Sistem racire terasa - Modele eficiente din punct de vedere energetic

27. Jul.

Vara este anotimpul perfect pe care il poti petrece pe terasa casei, insa nu si atunci cand temperaturile sunt mult prea mari si greu de suportat. Din acest motiv, ai nevoie de un sistem racire terasa. 

Insa, in momentul in care faci o astfel de alegere este important sa optezi pentru un model eficient din punct de vedere energetic, care sa nu iti ofere facturi greu de achitat. Doar in felul acesta te poti bucura de terasa casei in totalitate, cu costuri reduse, chiar si atunci cand temperaturile depasesc limita confortului. 

Citeste articolul si afla de aici ce sistem racire terasa poti adopta, astfel incat sa ai confort la preturi reduse.  

Cum alegi un sistem racire terasa potrivit pentru locuinta ta? 

Un sistem de racire eficient din punct de vedere energetic este un dispozitiv care foloseste minimum de energie pentru a reduce temperatura unui spatiu de locuit. Beneficiile unui astfel de sistem sunt:  

-economiile de operare, reducand astfel costurile pe termen lung, 

-minimizarea impactului asupra mediului, prin reducerea emisiilor de carbon. 

Exista mai multe tipuri de sisteme de acest fel pe piata, insa inainte de a face o alegere, este esential sa ai in vedere cateva caracteristici, care te pot ajuta sa iei o decizie asumata. Iata care sunt acestea: 

Marimea terasei 

Marimea spatiului este unul dintre cei mai importanti factori in functie de care sa alegi un sistem racire terasa. De exemplu, daca ai o zona mica de racit, poti sa achizitionezi un ventilator, care ar putea fi, totodata, ineficient in cazul unui loc extins. De aceea, este prioritar sa acorzi atentie marimei locatiei, pentru a putea alege un sistem racire terasa optim. 

Costul 

Costul este, desigur, un factor major in alegerea unui sistem de racire pentru acest spatiu al casei. Este recomandat sa fie luate in considerare atat costurile initiale ale aparatului, cat si cele de operare si de intretinere pe termen lung. Retine ca un sistem mai scump initial poate fi mai eficient energetic, ceea ce poate rezulta economii semnificative in timp. De exemplu, sistemele ce fac parte din clasa A pot fi mai costisitoare fata de cele din segmentul G, insa datorita eficientei energetice crescute, investitia poate fi amortizata in cativa ani. 

Posibilitatile de instalare 

De asemenea, este important sa pui accent si pe felul in care se instaleaza sistemul, fiindca unele modele pot avea nevoie de un proces complex, care poate modifica structura terasei. Din acest motiv, ai grija la acest aspect, pentru a te asigura ca modelul ales este potrivit locuintei tale. 

Daca tii cont de aceste aspecte, cu siguranta poti alege un sistem racire terasa potrivit nevoilor tale si ale spatiului de locuit.  

Sistem racire terasa - Modele ideale 

Cu ajutorul unei analize corecte a pietei, poti sa te bucuri de o terasa racoroasa cu preturi mici. Iata modelele de sisteme de racire terasa spre care te poti indrepta:  

Ventilatoarele  

Ventilatoarele sunt unele dintre cele mai comune solutii de racire pentru terase si pot varia semnificativ in ceea ce priveste eficienta energetica. Ventilatoarele de terasa moderne vin cu o serie de caracteristici care imbunatatesc eficienta, cum ar fi controlul vitezei, temporizatoarele si chiar aplicatiile mobile pentru gestionarea  acestora de la distanta.  

In general, acestea consuma mai putina energie decat aparatele de aer conditionat. 

Racirea prin evaporare 

Un sistem de racire prin evaporare functioneaza prin transformarea apei in vapori si degajarea acestora in spatiul de locuit. Astfel, aerul poate fi racit cu un consum mai mic de energie. In conditii optime, racirea prin evaporare poate consuma cu pana la 75% mai putina energie, decat racirea conventionala cu aer conditionat. 

In zonele cu umiditate scazuta, aceste sisteme pot fi deosebit de eficiente. Modelele moderne au control inteligent al energiei si sunt capabile sa functioneze doar atunci cand este necesar. Acest lucru economiseste si mai multa energie. 

Sistemele de pulverizare cu apa 

Sistemele de pulverizare a apei sunt o alta optiune populara pentru racirea teraselor. Acestea functioneaza prin dispersarea apei in aer, care se evapora rapid si raceste zona.  

Ele functioneaza in mod similar cu sistemele de racire prin evaporare si pot fi extrem de eficiente energetic. Cu toate acestea, eficienta lor poate scadea in zonele cu umiditate ridicata. 

Sistem racire terasa - Sfaturi pentru sporirea eficientei energetice 

Este important sa retii ca in ciuda faptului ca sistemele prezentate mai sus pot fi eficiente energetic, ele trebuie sa fie utilizate si intretinute corect, pentru a maximiza avantajele oferite. 

Iata ce poti face mai exact: 

1. Utilizeaza sistemul cu moderatie 

Chiar si cel mai eficient sistem de racire va consuma o cantitate semnificativa de energie, in momentul in care este folosit constant. Utilizeaza sistemul de racire numai atunci cand este necesar si incearca sa te orientezi si spre cateva metode de racire pasiva, cum ar fi  copertinele. Acestea pot reduce caldura de pe terasa.  

2. Intretine-l corect 

Intretinerea regulata este esentiala pentru a mentine eficienta unui sistem de racire. Asigura-te ca filtrele sunt curate, ca piesele uzate sunt inlocuite la timp si ca sistemul este verificat periodic de un expert in domeniu. Un sistem bine intretinut poate functiona corect o perioada foarte lunga de timp. 

3. Instaleaza un termostat inteligent 

Un termostat inteligent poate fi o investitie valoroasa cu ajutorul careia poti imbunatati eficienta energetica a sistemului de racire ales. Acesta iti permite sa programezi sistemul, astfel incat acesta sa functioneze doar in momentele zilei cand este absolut necesar ca temperatura de pe terasa sa fie scazuta.   

Prin urmare, optimizarea eficientei energetice a unui sistem de racire pentru terasa implica o combinatie intre alegerea corecta a sistemului si folosirea optima a acestuia. Toate aceste strategii te pot ajuta sa ai terasa mai racoroasa, cu facturi mici de energie electrica.  

Sistem racire terasa pentru case confortabile 

Eficienta energetica este o componenta esentiala a unui stil de viata sustenabil si, prin urmare, este deosebit de importanta atunci cand vine vorba de gestionarea consumului de energie in propriul camin. Aceasta face referire la  utilizarea minima a energiei prin care pot fi indeplinite nevoile personale zilnice. 

Asadar, daca iti doresti sa platesti cat mai putin la facturile de intretinere ale casei, opteaza pentru un sistem racire terasa eficient din punct de vedere energetic. Tine cont de informatiile de aici si alege inteligent! 

Daca ti-a placut acest articol, citeste si alte subiecte de pe blogul Nova Power & Gas. Acest furnizor gaze naturale te poate ajuta sa intelegi importanta procesului de transmitere index gaze, modul in care poate fi utilizat inteligent aparat de aer conditionat si multe altele. Spor la citit!