Sistemul de racire in pardoseala: cum functioneaza si care sunt avantajele?

15. Jun.

Sistemul de racire in pardoseala este o solutie eficienta pentru a avea o temperatura confortabila in zilele calduroase, prin mentinerea podelei reci. Acest sistem economiseste mai multa energie decat aerul conditionat, deoarece nu necesita utilizarea de ventilatoare sau suflante.

Desi racirea radianta prin sistemul de aer conditionat pare o idee buna in teorie, daca este instalata intr-o zona cu multa umezeala, este necesar sa existe si un sistem de dezumidificare pentru a evita formarea condensului pe podea. Continua sa citesti ca sa afli care sunt avantajele si dezavantajele in a folosi racirea prin pardoseala! 

Cum functioneaza sistemul de racire in pardoseala?

Sistemul de răcire prin pardoseală se bazează pe aceleași principii ca și sistemul de încălzire prin aceeași metoda. Prin intermediul unor tuburi umplute cu apă, amplasate sub podea, temperatura pardoselii poate fi controlată. Tuburile pot fi incorporate într-o podea din beton sau poziționate în panouri instalate peste o placă de beton sau podea din lemn.

Un sistem de răcire face ca apa să curgă prin tuburi pentru a reduce temperatura podelei. Panourile ajută la distribuirea uniformă a temperaturii reci pe podea. În loc de cupru, sunt utilizate tuburile PEX, un material mai flexibil, care se poate îndoi cu ușurință în canalele panourilor sau plăcilor care găzduiesc tubulatura. Acest lucru este necesar pentru sistemele de încălzire și răcire radiantă.

Bobinele lungi de PEX sunt utile pentru a acoperi o suprafață mare sub podea cu aceeași bucată de tub, reducând nevoia de conectoare care ar fi necesare în cazul folosirii de bucăți drepte de țeavă sau tuburi. PEX este disponibil în diferite culori, cum ar fi albastru și roșu, astfel încât să poată fi ușor identificat dacă se transportă apă caldă sau rece în timpul unui proiect de reparații. 

Acest tip de tuburi absorb căldura din cameră, care este apoi transportată prin intermediul unui sistem de pompare și unui răcitor sau pompe de căldură, pentru a răci apa. Apa răcită este apoi redistribuită prin intermediul PEX-ului, răcind podeaua. Un asemenea sistem de răcire este foarte silențios, deoarece nu există niciun ventilator sau suflantă conectate la el.

Punctul de roua al sistemului de racire in pardoseala

Un dezavantaj major al sistemelor de răcire sub podea este producerea de condens. Acestea nu elimină umiditatea din aer și, în cazul în care umiditatea este ridicată, condensul se poate forma pe suprafața podelei. Acest lucru se întâmplă atunci când temperatura suprafeței podelei sau a panourilor care adăpostesc sistemul radiant este mai mică decât punctul de rouă al aerului din cameră.

Serviciul Național Meteorologic al SUA a explicat faptul ca punctul de rouă este temperatura la care aerul trebuie să fie răcit (la presiune constantă) pentru a ajunge la o umiditate relativă de 100%. In acest punct, aerul nu poate reține mai multă apă sub formă de gaz, iar răcirea aerului sub acest standard duce la formarea unui condens similar cu roua care se formează într-o dimineață călduroasă, cu multa umezeala in aer. Chiar și deschiderea ușii într-o zi torida poate aduce umiditate în casă, ceea ce poate crește riscul de formare de condens pe podeaua unei case cu răcire in pardoseala.

Pentru a preveni apariția condensului pe podea, sistemele moderne de răcire folosesc un senzor de punct de rouă care verifică condensul de pe tubulatura apei și crește temperatura apei la nevoie. Deoarece un sistem de răcire in pardoseala nu reduce umiditatea din aerul încăperii la fel ca un aparat de aer condiționat convențional, este recomandat să folosești un sistem de dezumidificare, cum ar fi un dezumidificator pentru întreaga casă, pentru a menține nivelul optim de umiditate în casă.

