3 moduri creative și utile de a folosi energia solară

07. Sep.

Cercetătorii dezvoltă constant noi surse alternative de energie, iar, în special datorită încălzirii globale, accentul este pus pe surse regenerabile precum energia solară. Modul în care au fost folosite celule fotovoltaice a evoluat destul de mult, de la un calculator de mână care se încărca de la soare la panouri solare care pot oferi energie pentru un întreg cartier.

Astfel, deoarece energia solară este mai prietenoasă cu mediul comparativ cu sursele tradiționale, vei găsi o varietate de dispozitive care funcționează cu ajutorul razelor solare.

Iată câteva moduri prin care poți folosi energia solară în viața de zi cu zi:

1.Rucsac cu panou fotovoltaic

Dacă folosești panouri solare pentru casă, de ce să nu te folosești de același tip de energie și când pleci în excursii? De cele mai multe ori nu ai unde să îți încarci dispozitivele în călătorii și nu este nimic mai neplăcut decât să ți se descarce telefonul într-un loc străin.

Soluția este simplă: un rucsac care are integrat un generator fotovoltaic de mici dimensiuni. Acesta se încarcă în mers, atât timp cât panoul este expus la razele soarelui și poate fi folosit pentru a încărca un telefon, laptop sau orice alt dispozitiv mobil.

2. Materiale cu filamente solare

Celule fotovoltaice tradiționale sunt rigide și fragile, dar cercetătorii au reușit să creeze un filament solar care poate fi introdus în țesătura materialelor. Astfel, acum există tehnologia ca orice piesă de îmbrăcăminte să aibă proprietățile unui panou solar.

Utilizările sunt multiple: în climatele reci, hainele pot capta energia soarelui și să o transforme în căldură; nu vei mai avea niciodată nevoie de un acumulator extern, îți poți încărca telefonul mobil direct de la tricou.

3. Boiler cu energie solară

Există două tipuri de sisteme solare care pot înlocui un boiler tradițional care utilizează gaz sau electricitate:

-        Sistem solar activ pentru apă caldă: utilizează pompe mecanice pentru a circula apa sau un alt lichid pentru a aduce căldura de la panourile de pe acoperiș până la rezervorul de stocare;

-        Sistem solar pasiv pentru apă caldă: nu are componente mecanice, se bazează pe capacitatea fizică a căldurii de a se ridica natural; 

Folosirea unui sistem solar activ pentru apă caldă înseamnă o reducere a costului lunar la gaze, această poate varia în funcție de cat costa metru cub de gaz la furnizorul de gaze naturale ales de dumeavoastră.

La rândul lui, sistemul solar activ pentru apă caldă poate fi de două tipuri:

-        Sistem circulant direct: are o pompă care ajută apa să circule din rezervor până în casă; acesta este ideal în climate unde apa nu scade sub temperatura de îngheț;

-        Sistem circulant indirect: folosește un lichid care nu îngheață și transferă căldură către apa care ajunge în interior.

Sistemele solare pasive pentru apă caldă sunt mai ieftine decât cele active, dar, de obicei, sunt mai puțin eficiente. Există două tipuri:

-        Sistem integral pasiv: este utilizat în zonele calde și pentru casele unde este nevoie de o cantitate mare de apă caldă; sistemul solar este integrat în rezervorul de apă;

-        Sistem termosifon: sistemul solar este poziționat mai jos decât rezervorul de apă iar căldura urcă natural către apa utilizabilă.

Când vei căuta data viitoare cât costă un sistem de panouri voltaice pentru casă, este bine să știi că mai sunt și alte utilizări pentru energie solară care îți pot fi de folos precum boilere solare, rucsac cu panouri solare sau materiale cu filamente solare.