Intrebari Frecvente

Verifica lista de mai jos pentru a gasi raspunsuri

la o parte din intrebarile tale.

 

Schimbarea furnizorului este GRATUITA . Daca esti nemultumit de furnizorul actual sau daca vrei sa beneficiezi de o oferta de pret mai buna, poti face schimbarea simplu si rapid. Schimbarea furnizorului nu presupune Intreruperea serviciului si este complet lipsita de riscuri. La Nova Power & Gas beneficiezi de energie si gaz mai ieftine, la acelasi nivel de calitate si economisesti in acelasi timp din diferenta de tarif.

Schimbarea furnizorului este gratuita. Daca doresti sa devii client Nova Power & Gas, nu trebuie decat sa semnezi documentele pe care ti le punem la dispozitie si echipa noastra se va ocupa de toate demersurile necesare acestei schimbari.

Nu exista nici un risc ca tu sa ramai fara gazen naturale odata cu schimbarea furnizorului. Instalatia de furnizare a gazului nu va suferi nici o modificare, asa ca nu este nici un motiv pentru care s-ar putea intrerupe furnizarea. In cazul in care noul furnizor, din diverse motive, nu iti mai poate furniza serviciile, vei fi preluat de un furnizor de ultima instanta, dupa care vei putea sa selectezi un alt furnizor.

Schimbarea furnizorului dureaza 21 de zile de la notificarea furnizorului actual de dorinta ta de incetarea a contractului. Notificarea o poti transmite tu sau echipa noastra se poate ocupa de formalitati, in numele tau.

Incepand cu data de 1 iulie 2007, Romania, precum si alte 13 tari membre ale Uniunii Europene, si-a deschis, spre concurenta, piata gazelor naturale, astfel incat clientii casnici pot opta pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale prin trecerea de la un consum reglementat, initial, la un consum negociat.

Astfel, ANRE a elaborat Metodologia de schimbare a furnizorului de catre consumatorii casnici de gaze naturale, aprobata prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 47/2007 si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 796 din 22 noiembrie 2007.

Etapele procesului de schimbare a furnizorului, sunt urmatoarele:

Alegerea noului furnizor de gaze naturale

Pe pagina de internet a ANRE, www.anre.ro, precum si la sediile operatorilor de distributie puteti gasi lista furnizorilor licentiati de gaze naturale. Consultand aceasta lista, luati legatura cu unul dintre acestia si negociati pretul si clauzele contractului de furnizare a gazelor naturale. Va recomandam, in prealabil, sa solicitati si sa analizati comparativ ofertele mai multor furnizori de gaze naturale.

Incheierea contractului cu noul furnizor si rezilierea contractului cu actualul furnizor

In urma negocierii si a stabilirii, de comun acord, a pretului si a clauzelor incheiati contractul de furnizare a gazelor naturale, luand in considerare termenul de preaviz de 30 de zile necesar denuntarii unilaterale, in vederea rezilierii contractului incheiat cu actualul furnizor. Notificati, in scris, actualului furnizor intentia dumneavoastra de reziliere a contractului de furnizare incheiat cu acesta, respectand termenul si conditiile de denuntare unilaterala, prevazute in contract. Va recomandam sa obtineti de la actualul furnizor o confirmare, de asemenea, in scris, a primirii notificarii dumneavoastra.

Achitarea tuturor obligatiilor de plata fata de actualul furnizor

Achitati toate facturile emise de catre actualul furnizor, mai putin cele care fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instantelor de judecata. In caz contrar s-ar putea ca schimbarea furnizorului sa nu se produca, furnizorul actual putand refuza rezilierea contractului pana la plata facturilor restante.

Determinarea indexului contorului

Distribuitorul impreuna cu noul furnizor, vor consemna intr-un proces verbal, indexul contorului dumneavoastra. Aceasta citire si consemnare va fi efectuata in ziua stabilita cu noul furnizor ca data a schimbarii, respectiv in ziua in care acesta incepe sa va vanda gaze naturale. Va recomandam sa cititi si va notati si dumneavoastra indexul contorului de gaze naturale in ziua respectiva.

Etapele procesului de schimbare a furnizorului de catre consumatorii (noncasnici) de gaze naturale sunt urmatoarele :

1. Alegerea furnizorului nou de gaze naturale

Consumatorul (non)casnic are dreptul de a alege tipul de contract de furnizare si, in functie de acesta, unul sau mai multi furnizori de gaze naturale pentru fiecare loc de consum. Pe pagina de internet a ANRE gasisit lista operatorilor economici detinatori de licenta de furnziare, precum si "Link-urile catre ofertele-tip publicate pe paginile de internet ale furnizorilor, la adresa http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/informatii-de-interes-public/furnizori-gaze-naturale Consultand aceasta lista, luati legatura cu unul dintre acestia si negociati pretul si clauzele contractului de furnizare a gazelor naturale. Va recomandam, in prealabil, sa solicitati si sa analizati comparativ ofertele mai multor furnizori de gaze naturale.

