Poti reduce costurile cu pana la 30% pentru incalzirea casei cu robinetii termostatati

09. Dec.

Pentru a realiza economii de energie in sezonul rece, fara sa sacrifici confortul din casa, poti aplica cateva solutii de gestionare si optimizare a temperaturii ambientale, controland caldura caloriferelor din fiecare camera. Pentru asta este recomandat ca fiecare corp de calorifer sa fie echipat cu un robinet termostatic.

Ce este un robinet termostatic

Prin definitie, robinetii termostatici/termostatati sunt un ansamblu format dintr-un robinet de calorifer ce are incorporat un termostat. Robinetii termostatici pentru calorifere au 3 componente:

  • Corpul robinetului numit robinet termostatat
  • Capul termostatic ce se infileteaza pe robinet
  • Elementul sensibil din capul termostatic

Dar ce rol au robinetii termostatati? De la robinetul termostatic poti sa faci un reglaj local pentru fiecare camera din locuinta. Robinetii termostatati te ajuta sa ai temperaturi diferite in fiecare camera. Astfel poti avea temperatura dorita in camerele in care petreci cea mai mare parte a timpului si poti seta temperaturi mai mici in incaperile care nu sunt folosite.

Robinetul termostatat permite reglarea debitului de agent termic care intra in calorifer. Capul termostatic actioneaza robinetul termostatic. Poate sa fie traditional, cu un element termostatic sau poate sa fie electronic. Elementul sensibil sau sonda detecteaza temperatura ambientala si da comanda robinetului sa se inchida sau sa se deschida.

Folosind robineti termostatici si termostat de camera, vei regla temperatura in camera la nivelul dorit si nu o sa ai o camera care sa fie supraincalzita sau prea rece.

Capul termostatic are anumite gradatii. Desi de multe ori oamenii le confunda cu temperatura caloriferului, aceste gradatii indica altceva. Numerele de pe capul termostatic fac referire la temperatura din camera, nu la cea a caloriferului. Cand temperatura din camera scade sub valoarea setata, robinetul termostatic permite apei calde sa intre in calorifer.

Economiseste bani

Ce avantaje are reglarea cu cap termostat calorifer?

  • Poti regla temperatura dorita in fiecare camera;
  • Poti regla diferit mai multe zone din casa in acelasi timp;
  • Poti limita costul de functionare al pompelor sau al centralei termice;
  • Poti programa incalzirea, folosind capete termostatice electronice.

Cap termostat calorifer - solutii smart de control 

Unul dintre avantajele majore ale unui robinet termostat calorifer este ca automatizeaza anumite operatiuni care, in mod tradtional, trebuiau facute manual. Robinetii simpli de calorifer, fara cap termostatic, se trec de pe pozitia inchis pe cea deschis doar daca te duci fizic la calorifer si faci manual aceasta operatiune. 

La un calorifer cu cap termostat actioneaza automat, robinetii sunt comandati de termostatul intern si vor inchide caloriferul atunci cand temperatura setata este atinsa.

Pasul urmator este implementarea unor solutii smart de control pentru robinetii termostatati. Pentru acest lucru, trebuie instalat un cap termostat calorifer wireless, care sa fie modificat si controlat digital, vocal sau prin aplicatii mobile dedicate. In plus fata de functia de control al temperaturii din camera, un astfel de cap termostat poate avea si functii speciale, precum cea de detectare a ferestrelor deschise. Daca un geam este deschis si temperatura din camera scade brusc, termostatul opreste incalzirea camerei pentru a evita pierderile de energie.

Utilizand in fiecare incapere un cap termostat calorifer vei putea sa controlezi consumul de gaz sau de electricitate pentru centrala. Nova Power & Gas iti ofera instrumente online pentru calcularea consumului, respectiv un calculator kW in lei, cu care vei afla ce economii poti face la factura.