Un scurt istoric al energiei solare

22. Oct.

Intr-o singura zi, soarele ofera suficienta energie pentru a consumul pe care il realizatea intreaga populatie a globului in de 27 de ani. Abilitatea de a valorifica aceasta putere a fost dezvoltata acum 250 de ani, o perioada foarte mica de timp, comparativ cu cea in care omenirea a folosit carbune, lemn si gaze.

In 1767, un om de stiinta elvetian numit Horace de Saussure a construit primul colector solar, un sistem pe care il folosea pentru a incalzi alimentele si apa. 120 de ani mai tarziu, primul brevet comercial pentru un sistem solar folosit la incalzirea apei calde a fost acordat americanului Clarence Kemp. Sistemul sau a fost achizitionat si instalat ulterior in o treime din casele aflate in Pasadena pana in 1897.

In 1839, un fizician francez pe nume Edmund Becquerel a descoperit cum sa produca energie electrica din energia solara. Aproape 40 de ani mai tarziu, a fost dezvoltata o celula fotovoltaica care functiona la o eficienta de 1-2%, desi nu era exact cum functiona procesul. Abia dupa ce Albert Einstein a propus "efectul fotoelectric" in 1905, procesul a inceput sa fie inteles. Efectul fotoelectric este pur si simplu procesul prin care pachete luminoase de energie lovesc suprafata unui solid, lichid sau gaz, rezultand materialul care emite fotoelectroni.

Pana in 1908, un colector solar care seamana cu tehnologia pe care o avem astazi a fost inventat de William J. Bailey, un american de origine britanica, pentru compania Carnegie Steel. Eficienta de aproximativ 4% a fost realizata pana in anii 1960, cu o crestere de 11% in perioada urmatoare In acest timp, agentiile spatiale au inceput sa evalueze utilizarea celulelor fotovoltaice in sateliti, deoarece acestea erau durabile si puteau furniza o putere consistenta tehnologiilor.

Din pacate, combustibilii fosili au ramas mai populari timp de cateva decenii din cauza costurilor ridicate si a eficientei slabe a sistemelor solare. Cu toate acestea,  incepand cu secolul XXI, odata cu preocuparile climatice si cerintele in crestere de energie, energia solara a inceput sa primeasca atentie si finantare. Guvernele au inceput sa investeasca puternic in domeniul solar, iar tehnologia a devenit cu 40% mai eficienta si mai ieftina pentru fabricare, devenind din ce in ce mai populara. La nivel Mondial, costul de achizitie a scazut de la 200 de dolari pe kilowatt in urma cu 60 de ani, pana la 1 dolar pe kilowatt astazi, ceea ce face ca energia solara sa fie accesibila pentru multe case si industrii.

Industria solara a devenit din ce in ce mai puternica in ultimii ani, multe guverne oferind reduceri pentru cei care instaleaza sisteme solare noi. Acestea nu numai ca furnizeaza energie ieftina odata cu recuperarea costurilor de instalare, ci permit si alimentarea retelei energetice nationale cu energia suplimentara produsa, permitand companiilor energetice sa furnizeze energie verde populatiei.

Nova Power&Gas produce energie verde in 3 parcuri fotovoltaice, Campia Turzii 1+2 si Livezile, cu putere instalata totala de aproximativ 10 MW si o productie anuala totala de energie de 10.500 MWh la nivelul anului 2017.