Cum sa iti reduci amprenta de carbon atunci cand calatoresti

02. Aug.

 

Este perioada vacantelor, toata lumea are deja planuite city-break-uri, excursii la mare, la munte si diverse aventuri. Daca acasa ai implementat deja anumite schimbari care sa te ajute sa iti scazi consumul de energie si sa ai un impact pozitiv asupra mediului inconjurator, de ce sa nu o faci si atunci cand calatoresti?

Sigur auzi constant despre efectele nocive ale incalzirii globale si chiar experimentezi in fiecare zi aceste efecte precum canicula insuportabila. Dar acest lucru nu ar trebui sa te impiedice sa calatoresti, ci sa gasesti moduri sustenabile de a te bucura de noi destinatii.

Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa iti reduci amprenta de carbon atunci cand calatoresti:

Alege zboruri economy non-stop

Transportul cu avionul este deseori o necesitate pentru ca este inconfortabil si dureaza prea mult sa parcurgi distanta respectiva la volanul unei masini. Un avion consuma cel mai mult carburant la decolare si aterizare.

Astfel, desi uneori este mai ieftin sa rezervi un zbor cu escala, nu doar ca vei consuma mai mult dar vei sta si mereu in tensiune pentru ca este posibil sa nu prinzi legatura. Mai mult, deoarece intr-un avion economy incap mai multi pasageri decat la clasa I, amprenta de carbon va fi mai mica pentru fiecare persoana in parte.

Utilizeaza modalitati de transport eficiente

Odata ajuns la destinatie, trebuie sa alegi un mod de transport pentru a explora noul loc. Mersul este evident cel mai prietenos cu mediul inconjurator deoarece nu consuma niciun fel de carburant si iti ofera posibilitatea de a te bucura de imprejurimi intr-un mod autentic.

Daca trebuie sa parcurgi distante mai mari, in marea majoritatea a oraselor vei gasi biciclete si trotinete de inchiriat pe care le poti prelua de la punctele marcate in aplicatie. In loc sa inchiriezi o masina, te poti baza pe tramvai, autobuz sau metrou pentru transport.

Nu uita sa iti pregatesti locuinta de plecare

Inainte de a pleca pentru o perioada mai lunga din casa este bine sa te asiguri ca ai inchis si scos din priza toate dispozitivele care consuma in van energie si pot chiar porni un incendiu in cazul unui scurtcircuit. Pentru a face economie de energie, verifica un calculator enel si nu uita:

-          Inchide televizorul, laptopul sau alte dispozitive complet in loc sa le lasi in stand-by;

-          Seteaza termostatul la o temperatura optima in functie de sezon astfel incat centrala sau sistemul de racire sa nu functioneze cat esti plecat;

-          Scoate orice incarcator din priza;

-          Verifica de doua ori sa nu fi uitat lumina aprinsa in vreo camera.

Opteaza pentru o cazare verde

De obicei, cand alegi locul in care sa dormi in calatorie, tii cont de urmatorii factori: pret, dimensiunea camerei si locatie. Dar, daca vrei sa faci alegeri sustenabile, ar trebui sa mai adaugi un factor: cat de verde este cazare.

Prin cazare verde ne referim la un loc care face eforturi sa fie mai prietenos cu mediul, sa foloseasca energie din surse regenerabile, sa utilizeze dispozitive cat mai eficiente energetic si sa incurajeze reciclarea si produsele eco.

Daca vrei sa iti reduci amprenta personala de carbon si sa faci economie de energie, este important sa faci alegeri sustenabile si atunci cand calatoresti, nu doar acasa.