Un dezumidificator este mai ieftin decât un aparat de aer condiționat de aceleași dimensiuni, pentru că scopul său este doar eliminarea umidității, nu răcirea aerului.

Un sistem mai putin comun pentru locuinte

Desi utilizeaza o tehnologie similara cu incalzirea prin pardoseala, racirea prin pardoseala nu este la fel de raspandita in case precum in cladiri comerciale. Este posibil sa fie dificil sa gasesti companii sau instalatori specializati in sisteme de incalzire, ventilatie si aer conditionat, care sa fie dispusi sa instaleze un sistem de racire prin pardoseala intr-o locuinta.

Pentru construcțiile noi, poți găsi un dezvoltator care să instaleze un sistem de încălzire și răcire în podea, în cazul în care este inclusă o pompă de căldură adecvată. Panourile de răcire radiante sunt utilizate mai des pe pereți și tavane decât pe podea, mai ales în structurile comerciale. Utilizarea unui panou de răcire de pe tavan ajută la răcirea indirectă a aerului din cameră deoarece aerul rece coboară, iar cel cald se ridică.

Dacă utilizezi doar răcirea radiantă prin podea, s-ar putea să simți podeaua și zonele din apropierea acesteia mai reci, în timp ce aerul mai apropiat de tavan se va simți mai cald. Pentru a îmbunătăți răcirea în întreaga încăpere, se recomandă utilizarea ventilatoarelor de tavan sau a altor dispozitive similare, care să amestece aerul cald și rece. Totusi, vei resimti diferenta la factura electrica, care ar putea avea un cost mai ridicat.

Avantajele sistemului de racire in pardoseala

Răcirea prin pardoseală este o opțiune excelentă pentru persoanele care suferă de astm sau alergii, deoarece acest sistem nu implică orificii de ventilare, ventilatoare sau suflante care pot recircula alergenii în casă. De asemenea, răcirea radiantă operează într-un mod extrem de silențios.

Această opțiune de racire nu produce zgomote puternice la pornire sau oprire, ceea ce o face ideală pentru persoanele care sunt sensibile la zgomote și se trezesc ușor. De asemenea, poate fi o alegere bună pentru animalele de companie care preferă temperaturi mai scăzute și care ar beneficia de confortul oferit de dormitul pe podea, mai ales în timpul verii când pot fi expuse riscului de supraîncălzire.

Răcirea radiantă poate fi o opțiune mai economică decât utilizarea aparatului de aer condiționat. Cu toate acestea, economiile obținute depind de temperatură și nivelul de umiditate din timpul sezonului cald, precum si de suprafata podelei care trebuie racita.

Dezavantajele sistemului de racire in pardoseala

Desi utilizarea pardoselii radiante poate duce la economii mai mari de energie decat utilizarea unui aparat de aer conditionat, costurile initiale de instalare pot fi mai mari in functie de tipul de pardoseala, metoda de instalare si pretul răcitorului sau pompei de căldură.

Dacă acoperi podeaua cu o mochetă groasă, răcirea radiantă a podelei poate să nu funcționeze foarte bine deoarece covorul va împiedica transferul eficient al căldurii. În schimb, o podea dură, cum ar fi gresia, lemnul sau parchetul laminat, este o variantă mai potrivită. Dacă dorești să simți temperatura scăzută in aer, atunci răcirea radiantă instalată în tavan este o opțiune mai bună decât în podea, deoarece aerul mai cald, care se ridică spre tavan, va fi contracarat de panourile de răcire.

În cazul în care o parte din sistemul de tuburi radiante se defectează, înlocuirea acesteia va implica un cost ridicat, deoarece va fi necesar să se spargă podeaua pentru a accesa instalația. Dacă tuburile sunt încorporate în beton, atunci proiectul va fi mai costisitor și mai invaziv. Este o situație improbabilă, dar trebuie luată în considerare.

Dacă vrei să instalezi un sistem de răcire prin pardoseală în locuința ta, este recomandat să cauți o firmă specializată cu experiență în domeniu pentru a nu regreta decizia luata.

Te așteptăm la Nova, pentru mai multe sfaturi si informații despre cum poți reduce costurile la energie electrica.