Furnizorul de energie, schimbarea acestuia și deosebirea față de distribuitor

18. Feb.

Deși sunt printre cele mai importante servicii din industria energetică, furnizarea și distribuția de energie electrică sunt 2 acțiuni diferite. Pentru a evita confuzia între cele 2, trebuie să stabilim, în primul rând, ce sunt furnizorii de energie electrică și ce sunt distribuitorii de energie electrică.

Furnizorul de energie

După cum spune și numele, furnizorii sunt cei care au ca sarcină principală furnizarea de energie electrică. Aceștia se ocupă cu achiziționarea energiei pe care, apoi, o vând consumatorilor și o facturează.

Furnizorul de energie electrică nu este răspunzător de calitatea energiei și nici de evenimentele neplăcute care pot afecta rețeaua.

În plus, schimbarea acum a furnizorului de energie electrică nu înseamnă și schimbarea componentelor fizice ale rețelei electrice, cum ar fi stâlpii, cablurile sau contoarele. Acestea sunt în sarcina distribuitorului care este responsabil de exploatarea lor.

Distribuitorul de energie

Distribuitorul de energie electrică se ocupă cu exploatarea și întreținerea rețelelelor electrice prin care energia ajunge la locul de consum. De asemenea, distribuitorul este cel care trebuie să asigure alimentarea cu energie a locului de consum și este răspunzător de calitatea energiei și de prevenirea incidentelor care pot afecta rețeaua.

În cazul unor dificultăți cu energia electrică livrată, nu este necesară schimbarea furnizorului de energie electrică, ci trebuie contactat în mod direct distribuitorul de energie. În acest fel, rezolvarea problemei se va face mai rapid, deoarece acesta este direct responsabil de buna funcționare a rețelei.

Schimbarea furnizorului de energie electrică

Înainte de a face schimbări majore în serviciile de energie, trebuie să știți ce presupune schimbarea furnizorului de energie electrică.

Odată cu liberalizarea pieței de energie, atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici, au libertatea de a alege și pot face schimbarea furnizorului de energie electrică în orice moment, cu respectarea termenilor contractuali. Ca urmare a concurenței între furnizori, apare o variație a prețurilor energiei, mulți furnizori alegând să atragă noi clienți prin scăderea acestora și reducerea facturilor.

Totodata furnizorii de energie electrica ofera optiunea de a primi si a plati factura online electrica si gaz!