Audit energetic - Ce este si de ce este important?

31. May.

Te uimesc sumele pe care este necesar sa le platesti lunar la facturile de energie electrica? Un audit energetic te ajuta sa gestionezi altfel actualele majorari la preturi energie electrica

De aceea, este posibil sa ai nevoie de un audit energetic, cu ajutorul caruia sa afli care este cauza ce sta in spatele facturilor atat de mari. Afla mai multe despre acest proces util, din randurile ce urmeaza! 

Ce este un audit energetic? 

Un audit energetic la domiciliu te poate ajuta sa afli consumul rezidential de electricitate. De asemenea, un astfel de proces este util pentru a determina zonele din casa in care exista pierderi de energie si identificarea unor metode prin care pot fi reduse facturile lunare.  

Procesul implica efectuarea unei inspectii vizuale a casei si testarea aparaturii din locuinta, pentru identificarea eventualelor probleme si analizarea fluxului de electricitate.  

Daca nu esti sigur ca vrei un audit energetic al casei sau nu, afla ca o locuinta cu facturi mari la electricitate poate avea probleme cu izolatia, de exemplu. Acestea includ scurgeri de aer din exterior, pierderi de caldura si probleme de ventilatie. Astfel, prin acest proces poti afla informatii importante care tin atat de consumul de electricitate, cat si de calitatea constructiei in care locuiesti. 

Un audit energetic nu este aplicabil doar pentru casele rezidentiale mai vechi, ci si locuintele noi pot avea astfel de probleme. Unele dintre aceste cauze nu pot fi identificate printr-o simpla evaluare vizuala, ci poate fi nevoie de o analiza amanuntita. 

Acest proces trebuie reluat la fiecare doi, trei ani, pentru a asigura eficienta energetica a casei si pentru a minimiza cheltuielile de intretinere. Un astfel de proces poate fi efectuat pe cont propriu sau de catre un expert. Indiferent de metoda spre care te orientezi, cu siguranta gasesti variante prin care poti minimiza consumul casei. 

De ce sa faci un audit energetic al casei? 

Cunoasterea este puterea! Acesta este principalul beneficiu al unui audit energetic pentru o locuinta: o imagine exacta a eficientei casei tale si solutiile pe care le poti pune in aplicare pentru a o imbunatati. Dupa un audit energetic, beneficiezi de o lista cu toate cauzele care stau la baza consumului la nivelul locuintei, si solutii pentru optimizararea lor.  

Iata care sunt celelalte avantaje pe care le ofera un astfel de proces: 

- Facturi mai mici la energie: aplicarea informatiilor din auditul energetic te poate ajuta sa economisesti bani pe termen lung. 

- Confort sporit in interiorul casei: imbunatatirea izolatiei casei poate elimina pierderile de aer, care maresc facturile la electricitate. 

- O calitate mai buna a aerului: un circuit optim al aerului in cladire poate impiedica dezvoltarea alergenilor si a mucegaiului, iar acest lucru ofera un aer curat in intreaga locuinta.  

- Impact redus asupra mediului: casele eficiente folosesc mai putini combustibili fosili. Ca rezultat, investitia in imbunatatirea energiei la domiciliu este benefica pentru intreaga planeta. 

- Valoarea imbunatatita a casei: eficienta energetica este o preocupare majora in randul cumparatorilor de case. Daca te hotarasti sa-ti vinzi casa, poti cere un pret mai mare, urmand recomandarile din auditul energetic. 

Cum se efectueaza un audit energetic? 

Suma pe care o poti economisi cu un audit energetic, depinde de o serie de factori, dar gospodariile pot, in general, sa-si reduca facturile anuale cu o valoare situata intre 5-30%. 

Auditurile nu se refera doar la economisirea de bani. Multi oameni apeleaza la sprijinul profesionistilor atunci cand doresc sa aiba grija de mediul inconjurator si sa reduca amprenta de carbon. Acest lucru poate fi realizat in mai multe moduri, inclusiv prin  inlocuirea aparatelor vechi cu modele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic, sau prin schimbarea solutiilor de incalzire ale casei.  

Un audit energetic are in vedere urmatoarele aspecte: 

a. Reabilitarea termica – Se axeaza pe minimizarea pierderilor de caldura ale cladirii.  

b. Reabilitatea energetica – Se concentreaza pe refacerea instalatiei electrice, in vederea minimizarii consumului de electricitate.  

Ca sa intelegi mai bine cum decurge un audit energetic, iata care sunt etapele in care se desfasoara un astfel de proces:  

  1. Efectuarea unei evaluari de performanta energetica a cladirii, tinand cont de izolati9a acesteia,  
  2. Analizarea starii instalatiilor si conceperea unui grafic de cheltuieli pentru o perioada de circa 12 luni,  
  3. Comunicarea cu proprietarul casei despre raportul intocmit si prezentarea unor optiuni de imbunatatire a consumului, in vederea reducerii cheltuielilor casei si obtinerea unui confort sporit. 

Un audit energetic produse modificari majore in ceea ce priveste nivelul de consum energetic al casei. Pentru obtinerea unor rezultate optime, de multe ori, auditul energetic trebuie completat de lucrari de reabilitare si modernizare a locuintei.  

Trebuie retinut faptul ca un audit energetic nu este acelasi lucru cu un certificat energetic! Auditul verifica locuinta din punct al eficientei sale energetice, pe cand un certificat este un document legal care atesta performanta energetica a unei case. 

In concluzie, ia in considerare un audit energetic, pentru a micsora facturile lunare de intretinere.  

Pe langa acest proces de auditare, este recomandat ca in viata de zi cu zi sa stingi luminile atunci cand parasesti camerele, sa faci dusuri mai scurte si sa pui masina de spalat in functiune doar atunci cand aceasta este plina. De asemenea, profita de lumina naturala cat mai mult si deconecteaza aparatele de la priza atunci cand nu le folosesti sau cand pleci de acasa pentru o perioada mai lunga. Cu aceste sfaturi simple poti sa ai facturi mai mici, mai usor de platit si sa protejezi mediul inconjurator.  

Daca te intereseaza sa afli multe alte sfaturi si recomandari cu privire la economisire, citeste alte articole interesante pe site-ul Nova Power & Gas. Suntem alaturi de tine si te ajutam sa platesti in mod eficient facturile casei, astfel incat sa ai parte de un confort sporit!