9 moduri de a reduce consumul de energie al gospodariei toamna

28. Sep.

Preturile la electricitate au crescut semnificativ de la an la an, pana in punctul in care este pentru anumite persoane preocuparea principala o reprezinta economisirea consumului de energie. Totusi, facturile la energie reprezinta o mare parte din majoritatea bugetelor casnice. Indiferent de contractul pe care il ai semnat pentru electricitate sau gaz, reducerea consumului de energie al gospodariei (impreuna cu amprenta de carbon) este o strategie foarte solida.

Iata cum poti economisi pe timpul toamnei

1. Alege un furnizor potrivit nevoilor tale

Odată cu liberalizarea pieței de energie, schimbarea furnizorului de utilități a devenit mai simplă niciodată. În funcție de zona unde locuiți puteți alege din cele mai competitive prețuri folosind un comparator anre.

2. Oprește aparatele atunci cand nu sunt utilizate

Televizorul, computerul, cuptorul cu microunde si chiar si unele masini de spalat au un mod stand-by, ceea ce inseamna ca folosesc inca energie chiar si atunci cand nu sunt utilizate. Opreste-le de la punctul de alimentare pentru a reduce consumul de energie.

comparator anre

3. Cumpara aparate cu un nivel energetic bun

Cu cat este mai aproape de verde nivelul energetic, cu atat mai multe economii - dar gandeste-te si la dimensiune. De multe ori este mai usor pentru un model mai mare sa fie mai eficient din punct de vedere energetic (si, prin urmare, sa aiba un nivel mai bun al clasei energetice) decat unul mai mic. Cu toate acestea, deoarece este mai mare, consumul sau global de energie este de obicei mai mare.

4. Alege un frigider eficient din punct de vedere energetic

Frigiderul si congelatorul functioneaza non-stop si energia pe care o consuma se adauga rapid. Toate frigiderele noi vandute trebuie sa indeplineasca standardele minime de performanta energetica, deci cauta un model cu un nivel bun al clasei energetice.

5. Izoleaza acoperisul sau tavanul

Acest lucru te va ajuta sa-ti mentii casa la o temperatura placuta vara si iarna. Vei economisi bani din facturile de energie si iti vei scoate rapid investitia facuta. 

6. Treci la lumini LED

LED-ul este cel mai eficient tip de bec pentru cele mai multe utilizari - probabil ca ai deja o multime de lumini LED in casa, deoarece au devenit standard in ultimii ani. Dar, daca ai corpuri lumini de iluminat cu halogen vechi, ia in considerare schimbarea acestora cu LED-uri. S-ar putea sa fie nevoie de un electrician pentru inlocuirea  firelor si driverele (transformatoarele), deoarece, chiar daca downlight-urile LED vor functiona adesea cu un driver vechi, acestea vor functiona mai bine si vor dura mai mult cu un driver LED adecvat.

comparator anre

7. Inchide toate ferestrele si usile exterioare

Acest lucru este deosebit de important atunci cand caloriferele sau aparatul de aer conditionat functioneaza.

8. Izoleaza ferestrele

In zilele ceva mai calde, acest lucru va ajuta la mentinerea caldurii, iar in noptile reci perdelele sau jaluzelele vor ajuta la mentinerea caldurii.

9. Utilizeaza aerul conditionat strategic

Daca ai un aparat de aer conditionat, incearca sa-l utilizezi numai in zilele cu adevarat fierbinti sau in zilele ploioase si, daca stii ca urmeaza o zi calduroasa, porneste aparatul de aer conditionat devreme si inchide usile si ferestrele casei. Acest lucru ajuta aparatul de aer conditionat sa raceasca casa inainte de a se incalzi prea mult in interior, si astfel se consuma mai putina energie. La fel si in zilele reci de iarna, incepe sa-ti incalzesti din timp locuinta. Acest lucru functioneaza numai atunci cand locuinta ta este bine izolata si sigilata, altfel vei irosi multa energie cu aerul conditionat.

Asigura-te ca alegi intotdeauna cea mai buna oferta energie electrica pentru tine si familia ta si asigura-te ca optimizezi cat mai bine consumul de energie!