02. Apr.
Electromobilitatea a depășit de mult timp statutul de subiect de nișă. Piața autovehiculelor electrificate oferă o gamă largă de opțiuni, de la modele hybrid, plug-in hybrid, până la motoare 100% electrice. La nivel legislativ, multe state au luat deja măsuri de încurajare a tranziției de la motoarele termice către cele bazate pe energii regenerabile, cum este și eco-tichetul oferit în România prin programul Rabla. Misiunea de a reduce poluarea în zonele urbane și de a încuraja folosirea energiei regenerabile este asumată din ce în ce mai des și la nivel individual, prin alegerile pe care le facem fiecare dintre noi, zi de zi.
Aceeași misiune și-a asumat-o și Nova încă din 2012, prin investițiile în propria infrastructura de producție de energie electrică din surse complet regenerabile, mai exact parcurile fotovoltaice care produc constant energie verde.
Într-o perioadă în care schimbările climatice și responsabilitatea socială devin critice în contextul global, motorsportul este mai puțin despre “ce” și mai mult despre “cum”. E adevărat că cel mai probabil farmecul monștrilor de grupă B, epoca de aur a raliurilor, nu va mai reveni niciodată. În egală măsură, nici riscurile pe care piloții de curse și le luau acum 30-40 de ani nu mai există astăzi, iar acesta este un lucru bun.
Faptul că mașinile de curse se află și ele într-o tranziție de la motoarele termice către soluții hibride sau electrice nu este consecința poluării directe. Motorsportul ca activitate, prin prisma dimensiunii și a frecvenței, nu este un factor poluant major. Însă ca fenomen, la fel ca multe alte sporturi, are capacitatea de a influența paradigme de comportament și de a schimba mentalități.
Un deziderat pe care Nova l-a atins oferind 100% energie verde consumatorilor casnici la prețuri foarte avantajoase, încurajând astfel șoferii să facă pasul spre electromobilitate și să își asume o schimbare în propria rutină, care îi va duce cu un pas mai aproape de un viitor sustenabil.
Având în spate o pregătire academică în domeniul urbanismului, înțeleg cât de important este să ai la dispoziție o gamă cât mai largă de surse de energie regenerabilă. Ca pilot, îmi doresc maximul de performanță, dar ca șofer îmi doresc ca alegerile pe care le fac să aibă un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător. Cu atât mai interesant mi se pare felul în care electrificarea motorsportului le îmbină pe amândouă, performanța și sustenabilitatea, așa cum soluțiile propuse de Nova vin atât în întâmpinarea afacerilor care vor să fie mai verzi, dar și a fiecăruia dintre noi, cei care ne dorim să contribuim la creșterea calității vieții urbane.
Motorsportul se reinventează pentru a deveni mai relevant pentru industria auto, dar și pentru a reîmprieteni oamenii cu mașinile, dar și cu natura. Electrificarea este pur și simplu un pas firesc de explorare conștientă a soluțiilor pe care le avem la îndemână, pas care este în deplină consecvență cu esența automobilismului: este un sport în care toată lumea are loc, prin oportunitățile nelimitate de implicare. Iar asta nu poate decât să ne facă și mai curioși să vedem care soluție este mai potrivită pentru noi, exact ca atunci când îți alegi un furnizor de energie în funcție de viziunea sa pentru un viitor sustenabil, așa cum este Nova Power & Gas, deținătorul uneia dintre cele mai verzi etichete energetice.
Autor: Cristiana Oprea - pilot de raliu
Articolul precedent
Factura electrica: Ce informatii poate cuprinde si cum este calculat costul finalUrmătorul articol
Centrala termica pe gaz si eficienta ei pentru locuinta