Cat consuma un ventilator? Afla ce tipuri de ventilatoare exista si care sunt cele mai eficiente

31. Jul.

Locuinta ta este precum un cuptor incins in timpul zilelor de vara? Ce spui daca utilizezi un ventilator eficient energetic, astfel incat sa te bucuri de temperaturi optime cu preturi reduse?  

Racirea unei camere cu un ventilator este o modalitate eficienta din punct de vedere energetic prin care poti face fata anotimpului canicular. Acest aparat de racire te poate ajuta sa faci economii importante la facturile de electricitate de pe timpul verii.  

Afla cat consuma un ventilator din randurile de mai jos! 

Tipuri de ventilatoare disponibile pe piata 

Inainte de a afla cat consuma un ventilator, este bine sa iei la cunostinta care sunt modelele pe care le poti gasi in comert. In felul acesta, poti face cea mai buna alegere pentru tine si locuinta ta. Beneficiaza de confort acasa, cu costuri scazute! 

Exista mai multe variante de ventilatoare pe care le poti lua in considerare. Fiecare dintre acestea au un consum diferit de energie electrica. Prin urmare, daca intentionezi sa faci o astfel de achizitie, vezi lista de mai jos, astfel incat sa alegi un model care sa se potriveasca nevoilor tale. 

Ventilatoare de tavan 

Dupa cum sugereaza si numele, ventilatoarele de tavan sunt montate in locul lustrelor, la aproximativ 8 metri deasupra podelei camerei.  

Aceasta este cea mai populara varianta dintre toate, fiind prezenta in numeroase case, in special in cele care nu dispun de aparat de aer conditionat. Cu toate acestea, ventilatorul de tavan poate fi utilizat concomitent cu AC-ul, pentru a obtine un spatiu de locuit confortabil. 

Ventilatoarele de tavan sunt disponibile in dimensiuni mici, medii si mari si cu puteri diferite. Prin urmare, daca te intrebi cat consuma un ventilator de acest fel, nu exista o limita standard, fiindca difera de la o varianta la alta.  

Ventilatoare tip turn 

Aceste tipuri de ventilatoare sunt, de asemenea, destul de populare, deoarece sunt usoare, elegante si portabile. Acestea pot fi mutate cu usurinta dintr-o camera in alta, fara prea mult efort.  

Ventilatoarele turn au un aspect distinctiv. La prima vedere acestea par a fi fara lamele, insa carcasa cilindrica adaposteste un motor electric si mai multe lamele. 

Ventilatoarele turn sunt considerate a fi mai eficiente din punct de vedere energetic, decat alte tipuri de ventilatoare, asa ca poate fi optiune buna de racire a locuintei. 

Ventilatoare cu picior 

Acestea mai sunt numite si ventilatoare cu piedestal si se aseamana mult cu modelele de tip turn, insa sunt mult mai putin atractive din punct de vedere al design-ului. Acestea tind sa fie voluminoase, iar lamele sunt vizibile, insa sunt mai puternice si mai durabile decat ventilatoarele turn. 

Ventilatoarele cu picior racesc o zona mai mare, deoarece capul se poate misca  180 de grade spre stanga si dreapta. Inaltimea acestui tip de ventilator poate fi ajustat, fluxul de aer poate fi fixat intr-o singura directie.  Aceste caracteristici fac ventilatorul cu piedestal sa fie foarte usor de utilizat.  

Ventilatoare compacte/USB 

Numite si ventilatoare de masa, acestea au cele mai mici dimensiuni dintre toate optiunile de ventilatoare disponibile pe piata.  De obicei, sunt alimentate cu USB, care poate fi conectat la computer sau la o priză de perete.  

Ventilatoarele compacte racesc in mod eficient, in ciuda marimii reduse. In plus, sunt cele mai ieftine optiuni si au un consum redus de energie.  

Acestea sunt tipurile de ventilatoare pe care le poti alege din comert. Inainte de a da comanda de un astfel de produs, cel mai bine este sa cercetezi piata, astfel incat sa alegi in mod inteligent un model cu pret redus si cu un consum minim de energie.  

Cat consuma un ventilator? 

Este timpul sa afli cat consuma un ventilator, pentru a sti la ce sa te astepti, atunci cand doresti sa racesti caminul in acest fel. 

Cea mai comuna putere a ventilatorului este de 33 W. Cea mai mare putere a ventilatorului inregistrata a fost de 220 W, iar cea mai mica a fost de 1,1 W. Cantitatea de wati consumata de un ventilator variaza in functie de dimensiunea si tipul de ventilator. 

In medie: 

Ventilatoarele de tavan consuma 0,0311 kWh de energie electrica, folosite la viteza maxima o ora; 

Ventilatoarele turn folosesc 0,073 kWh de energie electrica in aceeasi perioada de utilizare, la capacitate maxima; 

Ventilatoarele cu picior  consuma 0,0565 kWh in decurs de 1 ora la cea mai mare viteza; 

Ventilatoarele USB  utilizeaza 0,0425 kWh de energie electrica. 

Astfel, ventilatoarele de tavan consuma cea mai mica cantitate de energie electrica pe ora, in medie. 

Acestea informatii sunt relative si pot diferi de la o varianta la alta a aceluiasi tip de produs. Daca doresti sa afli cat cata energie electrica foloseste ventilatorul de acasa, poti face acest lucru verificandu-i puterea, care ar trebui sa fie afisata pe carcasa acestuia sau in cartea cu instructiuni de utilizare.  

Dupa ce descoperi aceasta informatie, converteste-i puterea in  kilowati-ora. Poate parea complicat, dar tot ce trebuie sa faci este sa-i imparti puterea la 1.000, pentru a afla cantitatea de energie pe care o utilizeaza intr-o ora de functionare. Modelele de dimensiuni reduse pot folosi doar 5 wati, in timp ce ventilatoarele mari pot avea nevoie de mai mult de 100 de wati.  

Apoi, utilizeaza Calculator Pret Energie Electrica, pentru a afla cat trebuie sa platesti pentru racirea casei cu ventilator, intr-o zi calduroasa.  

Cat consuma un ventilator - Optimizarea  facturii la electricitate 

Chiar daca multi oameni iubesc vara pentru temperaturile sale ridicate,  acestea sporesc utilizarea ventilatoarelor si a aerului conditionat, ceea ce duce la facturi mai mari la electricitate.  

Vestea buna este ca ventilatoarele folosesc mai putina energie electrica decat un aparat de aer conditionat. Astfel, ele pot ajuta la reducerea cheltuielilor de energie electrica, mai ales atunci cand sunt puse in practica cateva trucuri cu impact asupra costurilor finale.   

Iata ce este bine sa faci: 

  • Alege un model eficient din punct de vedere energetic. Incearca sa afli din magazin care este puterea de care are nevoie modelul, pentru a raci optim casa; 
  • Opteaza pentru cea mai mica viteza de racire; 
  • Curata regulat lamelele, pentru ca acestea sa fie eficiente 100%; 
  • Opreste ventilatorul, atunci cand parasesti camera sau casa; 
  • Alege un furnizor energie verde cu tarife mici. 

Asadar, ventilatoarele ajuta la racirea optima a casei, mai ales atunci cand alegi Nova Power&Gas, ce pune la dispozitia consumatorilor numeroase oferte cu preturi mici. Spune si apropiatilor despre tarifele Nova!