Baterii solare: Cum stochezi energia din sistemele electrice alternative?

11. May.

Schimbarile climatice au devenit o problema care ne afecteaza pe toti. De aceea, apar diverse alternative care ajuta la incetinirea si stoparea inclazirii globale. De exemplu, stocarea energiei regenerabile. Aceasta solutie scuteste omenirea de dependenta de combustibili fosili care contribuie la efectul de sera, ce produce aceste schimbari climatice. 

Continua sa citesti pentru a afla mai multe detalii despre baterii solare si alte alternative de stocare a energiei regenerabile.  

Stocarea energiei regenerabile 

Valorificarea puterii soarelui cu panouri solare si utilizarea energiei eoliene prin intermediul turbinelor dedicate, sunt doua modalitati comune de a genera energie regenerabila. Insa, soarele nu straluceste mereu, iar vantul nu sufla intotdeauna cand avem nevoie de energie electrica. In acelasi timp, sunt momente in care se produce surplus de energie cand cererea este scazuta.  

Pentru a reduce impactul generarii inconsecvente de energie din surse regenerabile, au fost dezvoltate modalitati de stocare a energiei in exces pentru a fi utilizata atunci cand este nevoie. Iata in continuare cateva dintre cele mai bune si mai promitatoare metode de stocare a energiei regenerabile. 

Baterii solare 

Bateriile sunt probabil cea mai cunoscuta metoda de stocare a energiei. Oamenii folosesc bateriile in tot felul de dispozitive electrice, de la smartphone-uri la masini. O astfel de metoda te ajuta sa profiti de energia alternativa stocata de la panouri solare fotovoltaice, o turbina eoliana sau chiar si un sistem hidroelectric.  

De exemplu, electricitatea generata in timpul zilei de panourile solare fotovoltaice poate fi stocata intr-o baterie electrica pe care o poti folosi seara, cand panourile solare fotovoltaice nu mai genereaza energie electrica. Dimensiunea bateriei si costul acesteia vor depinde de consumul curent de energie si de dimensiunea tehnologiei de generare a energiei instalat.  

Baterii solare: beneficii 

O parte din beneficiile aduse de aceasta modalitate de stocare a energiei sunt: 

1. Permite o mai buna utilizare a energiei regenerabile 

Utilizarea bateriilor pentru a stoca acest tip de energie iti asigura accesul la aceasta ori de cate ori ai nevoie.  

Cu baterii solare, energia in exces este stocata in sistemul de baterii, asa ca in acele zile innorate, cand sistemul tau solar nu produce atata energie pe cat ai nevoie, poti trage din baterii, in loc de retea. 

2. Mai putin dependent de retea 

Sistemele de baterii solare iti permit sa ai o locuinta mai putin dependenta de retea.  

De exemplu, daca ai resedinta intr-o zona in care reteaua este instabila si te confrunti des cu lipsa alimentarii, bateriile te vor ajuta sa nu ramai fara curent in perioada aceea.  

3. Reduci amprenta de carbon 

Instalarea bateriilor solare te ajuta sa reduci amprenta de carbon a casei tale. Aceasta alternativa este ideala pentru cei care doresc sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera si sa minimizeze poluarea.  

Sistemele de energie solara creeaza mult mai putina poluare decat combustibilii fosili traditionali, iar prin utilizarea sistemelor de stocare a bateriilor, te poti asigura ca orice energie produsa nu se iroseste. 

4. Minimizezi facturile la electricitate 

Nu in ultimul rand, te vei bucura de costuri mai mici la factura de energie electrica datorita flexibilitatii oferite. Poti prelua energie electrica de la retea in perioadele din zi cand energia este mai ieftina. Astfel o poti folosi in perioadele de varf, cand costurile sunt mai ridicate, creand un echilibru intre energia solara si electricitatea de retea cu cele mai mici costuri posibile. 

In cazul in care un sistem de alimentare alternativ este prea costisitor, dar iti doresti sa faci o schimbare care sa ajute mediul inconjurator, vino la Nova Power&Gas. Suntem un furnizor energie electrica verde care dispune de doua parcuri fotovoltaice pentru a oferi optiuni sustenabile clientilor nostri.  

Hidropomparea 

Tehnica hidropomparii intra in functiune atunci cand producerea energiei este scazuta. Apa este pompata la deal si este stocata in niste rezervoare speciale, ca apoi sa fie eliberata cu ajutorul unei turbine pentru a produce energie electrica in perioadele de cerere ridicata. Stocarea de energie hidraulica prin pompare utilizeaza doua rezervoare de apa pentru a stoca energie electrica. Excesul de energie este folosit pentru a pompa apa dintr-un rezervor inferior intr-un rezervor superior.  

Apoi, atunci cand este nevoie de electricitate, apa din rezervorul superior este eliberata pentru a curge inapoi in rezervorul inferior prin turbine care genereaza energie electrica. Nu toata energia folosita pentru pomparea apei este recastigata atunci cand este eliberata. Conform unui raport realizat de Consiliul Mondial al Energiei in 2020, stocarea hidroenergiei are o eficienta de aproximativ 75% pana la 85%. 

Stocarea energiei termice 

Stocarea energiei termice implica stocarea energiei in exces – de obicei surplusul de energie din surse regenerabile sau caldura reziduala – pentru a fi utilizat ulterior pentru incalzire, racire sau generare de energie. Lichidele precum apa sau materialele solide - cum ar fi nisipul sau pietrele - pot stoca energie termica. Reactiile chimice sau modificarile materialelor pot fi, de asemenea, folosite pentru a stoca si elibera energia termica. 

Stocarea electrica termica prin pompare implica utilizarea energiei electrice generate din surse regenerabile pentru a incalzi pietrisul sau alt material care retine caldura in interiorul unui rezervor izolat. Aceasta caldura poate fi apoi folosita pentru a genera electricitate atunci cand este nevoie. Metoda foloseste materiale usor accesibile precum pietrisul, astfel incat poate fi instalata aproape oriunde. Potrivit mai multor surse, stocarea termica a energiei electrice prin pompare are un interval de eficienta estimat intre 50% si 70%.  

Stocarea energiei mecanice 

Sistemele de stocare mecanica sunt, fara indoiala, cele mai simple, bazandu-se pe fortele cinetice de rotatie sau gravitatie pentru a stoca energie. Optiunile principale sunt stocarea energiei cu volante si sisteme de aer comprimat, in timp ce energia gravitationala este o tehnologie in curs de dezvoltare, cu diverse optiuni in curs de dezvoltare. Procesul presupune stocarea aerului sau gazului sub presiune si apoi incalzirea si extinderea acestuia intr-o turbina pentru a genera energie atunci cand este necesar. 

Atunci cand vine vorba de tehnologiile de stocare a energiei, majoritatea oamenilor aleg sa se foloseasca de baterii solare. Insa, fiecare modalitate vine cu anumite beneficii si este mai potrivita in anumite situatii. Cum am mentionat anterior, rolul energiei regenerabile si al tehnologiilor de stocare ajuta la incetinirea si oprirea schimbarilor climatice care ne afecteaza planeta. Nu doar ca acestea sunt o metoda alternativa verde, dar vin si cu beneficii financiare.  

Arunca o privire la noi pe site si vezi ce preturi energie electrica si gaz iti punem la dispozitie!