Cata energie consuma aparatele electrocasnice intr-o casa?

02. Aug.

Iti poti imagina viata fara aparatele electrocasnice, care iti usureaza traiul si cresc confortul in locuinta? Cat de greu ar fi traiul fara frigider sau masina de spalat rufe? Chiar daca acestea sunt esentiale intr-o casa, ele vin cu un pret, pe care il poti vedea pe factura de electricitate.  

Afla din acest articol care sunt aparatele electrocasnice din casa cu cel mai mare consum de curent electric. Este esential sa afli aceste informatii, pentru a incerca sa minimezi costurile lunare, cu ajutorul unor obiceiuri de economisire a electricitatii. 

Care sunt aparatele electrocasnice cu cel mai mare consum? 

Facturile de energie ale gospodariilor reprezinta cea mai mare cheltuiala de intretinere a caselor. Iata care sunt aparatele electrocasnice care consuma cel mai mult curent electric: 

Frigider 

Frigiderul este principalul consumator de energie al casei. Acesta au nevoie de mai mult de o treime din toata energia electrica folosita pentru electrocasnice, deoarece functioneaza 24 de ore din 24. 

Din acest motiv, este esential sa te orientezi catre un model din clasa A. Un astfel de frigider poate economisi pana la 80% electricitate, in comparatie cu unul cu eticheta G. 

Televizor 

Timpul mediu de utilizare al televizorului intr-o locuinta este de circa 4 ore pe zi. Acest lucru inseamna un cost ridicat, mai ales daca este lasat in modul standby. Deci, deconectarea televizorului in momentele in care nu este folosit, te poate ajuta sa faci economii importante.  

Masina de spalat 

Masinile de spalat rufe folosesc circa 11% din consumul total de energie al aparatelor. Cauza principala este necesitatea incalzirii apei, ce are nevoie de multa energie electrica.   

Prin urmare, este recomandat sa speli la cicluri de 20 de grade Celsius.  

Uscator 

Uscatorul cu pompa de caldura consuma in medie 2,2 kW/ora, in timp ce uscatorul cu condensator consuma pana la 4,2 kW/h. Depinde de tine sa-l alegi pe cel mai eficient! 

Cuptor  

Cuptoarele au intotdeauna nevoie de multa energie electrica in timp ce functioneaza, deoarece necesita putere mare pentru a genera caldura ideala coacerii preparatelor.  

De aceea, pentru a minimiza costurile lunare, este bine sa mentii o temperatura constanta in interiorul acestuia. Incearca sa nu deschizi usa cuptorului in timpul functionarii! 

Masina de spalat vase 

La fel ca in cazul masinii de spalat, costul cel mai mare vine din incalzirea apei. Prin urmare, este mai bine sa folosesti o masina de spalat vase din categoria A si sa utilizezi programe ECO, pentru a reduce consumul de energie.   

Acestea sunt aparatele electrocasnice ce cresc considerabil facturile la electricitate. Cantitatea medie de energie electrica consumata intr-o gospodarie de marime medie este undeva intre 250 si 300 kWh pe luna. Consumul de energie poate creste si varia in functie de tipurile de aparate utilizate in casa.  

Tine cont de sfaturile primite mai sus si alege un furnizor energie electrica care sa te ajute cu cele mai mici preturi.  

Cum poate fi redusa energia folosita de aparatele electrocasnice?  

Consideri ca facturile de energie electrica sunt prea mari? Motivul ar putea fi utilizarea incorecta a acestora.  

Iata cateva sfaturi prin care poti reduce cantitatea de electricitate folosita de aparatele electrocasnice: 

Atentie la clasa energetica 

Clasa energetica a aparatelor electrocasnice determina eficienta energetica a acestora.  

Din martie 2021, clasificarea de la A+++ la D a fost simplificata si inlocuita cu o clasificare bazata pe litere de la A la G. In clasificarea revizuita, litera A este cea care consuma cea mai putina electricitate, iar G este atribuita electrocasnicelor ce provoaca mari pierderi in bugetul lunar al locuintei. In medie, se estimeaza ca un aparat din clasa A consuma intre 20 si 50% mai putina energie electrica, decat echivalentul sau din clasa G.  

De aceea, de fiecare data cand mergi in cautarea unui nou aparat, asigura-te ca acesta este incadrat la clasa A. Chiar daca electrocasnicele de acest fel sunt adesea mai scumpe decat celelalte, impactul lor asupra facturilor de energie te ajuta sa amortizezi rapid investitia. Pe langa faptul ca indica un consum minim de electricitate, acestea au o durata lunga de viata, ceea ce inseamna ca investitia este una inteligenta, pe termen lung. 

Ai grija la consumul din standby 

Consumul in standby este inamicul numarul unu cand vine vorba de nivelul de energie electrica dintr-o casa. Acesta este cauzat, in cele mai multe cazuri, de incarcatoare si alte produse care raman pornite, chiar si atunci cand nu sunt folosite.  

Prin urmare, daca deconectezi aparatele electrocasnice atunci cand nu ai nevoie de ele, poti reduce considerabil facturile la curent electric.  

Schimba-ti obiceiurile de consum 

Pentru binele portofelului si al planetei, este ideal sa adopti o serie de obiceiuri de consum, pentru a reduce nivelul de electricitate consumat si, implicit, costurile facturilor.  

Iata cateva sfaturi pe care este recomandat sa le pui in practica: 

-Opreste aparatele electrocasnice pe care nu le utilizezi, mai ales daca esti plecat de acasa pentru cateva zile; 

-Dezgheata congelatorul la aproximativ trei luni. Grosimea ghetii poate creste consumul cu 10%; 

-Porneste masina de spalat rufe si de vase doar in momentul in care acestea sunt pline; 

-Usuca rufele afara; 

-Acopera oalele, atunci cand fierbi apa; 

-Investeste in becuri LED care consuma mai putina energie decat becurile traditionale. Se estimeaza ca un LED consuma in medie 9W pentru o putere de iesire de 60W; 

-Lasa spatiu in jurul caloriferelor, atunci cand acestea functioneaza; 

-Aeriseste caloriferele inainte de sosirea iernii pentru a le creste performanta; 

-Trage perdelele pe parcursul verii, inainte de a porni ventilatorul sau aerul conditionat. 

Asadar, pentru a te bucura de costuri reduse la facturile de intretinere ale casei, este esential sa folosesti corect aparatele electrocasnice si sa optezi  pentru cele din clasa A 

Acelasi lucru poti face si in cazul gazului si a celorlalte utilitati ale casei. Pe langa alegerea unui furnizor de Distributie Gaze Naturale cu preturi accesibile, este util sa folosesti in mod economic sistemul de incalzire al locuintei tale pe timp de iarna.