14. Mar.
2023 promite sa fie un an interesant pentru tehnologia ,,smart home”. Cu cele mai recente inovatii dedicate modernizarii locuintei, acum este posibil sa iti transformi casa intr-un spatiu automatizat, foarte eficient.
Cu tehnologia potrivita, iti poti face casa inteligenta si sigura - totul din confortul propriei sufragerii. Daca nu esti sigur ce este o casa inteligenta, care sunt motivele si beneficiile principale pentru a face tranzitia spre o asemenea locuinta, nu iti face griji! Continua sa citesti pentru a afla toate informatiile necesare!
O casa inteligenta este, in esenta, o retea de dispozitive conectate, care lucreaza impreuna pentru a controla diverse aspecte ale mediului locuintei tale. Aceasta include iluminatul, controlul climatizarii, sistemele de securitate, sistemele de divertisment si alte aparate.
Prin utilizarea conectivitatii Wi-Fi sau Bluetooth pentru a sincroniza aceste elemente intre ele, le poti monitoriza si gestiona cu usurinta din apropiere sau de oriunde din lume cu o simpla conexiune la internet.
O casa inteligenta are multe in comun cu smartphone-urile moderne - ambele sunt alimentate de inteligenta artificiala si de asa-numita retea "Internet of Things" (IoT). Aceste functii le permit sa interpreteze nevoile si interesele tale, sa stocheze toate datele primite si sa creeze o experienta de utilizare ideala.
Ne-am obisnuit atat de mult cu telefoanele moderne, incat revenirea la telefonul clasic, chiar si pentru o singura zi, ne-ar face viata mult mai dificila. Asadar, de ce sa nu iti modernizezi casa si bineinteles, sa iti imbunatatesti viata cu o tehnologie inteligenta, cat timp este accesibila si nu necesita un effort prea mare de instalare?
De exemplu, setarea manuala a temperaturii poate fi problematica. Daca ai pornit caldura in timpul noptii si ai uitat sa ajustezi termostatul de dimineata, inainte sa pleci de acasa, ai putea fi surprins de temperatura crescuta. In plus, pe termen lung, aceasta este o practica ce iti poate creste radical factura la gaz.
Daca ai uitat lumina aprinsa intr-o incapere si ai plecat in concediu, cu un sistem de iluminat inteligent, problema poate fi rezolvata chiar de pe telefonul tau.
In conditiile in care cei mai bogati oameni de pe Pamant se intreceau pentru a detine proprietati unice, automatizarea completa a casei era considerata un simbol al luxului. Orice altceva ar fi fost considerat inadecvat. O ilustrare excelenta a acestui fapt este cheltuiala de peste 100 de milioane de dolari a lui Bill Gates pentru casa sa inteligenta, a carei finalizare si perfectionare a durat peste 17 ani!
Din fericire, crearea unei case inteligente nu trebuie sa fie o sarcina coplesitoare. Poti incepe cu pasi mici si sa dezvolti proiectul treptat - chiar o schimbare simpla precum montarea unui bec inteligent poate face toata diferenta. Este important sa nu iei decizii grabite. Ia in considerare mai intai nevoile principale si nivelul de confort dorite de tine si familia ta, apoi incepe sa faci schimbari in consecinta. Iata cateva dispositive pe care le poti lua in considerare:
Difuzoarele inteligente sunt optiuni excelente pentru sonorizarea locuintei. Acestea se pot conecta la dispozitive precum telefonul mobil, laptopul sau sisteme precum Google Home.
In anumite cazuri, ai si optiunea de a controla diferite functii prin intermediul comenzilor vocale. Pentru un sunet cat mai echilibrat si distribuit uniform in incapere, ai adesea optiunea de a sincroniza boxele intre ele.
Sistem de iluminat inteligent
Becurile si intrerupatoarele inteligente sunt o alta modalitate excelenta de a-ti moderniza casa, permitandu-ti sa iti controlezi iluminatul de oriunde din lume. Cu ajutorul unei telecomenzi speciale sau a unei aplicatii, poti selecta multiple moduri de iluminat, culori diferite, sau poti programa timpul in care sa se stinga becurile inteligente.
Incuietorile inteligente constau in automatizarea deschiderii si inchiderii acestora, chiar si de la distanta. Desi costul acestora este mai ridicat decat in cazul incuietorilor standard, este o alternativa ideala pentru situatiile ce necesita asigurarea securitatii locuintei.
Ai putea avea nevoie de acestea, in special daca un copil sau o persoana varstnica este lasata singura acasa.
Termostatele smart sunt eficiente din punct de vedere energetic, pentru a economisi bani la facturile de caldura. Acestea vor detecta temperatura actuala din incaperile dotate cu tehnologia necesara si iti vor oferi toate datele de care ai nevoie chiar pe telefonul tau.
Poate fi un dispozitiv esential in zilele friguroase de iarna, daca doresti sa fie cald cand ajungi acasa. Bineinteles, in zilele toride din iulie sau august, aerul conditionat preia sarcina reglarii temperaturii, oferindu-ti confortul termic mult droit, cu doar cateva minute inainte de a ajunge acasa.
Beneficiile in a avea o casa inteligenta sunt nenumarate. Vei putea controla majoritatea aspectelor din mediul casei tale cu doar cateva apasari de butoane sau comenzi vocale, economisind timp si efort.
Poti asigura in acelasi timp siguranta familiei tale. Vei avea un nivel de securitate imbunatatit cu ajutorul senzorilor de miscare, a sistemelor de supraveghere si a incuietorilor automate pentru usi.
Daca ai un animal de companie care face ocazional mizerie in casa, poti folosi un aspirator inteligent, care poate fi programat sa actioneze de unul singur, la intervale regulate. Cum acesta functioneaza fara sa fie cuplat constant la o sursa de curent electric, curatenia va solicita mai putin consum de energie. Desigur, daca reducerea costului facturilor la energie electrica este o prioritate pentru tine, poti lua in considerare tranzitia la energie verde, cu ajutorul panourilor solare montate. Daca ai nevoie de consultanta pentru acest proiect, nu ezita sa contactezi un furnizor energie electrica.
Totusi, daca doresti sa achizitionezi si sa utilizezi toate aceste produse, trebuie sa ai in vedere si bugetul disponibil. In ciuda adaptarii pietei la cererea mare, prin oferirea unor optiuni la preturi accesibile, o lista lunga de dispozitive smart, care trebuie sa fie achizitionate, poate necesita o suma considerabila.
Recapituland, transformarea locuintei tale intr-o casa inteligenta poate fi o investitie deosebit de utila, pe termen lung. Diferenta se poate resimti, in timp, prin facturile de energie cu un cost redus si prin confortul crescut al traiului de zi cu zi.
Articolul precedent
Top 3 motive pentru care ai nevoie de un bec inteligentUrmătorul articol
Ce sunt prizele inteligente si cum se folosesc?