2. Incheierea contractului de furnizare cu furnizorul nou si rezilierea contractului de furnizare cu furnizorul actual

In urma negocierii si a stabilirii, de comun acord, a pretului si a clauzelor incheiati contractul de furnizare a gazelor naturale, luand in considerare termenul de preaviz de 21 de zile necesar denuntarii unilaterale, in vederea rezilierii contractului incheiat cu actualul furnizor. Notificati, in scris, actualului furnizor intentia dumneavoastra de reziliere a contractului de furnizare incheiat cu acesta, respectand termenul si conditiile de denuntare unilaterala, prevazute in contract. Va recomandam sa obtineti de la actualul furnizor o confirmare, de asemenea, in scris, a primirii notificarii dumneavoastra. Furnizorul nou, pe care consumatorul noncasnic il contacteaza in vederea incheierii contractului de furnizare negociata a gazelor naturale, transmite acestuia conditiile generale de contractare si initiaza procesul de negociere a clauzelor contractului. Consumatorul noncasnic de gaze naturale si furnizorul nou de gaze naturale incheie contractul de furnizare, cu luarea in considerare a termenului necesar denuntarii unilaterale, in vederea rezilierii contractului incheiat cu furnizorul actual. Consumatorul (non) casnic de gaze naturale are posibilitatea sa incheie contractul de furnizare negociata cu furnizorul nou in urmatoarele variante: a) cu servicii incluse, prin includerea in pretul final, pe langa pretul de furnizare negociata a gazelor naturale, a tarifelor reglementate aferente serviciilor prestate, respectiv, dupa caz, a tarifului de transport, de distributie - pentru consumatorii conectati in sistemul de distributie, si de inmagazinare subterana a gazelor naturale; b) fara servicii incluse, numai pentru cantitatea de gaze naturale contractata la pretul de furnizare negociata. In acest caz, pretul care este negociat intre consumatorul noncasnic si furnizorul nou este exclusiv pretul de furnizare a gazelor naturale.

3. Notificarea distribuitorului/transportatorului si transferul capacitatii rezervate/ Achitarea tuturor obligatiilor de plata fata de actualul furnizor

Furnizorul nou notifica distribuitorului/transportatorului faptul ca acesta va deveni furnizorul consumatorului (non)casnic incepand cu data convenita de cele doua parti. Furnizorul actual si furnizorul nou notifica distribuitorului/transportatorului capacitatea predata/preluata aferenta consumatorului noncasnic de gaze naturale care schimba furnizorul.

4. Determinarea indexului contorului consumatorului de gaze naturale

Distribuitorul impreuna cu noul furnizor, vor consemna intr-un proces verbal, indexul contorului dumneavoastra. Aceasta citire si consemnare va fi efectuata in ziua stabilita cu noul furnizor ca data a schimbarii, respectiv in ziua in care acesta incepe sa va vanda gaze naturale. Va recomandam sa cititi si va notati si dumneavoastra indexul contorului de gaze naturale in ziua respectiva.

In calitate de furnizor, asiguram servicii de furnizare a gazelor naturale atat in regim reglementat, cȃt si nereglementat.

Vrei sa devii clientul nostru sau sa afli mai multe informatii despre serviciile noastre? Raspundem cu cea mai mare placere intrebarilor tale.

Pentru contractare, tot ce trebuie sa faci este sa accesezi sectiunea Calculator Factura, sa calculezi costurile si sa completezi formularul de contractare.

Alternativ, ne poti contacta folosind punctele de contact din sectiunea Suport Clienti. Un reprezentant al Departamentului Vanzari te contacta in cel mai scurt timp posibil pentru a iti oferi informatiile necesare

Poti achita factura de gaze naturale prin numerar, transfer bancar sau internet banking, in urmatoarele conturi:

Banca Transilvania: RO02 BTRL 0130 1202 H244 02XX

BCR: RO23 RNCB 0106 1192 9087 0001

Factura reprezentand contravaloarea consumului de gaze naturale se emite lunar, In ultima zi a lunii de consum, cuprinzand Intotdeauna acelasi interval de facturare (prima zi a lunii de livrare – ultima zi a lunii de livrare). Consumul de factureaza in baza citirii contorului de catre reprezentantii NOVA Power & Gas.

In conformitate cu dispozitiile Ord. ANRE nr. 42/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali, NOVA Power & Gas are obligatia incadrarii clientilor finali casnici astfel:

- Incadrarea intr-o anumita transa de consum se face cu acordul operatorului de distributie/operatorului de transport si de sistem, pentru fiecare loc de consum in parte, pentru o perioada determinata de 365 de zile calendaristice, in intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie, in functie de modul de conectare a respectivului loc de consum si de istoricul de consum inregistrat pentru respectivul loc de consum in anul calendaristic precedent;

- In situatia in care nu exista istoric de consum, incadrarea se face, pe baza datelor transmise de operatorul de distributie/operatorul de transport si de sistem, avand in vedere consumul prezumat pentru aparatele de utilizare ale clientului, in limita debitului maxim instalat aferent locului de consum; in cazul modificarii incadrarii, furnizorul recalculeaza contravaloarea cantitatilor de gaze naturale consumate, avand in vedere cantitatea de gaze naturale consumata pana la data modificarii incadrarii.

Iti prezentam in continuare categoriile de consum pentru consumatorii racordati la sistemul de distributie a gazelor naturale, conform reglementarilor in vigoare:

- C1. consumatori finali cu un consum anual de panã la 280 MWh;

- C2. consumatori finali cu un consum anual Intre 280 MWh si 2.800 MWh;

- C3. consumatori finali cu un consum anual Intre 2.800 MWh si 28.000 MWh;

- C4. consumatori finali cu un consum anual Intre 28.000 MWh si 280.000 MWh;

- C5. consumatori finali cu un consum anual de peste 280.000 MWh;