Folosirea pompelor de caldura pentru incazire si racire

24. Feb.

Pompele de caldura sunt dispozitive care asigura atat incalzirea, cat si racirea casei. Acestea folosesc putina energie electrica, asa ca reprezinta o varianta eficienta si economica de obtinere a confortului termic dorit in locuinta. 

Pompele de caldura pot incalzi si raci casa, datorita faptului ca sunt dotate cu o componenta numita supapa de inversare. Aceasta permite pompei de caldura sa modifice debitul de agent frigorific din sistem, astfel incat sa poata functiona fie in modul de racire, fie in modul de incalzire.  

In timpul iernii, in modul de incalzire, pompa de caldura absoarbe caldura din aer, il conserva in schimbatorul de caldura si il trimite in casa. In lunile de vara, in schimb, pompa de caldura elimina caldura si umiditatea din interior si o transfera in exterior. Astfel, o pompa de caldura nu creeaza incalzire sau racire, ci, pur si simplu, transfera caldura dintr-un loc in altul, cu ajutorul agentului frigorific.  

Pompele de caldura nu folosesc combustibili fosili si utilizeaza aproximativ 25% din cantitatea de energie electrica a unui sistem de aer conditionat pentru intreaga casa. Prin urmare, reprezinta o investitie inteligenta, care te poate ajuta sa economisesti factura la curent electric si gaz natural

Tipuri de pompe de caldura 

Exista tipuri diferite de pompe de caldura disponibile pe piata, insa cel mai bine este sa vorbim despre cele mai comune: sol-apa (sursa sol) si aer-apa (sursa de aer). 

Pompe de caldura la sol 

Temperatura din sol este destul de constanta pe tot parcursul anului, de obicei intre 8 si 11°C. Aceste conditii stabile fac pompele de caldura de la sol sa fie mai eficiente decat cele care utilizeaza ca sursa aerul. Performanta lor depinde, insa, foarte mult de conditiile geologice locale. Se recomanda efectuarea unui studiu geologic pentru a determina temperaturile de suprafata, plus cele subterane si conductivitatile termice. 

Pompe de caldura cu sursa de aer 

Pompele de caldura cu sursa de aer preiau din temperatura aerului. Astfel, fluctuatia temperaturii exterioare afecteaza eficienta. Cu toate acestea, pompele cu aer inca furnizeaza caldura, chiar si  la temperaturi exterioare sub zero, desi trebuie sa lucreze putin mai mult.  

Pompele de caldura cu sursa de aer sunt relativ simplu de instalat si pot fi pozitionate fie adiacent cladirii, pe acoperis, fie intr-o locatie mai indepartata.  

7 avantaje ale pompelor de caldura cu sursa de aer 

Exista numeroase beneficii ale utilizarii pompelor de caldura. Cu o pompa de caldura cu sursa de aer poti economisi sume destul de mari la facturile de energie si poti reduce amprenta de carbon, in comparatie cu un sistem de incalzire pe gaz sau electric. Unul dintre avantajele cheie ale pompelor de caldura cu sursa de aer este  versatilitatea si accesibilitatea lor.  

Cele mai importante avantaje ale achizitionarii unei pompe de caldura cu sursa de aer sunt urmatoarele: 

1. Amprenta redusa de carbon 

Pompele de caldura cu sursa de aer sunt o forma de incalzire cu emisii scazute de carbon, deoarece folosesc aerul exterior pentru a  incalzi sau raci casa. Daca faci trecerea de la un sistem de incalzire pe baza de carbune sau electricitate, poti reduce semnificativ emisiile de carbon.  

2. Economisiti bani la facturile la energie 

Folosind o pompa de caldura cu sursa de aer, poti reduce facturile la energie, deoarece folosesti aerul exterior pentru nevoile de incalzire si de racire ale locuintei. Desi costul initial este unul destul de mare, investitia poate fi amortizata in cativa ani. 

3. Poate fi folosita pentru atat incalzirea spatiilor, cat si pentru obtinerea de apa calda 

In functie de pompa de caldura aleasa, o poti folosi si pentru a incalzirea apei. Acest lucru depinde de temperatura apei din sistemul de incalzire, numita si temperatura de tur. Pentru a putea incalzi apa, temperatura pe tur trebuie sa fie de aproximativ 55°C. Daca sistemul este proiectat doar pentru incalzirea spatiilor, temperatura pe tur este in jur de 35°. 

4. Proces de instalare usor 

Instalarea unei pompe de caldura cu sursa de aer poate dura pana la doua zile. Poate fi mult mai usor de montat, decat pompele de caldura cu sursa de sol, deoarece nu trebuie sa sapi.  

O pompa de caldura cu sursa de aer pentru uz casnic, de obicei, nu necesita permisiuni de planificare, dar este intotdeauna recomandat sa ceri acordul autoritatilor locale, inainte de a incepe instalarea.  

5. Intretinere redusa 

Intretinerea trebuie efectuata de un tehnician o data pe an. Chiar daca pompele de caldura cu sursa de aer necesita intretinere redusa,  exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a asigura performanta optima a acesteia. Astfel, curata filtrele, verifica scurgerile din sistem si nivelul agentului frigorific. Toate celelalte actiuni de mentenanta trebuie efectuate numai de un instalator autorizat. 

6. Durata lunga de viata 

Pompele de caldura cu sursa de aer au o durata de viata lunga si, cu o intretinere adecvata, pot fi functionale pana la 20 de ani. In plus, majoritatea pompelor de caldura cu sursa de aer au o garantie de 5 ani.  

7. Nu este necesara depozitarea combustibilului 

Nu este necesara stocarea combustibilului cu pompele de caldura cu sursa de aer, deoarece combustibilul folosit este aerul de afara. Nu ai nevoie de paleti de lemn, nici de saci de peleti ori de carbuni, asa ca reprezinta o idee excelenta de incalzire a casei si de maximizare a spatiului imobilului.  

Pompe de caldura – o solutie eficienta pentru locuinta ta 

Pe masura ce preturile la energie cresc in toata Europa, ai putea crede ca nu este un moment oportun sa investesti intr-un nou sistem de incalzire si racire. Cu toate acestea, o pompa de caldura este, de fapt, o solutie eficienta in acest moment, deoarece ofera economii mari si de lunga durata.  

Cu o pompa de caldura aer-apa  te poti astepta ca aceasta sa functioneze cu aproximativ 75% energie regenerabila si doar aproximativ 25% electricitate. Pompele de caldura terestre sunt si mai eficiente, fiindca folosesc  80% energia regenerabila si doar 20% din energia electrica necesara.  

Astfel, ia in considerare achizitionarea unei pompe de caldura, care ofera atat de multe avantaje importante.  

Daca iti doresti sa afli multe alte informatii importante despre incalzirea casei si alte solutii de energie verde, citeste articolele de pe blogul Nova.