti din timp aceste acte, mai ales daca iti doresti ca pana la o anumita data sa te bucuri de energie electrica in locuinta ta.  

Bransarea electrica - O necesitate a tuturor proprietarilor de case 

Incepe demersurile necesare initierii procesului de racordare la energie electrica si tine cont de toate informatiile de aici. 

Nova Power & Gas te sustine cu tot ceea ce ai nevoie, fie ca este vorba despre anumite informatii cu privire la un subiect, fie despre usurarea actiunii de transmitere index gaze sau de procesul de verificare factura electrica dupa cod client.