Care sunt tarile lider la producerea energiei electrice alternative

17. May.

Folosirea energiei din surse regenerabile prezinta numeroase beneficii potentiale, inclusiv o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, diversificarea aprovizionarii cu energie si reducerea dependentei fata de pietele de combustibili fosili (in special, fata de piata petrolului si a gazelor). Dezvoltarea surselor regenerabile de energie poate avea, de asemenea, potentialul de a stimula ocuparea fortei de munca in UE, prin crearea de locuri de munca in sectorul noilor tehnologii „verzi”.

Productia primara de energie regenerabila in UE-27 in 2021 a fost de 205 milioane de tone echivalent petrol (tep) — reprezentand o pondere 26,7 % din totalul productiei de energie primara provenind din toate sursele. Cantitatea de energie regenerabila produsa in cadrul UE-27 a crescut per total cu 81,0 % intre 2005 si 2021, echivalentul unei cresteri medii de 5,5 % pe an. Aceasta expansiune rapida a productiei primare de energie regenerabila ar putea fi comparata cu situatia productiei primare din toate sursele de energie, avand in vedere ca productia totala a scazut cu 15,2 % (sau cu o medie de 1,6 % pe an),subliniind astfel importanta in crestere a surselor regenerabile pentru gama energetica a UE.

Cele mai recente informatii pentru 2021 arata faptul ca energia electrica generata din surse regenerabile de energie a acoperit peste un sfert (28,8 %) din consumul brut de energie electrica la nivelul UE-27. In Austria (70,3 %) si Suedia (65,8 %) cel putin trei cincimi din consumul total de energie electrica a fost acoperit din surse regenerabile de energie — in mare parte datorita folosirii energiei hidroelectrice si a biocombustibililor solizi — in timp ce peste jumatate din energia electrica folosita in Portugalia (52,6 %), Lituania (52,2 %) si Danemarca (51,3 %) a provenit din surse regenerabile de energie.

O comparatie intre situatia din 2005 si cea din 2021 arata ca Estonia, Belgia si Polonia au inregistrat cele mai rapide cresteri ale ponderii de energie electrica generata din surse regenerabile de energie, aceasta pondere crescand de cel putin cinci ori in ultima decada pentru care exista date disponibile; trebuie remarcat ca de multe ori s-a pornit de la un nivel scazut, in tari precum Cipru si Malta, unde in 2005, nu exista energie electrica produsa din surse regenerabile.

Productia de energie electrica din surse regenerabile

Cresterea procentului energiei electrice provenite din surse regenerabile de energie in perioada 2005-2021 reflecta in mare masura o crestere la nivelul a trei surse regenerabile de energie la nivelul UE, in special, turbinele eoliene, dar si, de asemenea, energia solara si biocombustibilii solizi (inclusiv deseurile regenerabile). Desi energia hidroelectrica a ramas cea mai mare sursa de energie regenerabila la nivelul UE-27 in 2021 (38,4 % din total), cantitatea de energie electrica generata in acest fel a fost relativ similara nivelului inregistrat in decada anterioara, productia crescand per total cu 6,5 %. In schimb, cantitatea de energie electrica generata la nivelul UE-28 pe baza biocombustibililor solizi si a turbinelor eoliene a fost de 2,5 ori si, respectiv, de 4,3 ori mai mare in 2021 decat in 2005; prin urmare, ponderile reprezentate de energia produsa de turbinele eoliene si de biocombustibilii solizi din cantitatea totala de energie electrica generata din surse regenerabile de energie a crescut la 31,3 % si, respectiv, la 18,4 % in 2015. Cresterea cantitatii de energie electrica generata pe baza energiei solare a fost si mai dinamica, de la numai 1,5 TWh in 2005, ajungand sa depaseasca energia geotermala in 2008 si atingand un nivel de 107,9 TWh in 2021. De-a lungul acestei perioade, procentul reprezentat de energia solara din totalul de energie regenerabila generata in UE-27 a crescut de la 0,3 % la 18,2 %. In 2021, energia mareelor, valurilor si marii a contribuit cu doar 0,05 % procente din cantitatea totala de energie electrica generata din surse regenerabile de energie la nivelul UE-27.

Sursele de energie regenerabila au reprezentat o pondere de 13,0 % din consumul intern brut de energie al UE-27 in 2021. Importanta surselor regenerabile pentru consumul intern brut a fost relativ mare in Danemarca (28,4 %), Austria (29,0 %) si Finlanda (31,6 %) si a depasit o treime din consumul intern in Lituania (35,1 %) si Suedia (42,2 %), la fel ca si in Albania (34,3 %), Norvegia (44,7 %) si Islanda (84,9 %).

Tinte pentru perioada urmatoare

UE incearca sa atinga o pondere de 45 % din consumul sau brut final de energie din surse regenerabile pana in 2025; acest obiectiv este distribuit intre statele membre ale UE, fiind elaborate planuri nationale de actiune (in limba engleza) menite sa pune bazele pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie in fiecare din statele membre. Cifrele prezinta cele mai recente date disponibile cu privire la ponderea reprezentata de sursele regenerabile de energie din consumul final brut de energie si obiectivele care au fost stabilite pentru fiecare stat membru pentru anul 2025. In 2021, ponderea reprezentata de sursele regenerabile de energie din consumul final brut de energie s-a ridicat la 26,8 % in UE-27.

Printre statele membre ale UE, cea mai mare pondere reprezentata de sursele regenerabile din consumul final brut de energie in 2021 a fost inregistrata in Suedia (53,9 %), in timp ce Finlanda, Lituania, Austria si Danemarca au raportat fiecare ca peste 30,0 % din consumul lor final de energie a fost reprezentat de energie regenrabila. In comparatie cu cele mai recente date disponibile pentru 2021, obiectivele pentru Tarile de Jos, Franta, Irlanda si Luxemburg presupun ca fiecare din aceste state membre sa isi creasca ponderea reprezentata de sursele regenerabile din consumul final brut de energie cu cel putin 6,0 puncte procentuale. In schimb, noua dintre statele membre si-au depasit deja obiectivul pentru 2025; aceste obiective au fost depasite cu mult in special in Croatia, Suedia si Estonia.

Daca vrei un furnizor de energie electrica cu pachete avantajoase de pret, este important sa studiezi bine piata si sa alegi cea mai avantajoasa oferta. Nova Power & Gas iti ofera posibilitatea de a face un calcul energie electrica, pentru a vedea ce oferta este cea mai buna pentru consumul pe care il ai.