13. Sep.
In prezent, hidrocentralele au un rol important in productia de energie regenerabila si reducerea emisiilor de CO2. Alimentata cu apa, energia hidroelectrica nu polueaza aerul ca termocentralele ce ard combustibili fosili. Insa ea poate avea o serie de efecte negative asupra cursurilor de apa, a habitatelor pestilor si a organismelor acvatice, precum si asupra speciilor de fauna si flora care sunt protejate de legislatia UE privind natura si depind de ecosistemele raurilor si lacurilor pentru a supravietui.
Hidrocentrala se foloseste de apa si de gravitatie pentru a produce electricitate, iar modul de functionare al acestora este destul de simplu: o turbina converteste energia cinetica a apei in cadere in energie mecanica, iar mai apoi aceasta este convertita in energie electrica de catre un generator.
Hidrocentralele variaza in dimensiune, in functie de cate gospodarii au fost proiectate sa alimenteze, hidrocentralele de dimensiuni mici fiind capabile sa furnizeze electricitate catre cateva locuinte, in vreme ce hidrocentralele de dimensiuni mari produc curent electric pentru milioane de oameni.
Afla din acest material totul despre hidrocentrale, avantaje si dezavantaje, costuri de productie si cum functioneaza acestea.
Majoritatea hidrocentralelor sunt formate din patru componente, prima fiind barajul, care are rolul de a creste nivelul apei, astfel incat aceasta sa poata cadea, insa el mai are un rol important, anume controlul fluxului apei. Rezervorul de apa format prin constructia barajului este considerat ca fiind energie stocata.
A doua componenta este turbina, care asemanator centralelor mareomotrice, are rolul de a transforma energia cinetica a apei in energie mecanica, prin miscarea elicelor.
Apoi, generatorul are rolul de a converti energia mecanica in energie electrica, si reuseste sa faca acest lucru prin conexiunea cu un ax la turbina, care actioneaza generatorul.
Nu in ultimul rand, reteaua de furnizare a energiei, anume stalpii de electricitate, au rolul de a transporta energia electrica produsa la hidrocentrala catre oameni.
Cantitatea de energie electrica pe care o poate produce o hidrocentrala este determinata de doi factori, anume cat de mult se afla apa in cadere (cat de inalt este barajul) si cata apa trece prin hidrocentrala.
Daca suntem la capitolul hidrocentrale avantaje si dezavantaje, hidroenergia este o sursa curata de energie, din moment ce nu emite gaze cu efect de sera in atmosfera, lucru care reprezinta un avantaj in sine, insa nu singurul.
Apa este una dintre resursele aparent nesfarsite ale planetei, deci tehnic, hidroenergia este o sursa de energie regenerabila, lucru care prezinta un mare avantaj din punct de vedere al sustenabilitatii.
Energia hidroelectrica poate fi utilizata de multe tari din lume care au acces la apa, asadar ea poate fi considerata o resursa domestica viabila de energie.
Apa stocata in rezervor, cunoscuta si drept lac de acumulare, poate facilita nu doar productia de energie, ci si activitatile recreationale, precum pescuitul, inotul sau mersul cu barca.
Energia hidroelectrica este, de asemenea, flexibila, intrucat hidrocentralele pot atinge capacitatea maxima foarte repede, ceea ce este foarte util in special daca exista intreruperi sau pene de curent ale sistemului public de electrificare. Multumita faptului ca fluxul de apa este constant, nu trebuie sa ne facem griji cu privire la abundenta resursei pentru productia energiei, care in acest caz este apa.
Hidroenergia poate fi si o sursa accesibila de productie a energiei si prezinta si beneficiul durabilitatii in timp.
Podurile, tunelurile sau barajele pot fi folosite pentru a atenua costurile de constructie, din moment ce pot fi folosite pentru constructia hidrocentralelor.
Probabil cel mai mare dezavantaj al hidrocentralelor la capitolul avantaje si dezavantaje il constituie modul in care acestea afecteaza mediul inconjurator. Spre exemplu, constructia unui baraj pentru o hidrocentrala necesita schimbari semnificative ale mediului, care afecteaza fauna, flora si chiar asezamintele omenesti in anumite situatii.
De asemenea, este necesara si construirea unei linii publice de electrificare, daca aceasta nu exista deja.
Calitatea apei este si ea afectata, din cauza modificarilor fluxului de apa, care afecteaza nivelul de oxigen din aceasta. Anumite specii de pesti nu se pot adapta la aceasta schimbare, iar acest lucru poate avea consecinte semnificative in lantul trofic.
Constructia barajelor poate forta mutarea comunitatilor, lucru care s-a intamplat de cateva ori in trecut, intrucat barajele sunt de cele mai multe ori necesare pentru a putea construi o hidrocentrala.
Constructia hidrocentralelor poate fi costisitoare daca nu exista deja structuri care sa o poata sustine, precum poduri sau baraje.
Din anii '50 si pana in prezent se estimeaza ca au fost cheltuiti aproximativ 2.000 de miliarde de dolari la nivel global pentru construirea barajelor, majoritatea fiind folosite pentru hidrocentrale.
La noi in tara exista mai multe hidrocentrale, cea mai mare fiind Portile de Fier I, care are o capacitate totala de 1.167 MW, iar potentialul national de hidroenergie este de 6 gigawati (GW). Cu toate acestea, Romania are capacitatea de a produce mai multa hidroenergie, iar capacitatea curenta reprezinta aproape 30% din totalul de energie electrica produsa in tara.
Hidrocentrala Barajul Vidraru este una dintre cele mai mari din tara din punct de vedere al constructiei si este un exemplu de hidrocentrala care, pe langa capacitatea de a produce hidroenergie, 200 MW mai exact, ea a devenit si un important obiectiv turistic, iar Lacul de acumulare Vidraru este, de asemenea, un obiectiv turistic important.
Hidrocentrala Vidraru a fost data in folosinta in 1966, iar la vremea respectiva se clasa pe locul cinci in Europa, respectiv noua in lume din punct de vedere al constructiei.
Printre hidrocentralele mai mici din tara se numara Hidrocentrala Ciunget-Lotru, cu o capacitate de 800 MW, Hidrocentrala Raul Mare, cu 335 MW si Portile de Fier II, care are un potential de 321 MW.
Pe masura ce lumea cauta noi moduri prin care sa reduca emisiile de carbon si sa produca in acelasi timp suficienta energie pentru populatie, exista o cerere tot mai mare de surse de energie sustenabile si curate.
Hidroenergia poate fi un potential candidat pentru acest rol, in ciuda dezavantajelor, intrucat poate produce cantitati mari de energie curata cu o amprenta destul de mica asupra mediului inconjurator, cel putin in comparatie cu sursele traditionale de productie a energiei.
Afla toate modalitatile de productie a energiei electrice din surse curate si cum foloseste Nova Power & Gas surse regenerabile in productia de energie livrata clientilor pentru o factura electrica mai mica.
Articolul precedent
Ce este o centrala nucleara si cum poate produce energie electrica?Următorul articol
Masini electrice: zero emisii sau o noua sursa de poluare?