Energie electrica pe timp de iarna - cum poti sa reduci consumul

21. Dec.

Venirea anotimpului rece si implicit scaderea temperaturilor in termometre ne dau cateva batai de cap, pentru ca incepi imediat sa te gandesti cu groaza cum sa iti imparti bugetul intre pregatirile pentru sarbatori, cumpararea cadourilor dar si achitarea facturilor care, in aceasta perioada depasesc valorile din restul anului.

Insa, exista cateva sfaturi destul de simple care sigur te vor ajuta sa reduci consumul de energie electrica si sa platesti astfel mai putin la utilitati, in timpul sezonului rece.

Esti pregatit sa platesti mai putin la factura de energie electrica? 5 sfaturi rapide si utile

Consumul de energie electrica se poate reduce simtitor, in cazul in care sunt respectate anumite reguli simple.

Usi si ferestre eficiente - Stiai ca aproape 30% din pierderile de caldura au loc din cauza spatiilor neizolate din casa? Asigura-te ca locurile prin care poate intra aerul in casa, cum ar fi ferestrele si usile sunt izolate corespunzator cu garnituri speciale care vor limita pierderile de caldura. Alese cu grija, acestea pot spori confortul casei tale, prin izolatie termica si fonica eficienta, rezistenta si siguranta crescute. O izolatie buna inseamna si un grad ridicat de confort, datorita mentinerii unei temperaturi constante si placute in locuinta, cu un consum redus de energie electrica si evident facturi mai mici.

Surse de iluminat inteligente – foloseste becuri economice, fluorescente, cu halogen sau tip LED, ce au un consum cu pana la 75% mai redus de energie electrica. Acestea sunt mai luminoase si mai longevive decat becurile traditionale si consuma de circa 5-6 ori mai putina energie electrica si au o durata de viata de 10 ori mai mare decat cele traditionale. De asemenea, adapteaza iluminatul la nevoie de consum si tine cont ca exista camera unde nu ai nevoie de becuri cu putere ridicata. Astfel ele pot fi inlocuite fara probleme cu unele care ofera un nivel de lumina necesar, dar au o putere mult mai redusa.

Alege cu grija aparatele electronice – fie ca e o masina de spalat, un frigider sau un aer conditionat, verifica inainte de achizitionare eticheta de eficienta energetica. Aparatele din cea mai inalta clasa de eficienta energetica, adica clasa A (sau chiar A+, A++),  pot fi mai eficiente cu pana la 60% decat celelalte. Pe eticheta produsului vei gasi indicate puterea acestuia si consumul de energie electrica.

Mentine locuinta la o temperatură optima - nu este nevoie ca toate caloriferele sa functioneze atunci cand consumatorii nu sunt in interiorul casei. Temperatura optima a unei locuinte este de 20-22°C pe timp de zi si 19-20°C pe timp de noapte. In plus, setand temperatura in termostat cu un grad mai jos poti economisii pana la 10% din consumul de energie. Nici nu vei simti diferenta de temperature, in schimb vei observa scaderi pe factura de energie.

Uita de modul “Stand-by” - toate aparatele care sunt lasate in stand-by reprezinta in medie 7% din consumul tau lunar de energie, chiar daca nu sunt utilizate o perioada lunga de timp.  Foloseste un prelungitor cu prize multiple si iti va fi mult mai usor sa il opresti cand nu il folosesti, oprind astfel alimentarea cu energie a tuturor device-urilor conectate. Vei observa scaderi semnificative pe factura ta la curent.

Nu in ultimul rand, poti reduce factura la energie alegand cel mai bun pret la energie electrica folosind un calculator consum energie electrica. La Nova, intelegem nevoia si grija de a avea un consum energie electrica cat mai mic, de aceea reducerea costurilor in sezonul rece si nu numai, este prioritatea noastră. Astfel, inceram constant sa furnizam soluții de optimizare a costurilor energetice pentru clienții noștri, oferindu-le cea mai buna oferta energie electrica de pe piata.