Ce este eficienta energetica si ce trebuie sa faci pentru a o obtine?

20. Jul.

Dezvoltarea economica si schimbarile de mediu determina o cerere de energie tot mai mare in intreaga lume. Tocmai de aceea, preturile energiei electrice cunosc si ele cresteri, iar cererea incepe sa depaseasca oferta disponibila. 

Intr-un astfel de scenariu, nevoia de eficienta energetica este stringenta. Aceasta ajuta la reducerea cantitatii de energie electrica utilizata si, in cele din urma, la diminuarea costului energiei. De asemenea, eficienta energetica poate atenua utilizarea excesiva a petrolului si a combustibililor fosili, care creeaza emisii de gaze cu efect de sera, nocive pentru mediul inconjurator. 

Prin urmare, este recomandat ca eficienta energetica sa fie implementata de un numar cat mai mare de consumatori, pentru un viitor mai bun, mai accesibil si mai curat. 

Motive pentru care sa adopti eficienta energetica

Indiferent de motivatiile tale legate de conservarea energiei, ai parte de o multime de beneficii atunci cand folosesti energia electrica in mod eficient. 

Iata o parte dintre acestea: 

1. Reducerea costurilor facturilor

Costurile energiei electrice pot reprezenta o parte semnificativa din cheltuielile lunare recurente ale unei locuinte. Astfel, daca iti doresti o factura electrica mai mica, pune in aplicare cateva sfaturi pentru a utiliza energia electrica in mod inteligent. 

De exemplu, poti opta pentru utilizarea unor termostate inteligente si a modelelor de becuri LED, pentru a reduce cheltuielile fara efort si fara a afecta stilul de viata si confortul din locuinta. De asemenea, incearca sa speli vasele manual, fara sa utilizezi masina de spalat, si sa tragi draperiile vara, pentru a minimiza utilizarea aerului conditionat. 

2. Imbunatatirea calitatii vietii

Daca izolezi corespunzator peretii casei si optezi pentru ferestre de cea mai buna calitate, cu mai multe camere, scazi riscul de imbolnavire, cauzat de aparitia mucegaiului.

3. Protejarea  mediului inconjurator

Eficienta energetica contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon. Cu ajutorul unor aparate electrocasnice ecologice, gospodariile pot reduce cu pana la 30% consumul de energie si, implicit, nivelul gazelor cu efect de sera.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante beneficii de care te poti bucura, atunci cand alegi sa fii parte a celor care promoveaza eficienta energetica. 

Modalitati prin care poti adopta eficienta energetica acasa

Daca vrei sa economisesti energie, este necesar sa imbunatatesti unele aspecte ale casei si sa incerci sa schimbi cateva dintre obiceiurile membrilor familiei tale.

Afla de aici ce trebuie sa faci, pentru a te bucura de eficienta energetica acasa:

1. Ajusteaza comportamentele zilnice

Pentru a reduce consumul de energie din casa si pentru a face economii importante la facturile lunare, este indicat sa folosesti aparatura din casa intr-un mod inteligent.

Conservarea energiei poate fi la fel de simpla ca stingerea luminilor sau a aparatelor atunci cand nu le folosesti. De asemenea, poti utiliza mai putin electrocasnicele cu consum mare de energie, prin efectuarea sarcinilor manuale. Un exemplu in acest sens ar fi sa folosesti mai rar uscatorul de rufe vara si sa intinzi hainele, daca acest lucru este posibil. 

Ajustarile de comportament care au cel mai mare potential de economisire a energiei electrice se refera si la reducerea caldurii de pe termostat pe timp de iarna si utilizarea minima a aparatului de aer conditionat vara. 

2. Inlocuieste becurile

Becurile traditionale cu incandescenta consuma energie electrica in exces si trebuie inlocuite mai des decat alternativele lor eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, cel mai bine este sa optezi pentru becuri LED, care au o durata foarte lunga de viata si care sunt prietenoase cu mediul, datorita consumului redus de energie. 

Desi becurile eficiente din punct de vedere energetic sunt mai scumpe, utilizarea lor pe termen lung te ajuta sa economisesti substantial.

3. Foloseste prize inteligente

Prizele de alimentare inteligente pot fi setate sa se opreasca la o ora stabilita sau pe timpul unei perioade de inactivitate. 

4. Instaleaza un termostat de ultima generatie

Un termostat inteligent poate fi setat sa se opreasca automat sau sa reduca incalzirea si racirea locuintei in timpul orelor de noapte sau atunci cand intreaga familia este plecata de acasa. 

5. Achizitioneaza aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic

Atunci cand cumperi  un aparat electrocasnic, este esential sa te indrepti spre cele care fac parte din clasa A, ce indica o eficienta energetica crescuta. 

Desi acest tip de electrocasnice ar putea avea preturi de achizitie mult mai mari fata de celelalte variante de pe piata, acestea reusesc sa economiseasca lunar energie si bani.

Pe langa toate aceste 5 metode de eficientizare energetica a locuintei, este important si sa etansezi toate scurgerile de aer si sa izolezi toti peretii casei, inclusiv tavanul si podeaua. In plus, foloseste cat mai mult lumina naturala si umple masina de spalat cu haine, inainte de a o pune in functiune.

Eficienta energetica in obiceiurile de zi cu zi 

In timp ce aparatele eco, becurile LED si vehiculele eficiente energetic pot economisi bani si pot scadea amprenta gazelor cu efect de sera, obiceiurile zilnice joaca un rol la fel de important.  Prin urmare, schimbarea actiunilor de zi cu zi ajuta la reducerea cheltuielilor de energie si la protejarea mediului incinjurator.

Pentru a avea un comportament ecologic, trebuie sa faci urmatoarele lucruri: 

-Recicleaza

Aruncarea deseurilor la groapa de gunoi, unde sunt lasate sa se descompuna intr-o perioada foarte mare de timp, dauneaza planetei si sanatatii oamenilor. Multe articole uzate pot avea parte de o a doua sansa cu ajutorul reciclarii. 

Produsele sau recipientele din hartie, sticla si aluminiu sunt cele care sunt cel mai adesea folosite pentru crearea de noi articole. Asadar, sorteaza gunoiul si recicleaza cu simt de raspundere, pentru a fi o persoana responsabila.

-Redu risipa de apa

O teava sau un dispozitiv care prezinta scurgeri risipeste apa si creste costul facturii lunare. 

Astfel, o data pe luna, verifica toate robinetele si tevile din casa. Daca gasesti picaturi intr-un anumit spatiu, remediaza imediat problema! 

De asemenea, inchide apa cand atunci cand te speli pe dinti si limiteaza timpul petrecut la dus.  Chiar daca un dus lung si fierbinte te relaxeaza enorm, acest obicei consuma energie electrica si apa. 

-Deplaseaza-te cu bicicleta

Bicicletele sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece nu folosesc combustibili fosili sau energie electrica. O bicicleta este alimentata de forta umana, astfel reprezinta cea mai buna varianta prin care poti sa te deplasezi usor, departe de ambuteiaje, si intr-un mod economic. In plus, este aliatul perfect pentru o silueta de invidiat!

In concluzie, tine cont de toate aceste sugestii importante prin care poti sustine eficienta energetica atat in locuinta, cat si in afara ei. Daca doresti sa afli mai multe informatii despre utilizarea responsabila a energiei electrice sau a celorlalte utilitati, citeste blogul Nova Power & Gas.