Ce este planul REPowerEU: Explorarea soluțiilor de energie regenerabilă în Europa

30. Jun.

Europa s-a confruntat anul trecut cu o criza energetica fara precedent. Din cauza intreruperii importurilor  de gaze rusesti,  statele membre ale Uniunii Europene au fost nevoite sa caute resurse de gaze naturale in alta partă si sa se orienteze tot mai mult catre energia verde. Astfel, a aparut planul REPowerEU. 

Afla mai multe despre acest program european din acest material al Nova Power & Gas, un furnizor energie verde care este alaturi de consumatorii ce doresc sa foloseasca resursele eco. Vezi care este scopul REPowerEU. 

Ce este planul REPowerEU? 

REPowerEU a fost lansat in mai 2022, cu scopul de a obtine independenta energetica fata de combustibilii fosili din Rusia si de a face fata cu brio crizei climatice. Astfel, REPowerEU este un plan care vizeaza actiuni ce au ca tinta principala tranzitia catre o energie mai accesibila, mai sigura si durabila. 

Planul de actiune REPowerEU evidentiaza necesitatea critica de a economisi energie, de a produce energie curata si de a diversifica sursele de energie ale Europei. 

Care sunt obiectivele REPowerEU? 

Planul REPowerEU contine strategii orientate catre minimizarea dependentei UE de combustibilii fosili rusi pana la sfarsitul deceniului. Acesta se bazeaza pe punerea in aplicare a Pactului ecologic european si a propunerilor „Fit for 55”, care urmaresc reducerea emisiilor cu cel putin 55 % pana in 2030. 

Principalele scopuri ale planului REPowerUE sunt: 

1. Diversificarea surselor de energie 

In primul rand, se are in vedere diversificarea importurilor de energie. Acest lucru inseamna ca tarile UE trebuie sa cumpere GNL, gaz natural si hidrogen din mai multe surse. Obiectivul este de a creste rezervele de gaz stocate la cel putin 90% pana in iarna anului 2023.  

De asemenea, tarile europene trebuie sa coopereze intr-o mai mare masura cu privire la achizitii si sa coordoneze utilizarea infrastructurii pentru primirea, stocarea si distribuirea de GNL, gaz si hidrogen. Platforma energetica a UE permite un „mecanism de cumparare in comun” pentru achizitii comune voluntare. Acest lucru poate sprijini activ achizitiile de gaze naturale, GNL si hidrogen prin punerea in comun a cererii. 

Strategia UE ajuta la diversificarea energiei si la stabilirea de parteneriate indelungate cu furnizori, inclusiv pentru colaborarea pe hidrogen. Angajamentul UE fata de tranzitia energetica ecologica si echitabila, cu economii si eficienta energetica, urmareste sa scada presiunea asupra preturilor si sa stimuleze dezvoltarea surselor regenerabile. 

2. Accelerarea tranzitiei de la combustibilii fosili la energia curata 

In centrul noului plan energetic se afla si o crestere importanta a productiei de energie electrica regenerabila a tarilor UE pentru industrie, cladiri si transport. Comisia considera energia regenerabila ca un „interes public primordial”. Planul urmareste sa accelereze si sa extinda rolul energiei regenerabile, pentru eliminarea treptata a dependentei UE de combustibilii fosili rusi. Intr-un final, acest lucru poate avea o consecinta importanta: scaderea preturilor la electricitate si renuntarea la combustibilii fosili, ce sunt daunatori pentru mediul inconjurator.  

Energia solara este ceva ce poate fi folosit rapid si se propune, printre altele, ca atat cladirile publice, cat si cele private sa fie obligate sa instaleze panouri solare pe acoperisuri. 

Planul stabileste urmatoarele obiective cheie: 

• Cresterea obiectivului din Directiva privind energia din surse regenerabile la 45% pana in 2030, 

• Sporirea capacitatii totale de generare din surse regenerabile de la 1067 GW la 1236 GW pana in 2030. 

Este stabilit ca impulsul energiei regenerabile sa fie furnizat prin combinarea energiei solare, eoliene onshore si offshore. Hidrogenul regenerabil reprezinta cheia pentru inlocuirea gazului, carbunelui si petrolului in anumite industrii si in transporturi.  

3. Economisirea energiei 

Al treilea obiectiv vizeaza o serie de masuri de conservare a energiei. Acestea au ca scop reducerea cheltuielilor de energie pentru gospodarii si intreprinderi, precum si scaderea cererii de energie intr-un mod rezonabil si eficient. 

Campaniile de educatie publica pot face consumatorii mai constienti de importanta conservarii energiei. In acelasi timp, tarile UE sunt incurajate sa implementeze diverse scheme de sprijin care pot stimula adoptarea de produse si solutii mai eficiente din punct de vedere energetic. 

Cerintele energetice pentru cladiri sunt inasprite. Statele membre sunt, de asemenea, incurajate sa acorde reduceri de taxe pentru diferite masuri de conservare a energiei. Tinta comuna a UE pentru conservarea energiei este sporita intre timp si ajunge la 13% de la 9% pana in 2030. 

In ceea ce priveste investitia, Comisia REPowerEU indica faptul ca planul estimeaza un cost de 210 miliarde EUR pana in 2027, adica peste ceea ce este necesar pentru a indeplini propunerile  „Fit for 55”. Domeniile cheie pentru investitii includ:  

-Interconectarea europeana si acoperirea nevoilor de infrastructura, inclusiv punerea accentului pe  finalizarea seriei actuale de „ proiecte de interes comun”  legate de retelele energetice transeuropene;  

-Oferirea de sprijin adecvat pentru investitii pentru proiectele de stocare  si import GNL si gaze de la alti furnizori;  

-Asigurarea securitatii aprovizionarii cu petrol;  

-Investitii suplimentare in reteaua electrica;  

-Sprijin politic asociat, inclusiv implementarea Planului in statele membre. 

REPowerEU - cheia unui viitor mai eco si independent 

Independenta energetica europeana este fundamentala in planul REPowerEU. O modalitate foarte eficienta de a realiza acest lucru este prin sursele de energie regenerabila, iar acest plan urmareste extinderea si exploatarea eficienta a acestora. 

Astfel, cetatenii europeni pot beneficia prin acest proiect inclusiv de reducerea preturilor la energie. In 2022, preturile la energie au urcat la niveluri istorice, care au fortat Comisia sa ia in considerare cresterea tintei pentru energiile regenerabile in cadrul pachetului Fit for 55 de la 40 % la 45 %.   

Asadar, pe langa scopurile propuse si mentionate in declaratiile oficiale, REPowerEU vizeaza usurarea vietii in spatiul european, exploatarea resurselor naturale si micsorarea cheltuieilor cu utilitatile.  

Pana la aparitia primelor efecte ale acestui plan european in Romania, poti consulta oferta gaze naturale din aceasta vara si poti alege una care sa fie potrivita nevoilor tale si accesibila din punct de vedere financiar.  

Daca iti doresti sa te informezi cu privire la multe alte subiecte interesante ce fac parte din domeniul energetic, citeste blogul Nova Power&Gas, furnizorul tau de energie verde. Poti gasi numeroase informatii care te pot ajuta sa iei cele mai bune decizii cu privire la consumul de curent electric si gaze naturale.