Furnizor de gaze naturale vs. distribuitor de gaze naturale. Descopera diferentele!

17. Nov.

Care este diferența dintre un furnizor de gaze naturale și un distribuitor de gaz? Unul dintre punctele cele mai confuze pentru majoritatea consumatorilor este diferența dintre distributia si furnizarea de gaze naturale. Ambele actiuni sunt esentiale pentru transportul gazului natural catre casa sau afacerea dvs si ambele sunt prezente pe factura lunara la gaze, insa, fiecare joaca un rol diferit in tot acest proces.

Pentru a evita confuzia, vom stabili, ce este un furnizor gaze si ce face un distribuitor de gaze naturale. Odata lamurita dilema, fiecare consumator va fi mai informat si mai increzator in vederea alegerii unei companii de gaze naturale, asta in contextul in care, anul 2020 a venit cu un subiect nou si complex si anume liberalizarea pietei de gaze naturale.

Schimbarea furnizorului ramane inca un subiect de actualitate pentru consumatorii casnici care inca nu au incheiat un contract nou, pe piata libera. Consumatorii casnici au dreptul sa incheie un contract nou de gaze naturale cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licentiate de ANRE, care activeaza pe piata cu amanuntul de gaze naturale.

Ce atributii are un distribuitor de gaze naturale?

Distribuitorii de gaze naturale sunt companii locale de distributie care detin infrastructura care livreaza si opereaza sistemele care livreaza gaze naturale catre consumatorii finali, fie ca sunt gospodarii, fabrici sau afaceri, dintr-o anumita zona. Compania locala este cea care se ocupa de citire index gaze naturale si de facturare pentru utilizarea lunara.

De asemenea, distribuitorul de gaze naturale este responsabil de racordarea noilor consumatori, de instalarea contoarelor si de modernizarea instalatiilor. In cazul oricaror defectiuni la retea, reclamatiile sau plangerile sunt primite si solutionate tot de catre distribuitor, deoarece distribuitorii sunt cei responsabili pentru realizarea rețelelor de distribuție și de intretinerea acestora, astfel incat fluxul de gaze naturale sa fie livrat intr-un mod cat mai fiabil siin conditii de siguranta catre comunitate, sa circule fara intreruperi si in parametri optimi.

Daca intampinati probleme cu fluxul de gaze, daca exista pericolul scurgerii de gaz sau a conductelor sparte sau trebuie sa instalati un nou contor de gaz, in toate aceste situatii, trebuie solicitat ajutorul distribuitorului de gaze si nu cel al furnizorului.

Dar..ce este un furnizor de gaze naturale si cu ce se ocupa?

Furnizorul este un operator economic, licențiat de catre ANRE care se preocupa de vanzarea gazelor naturale catre consumatori. El este cel care cumpara gazele naturale de la marii producatori si le vand mai departe consumatorilor finali.

In lista cu activitati a furnizorului de gaze se mai regasesc si realizarea contractelor, ofertelor si abonamentelor de gaze, trimiterea facturilor, sau punerea la dispozitie a produselor si serviciilor conexe. Pe langa acestea, iti poate oferi si asistenta in anumite situatii si poate avea rol de intermediar intre consumator si distribuitor.

Pentru ca un consumator incheie un contract de furnizare cu un anumit furnizor, acesta din urma estimeaza un consum mediu al clientilor si isi face mai multe planuri de achizitie a unei anumite cantitati de gaz in functie de numarul si consumul clientilor sai.

Furnizorul vinde gazele naturale catre tine, consumatorul, astfel ca acest furnizor va fi partenerul cu care vei incheia contractul de alimentare cu gaze naturale iar factura aferenta o vei plati tot catre furnizorul ales.

In contextul liberalizarii pietei de gaze naturale, daca iti doresti schimbarea furnizorului de gaze, trebuie sa stii ca procesul de schimbare este gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales.

Acest lucru presupune doar rezilierea contractului cu vechiul furnizor și încheierea unui nou contract de furnizare cu operatorul ales de tine.