5 solutii din viitor pentru economia de energie

05. Oct.

Utilizam distributie energie electrica aproape in fiecare moment al zilei, de la incalzire, racire, electronice pana la o multitudine de dispozitive. Mai exact, azi am ajuns sa consumam cu aproximativ 37% mai multa electricitate pentru functionarea unei case comparat cu anul 1980.

Specialistii sunt mereu in cautarea unor solutii pentru a face economie de energie (de exemplu electrocasnice care consuma mult mai putin fata de produc, instalarea unor panouri solare), iar in viitor ne putem astepta la numeroase inventii care sa ne ajute sa fim mai prietenosi cu mediul inconjurator.

Iti prezentam cateva tehnologii inovatoare care s-ar putea sa devina obisnuinta in viitor:

 1.Frigider cu putere magnetica

Pentru mai mult de 100 de ani, frigiderele au functionat cu ajutorul unui proces numit compresia vaporilor unde erau utilizate anumite substante care pot fi daunatoare mediului. Noul tip de frigider va folosi un fluid pe baza de apa pentru racire, deci nu doar ca vei polua mai putin, ci vei plati si mai putin la factura de energie.

Racirea magnetica se bazeaza pe un fenomen numit efectul magnetocaloric descoperit de Emil Warburg in 1881. Practic, pot fi folosite campuri magnetice pentru incalzirea sau racirea unui material.

 2. Acoperis din materiale reflectorizante

Asa cum in timpul unei veri caniculare porti haine deschise la culoare pentru a te simti mai confortabil, la fel si un acoperis poate fi construit pentru a reflecta razele soarelui si pentru a absorbi mai putina caldura.

Ideal pentru locurile unde canicula predomina, acest acoperis poate fi alcatuit din tigle reflectorizante sau chiar un strat de vopsea care reflecta lumina. In viitor ne putem astepta chiar la integrarea unor pigmenti fluorescenti pentru o racire mai eficienta.

 3. Iluminare mai puternica si mai rezistenta in timp

Dupa o perioada lunga in care au existat doar becuri incandescente si fluorescente, acum predomina becurile LED, cele mai eficiente energetic de pana acum. Acestea consuma cu aproximativ 85% mai putina energie fata de cele incandescente.

Cercetatorii lucreaza constant pentru a crea becuri LED mai eficiente si care sa aiba o durata mai lunga de viata. Astfel, ne putem astepta ca un bec sa creasca de la 125-135 lumeni per watt la 230 lumeni per watt.

 4. O casa smart si conectata

Exista si in acest moment diverse moduri prin care poti transforma o casa obisnuita intr-una smart, dar viitorul este si mai conectat! Vei avea la dispozitie senzori wireless care vor putea controla automat unitatile de incalzire si racire, iluminarea si multe altele in functie de diversi factori precum temperatura, umiditatea, nivelul de lumina si numarul de persoane de la interior.

Astfel, daca toate sistemele vor functiona optimal te vei bucura de o economie substantiala de energie. Nu uita sa alegi si cel mai potrivit furnizor energie electrica pentru tine folosind anre comparator.

 5. Uscator de haine cu pompa de caldura

Daca in acest moment toate uscatoarele de haine de pe piata sunt electrice, pe viitor ne putem astepta la o alternativa care va consuma cu pana la 60% mai putina energie pentru a functiona: uscator cu pompa de caldura.

Proiectul este inca in faza de concept, dar ideea principala este crearea unei pompe de caldura care poate produce destul de multa caldura pentru procesul de uscare.

 

Tehnologia este intr-o evolutie constanta si ne putem astepta sa apara mereu noi moduri de economisire a energiei care sa ne ajute atat sa fim mai prietenosi cu mediul inconjurator, cat si sa constatam ca avem de plata mai putin la vizualizare factura electrica online.