Ce trebuie sa stii despre factura de gaz si datele pe care le contine

16. Sep.

Se apropie sezonul rece si discutiile despre costurile de incalzire din aceasta iarna sunt tot mai aprinse. In acest context, este important sa stii ce contine factura de gaz pe care o primesti de la furnizor, cum se calculeaza consumul lunar si din ce este format pretul final pe care il achiti.

Factura de gaz trebuie sa contina informatii clare despre consumul realizat in perioada de facturare, componentele si modul in care se formeaza pretul final, precum si perioada si modalitatile disponibile de achitare a facturii. Fie ca vorbim de Nova Power & Gas, E.ON, CEZ, Tinmar sau Enel, gaz natural pentru consumatori casnici sau pentru consumatori noncasnici, metodologia de calcul si elementele care compun factura sunt aceleasi.

Consumul realizat

Consumul prezentat in factura reprezinta diferenta dintre indexul contorului de gaz la inceputul perioadei de facturare si indexul de la finalul perioadei de facturare. Consumul facturat poate fi determinat fie prin autocitire (citirea directa a indexului de catre client), fie pe baza estimarii realizate de catre furnizor. Indexul este verificat periodic de catre operatori ai furnizorului de gaze naturale si au loc regularizari care ajusteaza in plus sau in minus consumul fiecarui client,in functie de valoarea indexului contorului.

Unitatea de masura a indexului este metrul cub de gaz si ceea ce inregistreaza contorul este numarul de metri cubi consumati. Legislatia prevede insa ca furnizorii sa masoare si sa prezinte consumul in kWh sau MWh.

Stabilirea numarului de kWh consumati se face printr-o formula in care numarul de metri cubi afisat de index este inmultit cu puterea calorica superioara (PCS) a gazului natural utilizat. PCS reprezinta cantitatea de caldura degajata un urma arderii unui metru cub de gaz natural in aer. Valoarea este exprimata in kWh si poate sa difere de la o zona geografica la alta sau de la un producator la altul, in functie de sursa gazelor livrate sau de compozitia acestora.

Pretul unitar al gazului natural

Atunci cand vorbim de un mod calcul factura gaz standardizat, cea mai importanta componenta alaturi de consum este pretul unitar. Acesta reprezinta costul de achizitie a gazului natural de catre furnizor si este exprimat in kWh sau MWh. La acesta se adauga costurile de functionare ale furnizorului si marja de profit. Potrivit reglementarilor ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie), alaturi de mentionarea componentelor incluse in pretul unitar pentru furnizarea gazelor naturale, trebuie ca factura sa cuprinda si o referinta cu privire la locul unde poate fi gasita o descriere detaliata a acestora. De asemenea, factura trebuie sa mentioneze daca pretul unitar al gazului este fix sau variabil.

Tarife/taxe suplimentare

In aceasta categorie intra costurile suplimentare ce se adauga pretului unitar, fie ca sunt reglementate sau nu.

 

A. Tarife reglementate gaze naturale - sunt fixe, reglementate de catre ANRE si nu pot fi negociate de catre furnizor cu clientul final

- Tariful de transport - reprezinta costul pe care furnizorul il plateste pentru transportul gazelor naturale de la locul de productie pana la locul de consum, prin sistemul national de transport al gazelor nationale, Transgaz SA.

- Tariful de distributie - reprezinta costul datorat de furnizor catre operatorul zonal de distributie de gaze naturale pentru transportul gazelor din sistemul national pana la punctele finale de consum. La nivelul tarii sunt mai multi distribuitori, care acopera zone specifice si raspund si de mentenanta retelelor pe care le opereaza.

- Acciza - reprezinta taxa perceputa de statul roman pentru consumul de gaze naturale. Valoarea accizei este fixa si este stabilita prin legislatia fiscala.

- TVA - reprezinta cota de TVA aplicata consumului de gaze naturale. Ca si in cazul accizei, are o valoare fixa si este stabilita prin legislatia fiscala.

B. Taxe/tarife suplimentare nereglementate gaze naturale - reprezinta orice alt serviciu facturat distinct de catre furnizor in afara serviciului de furnizare a gazelor naturale.

Pretul final al facturii de gaze

Acesta reprezinta valoarea totala de plata pe factura de gaze naturale si cuprinde valoarea facturii curente, la care se pot adauga facturi restante si penalizari de intarziere la plata.

Modalitati de plata

Modalitatile de plata oferite se specifica in contractul de furnizare a gazelor naturale si in factura transmisa clientului final si se regasesc si pe site-ul furnizorului. Acesta trebuie sa prezinte in factura de gaze naturale modalitatile disponibile de plata a facturii de gaze, fie cu numerar, fie fara numerar, cu mentiunea ca pentru clientii casnici trebuie sa puna la dispozitie cel putin o modalitate de plata care sa permita plata in numerar, accesibila si fara costuri suplimentare.

Date de contact

Factura de gaze naturale trebuie sa contina si date de contact ale furnizorului (adresa de corespondenta, numar de telefon, adresa de email etc.) pentru a permite comunicarea cu clientii.

Pentru a ajuta clientii sa faca estimari ale costului in functie de consumul de gaze naturale, Nova Power & Gas pune la dispozitie un calculator factura gaz, ce poate fi utilizat usor si rapid.