29. Jan.
Orice furnizor de energie electrică pune la dispoziție o ofertă personalizată. Concurența pe piața energiei electrice a determinat atât companiile, cât și furnizorii de energie electrică să diversifice ofertele pe care le pun la dispoziție clienților, încercând să atragă un număr cât mai mare de consumatori.
Drept urmare, schimbarea furnizorului de energie electrică devine o sarcină mai complicată pentru client, dar care, în schimb, poate avea efecte benefice din punct de vedere financiar. În același timp, ei trebuie să fie atenți la analiza ofertelor venite din partea diferiților furnizori de energie electrică, pentru a evita anumite capcane și a verifica o serie de aspecte esențiale.
Înainte de a schimba furnizorul de energie electrică, orice consumator trebuie să se asigure, în primul rând, că prețul final pe care l-ar plăti la factură și care include, pe lângă consumul propriu-zis, și taxele aferente, este mai avantajos decât cel inclus în oferta actuală.
Astfel, chiar dacă prețul brut al consumului de energie electrică pare convingător, orice consumator trebuie să se asigure că celalalte costuri care intră în alcătuirea facturii sunt cel puțin la fel de avantajoase.
În cadrul facturii de energie electrică, maxim o treime din valoarea acesteia este reprezentată de electricitatea brută. Factura este completată de alte tarife, subvenții și taxe, precum transport, accize, TVA, radio-TV etc..
Chiar și în cazul reducerilor se recomandă o analiză profundă, deoarece acestea pot include o serie de capcane. Este bine să știți că furnizorii de energie electrică pot oferi reduceri de maxim 3-5% din valoarea totală a facturii.
De asemenea, trebuie să luați în considerare faptul că legea obligă orice persoană fizică sau firmă cu sediul social în România la plata lunară a taxei radio-TV, aceasta incluzându-se în factură.
Așadar, înainte să schimbați furnizorul de energie electrică, asigurați-vă că ați făcut o analiză detaliată a ofertelor disponibile în care să luați în considerare taxele incluse în factură, separate de cele aferente electricității propriu-zise, dar și aspecte care țin de calitatea serviciilor puse la dispoziție de viitorul furnizor.
Articolul precedent
Tipurile de tarife curent electric si consumatorii carora li se potrivescUrmătorul articol
Sfaturi pentru a reduce factura la gaze