Ce inseamna un kw/h in pretul facturii de gaze/cat costa metru cub de gaz? Cat e pretul pe kw/h?

07. Dec.

Cand vine vorba de calcul factura gaze sau energie electrica, furnizorii de servicii pun la dispozitia clientilor multiple metode de calcul sau aplicatii, astfel incat consumatorii sa poata estima viitoarele cheltuieli in functie de cat costa un kw.

Inainte de a calcula viitoarea factura gaze, trebuie sa afli tariful propus de fiecare furnizor pentru ca fiecare are un pret fix pe kw. Probabil ai cautat “pret kw E.On” sau “pret kw Enel”, insa ANRE le recomanda clientilor sa foloseasca comparatorul de tarife, disponibil pe site-ul acestuia, unde sunt afisate preturile din ofertele concurentiale ale tuturor furnizorilor de pe piata de gaze naturale, si sa aleaga in functie de nevoile lor, de consum si de marimea spatiului locuit.

Ce contine factura de gaz

Ce trebuie sa stie consumatorii de la inceput este faptul ca doar o treime din costul total al facturii este reprezentat de pretul real al energiei. Restul costurilor il reprezinta tarifele de transport si distributie a gazului.

Pretul gazului natural

Este primul care apare pe factura si include atat costurile de achizitionare a gazului natural pe care l-ai folosit, cat si costurile de functionare a furnizorului; este exprimat ca kWh pret;

Tariful de transport

Se refera la costul pe care furnizorul il datoreaza sistemului de transport al gazelor naturale pentru ca aduce gazul de la locul de producere pana in locuinta ta; costul este asemanator pentru toti furnizorii deoarece este reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Tariful de distributie

Este colectat de orice furnizor de gaze din Romania si se refera la costul pe care furnizorul il datoreaza operatorului de distributie a gazelor naturale; tariful este stabilit de ANRE dar difera in functie de operatorul de distributie.

Acciza

O taxa platita la stat pentru gazele consumate si este stabilit prin legislatia fiscala in vigoare.

Cum se calculeaza consumul de gaz natural

Pentru a calcula consumul de gaz natural si implicit un pret mc gaz, trebuie mai intai sa intelegem cum se masoara si ce reprezinta un index. Asadar, prin index ne referim la valoarea care este afisata pe contor. Valoarea respectiva reprezinta tot gazul consumat pana in momentul respectiv, masurat in metri cubi. 

Cum ajunge aceasta valoare la furnizor? Exista mai multe metode:

• Un operator al furnizorului vine sa iti citeasca fizic contorul; acest lucru nu este mereu posibil, deci au aparut metode alternative;

Transmitere index prin telefon, aplicatie sau site-ul furnizorului de catre consumator;

Daca nu transmiti indexul in perioada specificata de furnizor, acesta va stabili valoarea dupa urmatoarele considerente:

• Un consum estimat intr-o conventie de consum pe care o stabilesti alaturi de furnizor;

• Un consum estimat aproximativ egal cu cel din lunile precente;

• Un consum estimat aproximativ egal cu cel din aceeasi luna din anul precedent.

Incepand cu anul 2008, Romania foloseste ca modalitatea de masurare si facturare a consumului de gaze naturale, unitati de energie. Aceasta metoda este valabila pentu toti consumatorii de gaze naturale si pentru toti operatorii din industria gazelor naturale, fie ca sunt producatori, transportatori, distribuitori sau furnizori de gaze naturale.

Este important sa fii familiarizat cu unitatile de masura din domeniu – precum MWh ce inseamna – pentru a putea calcula corect un pret kilowatt:

• kWh = kilowatt – ora , folosit pentru cantitatea de energie; a nu fi confundat cu kilowatt pe ora (kW/h);

• MWh = megawatt – ora

In trecut, puteai verifica pret m3 gaz, dar prin noua lege unitatile de masura s-au schimbat si trebuie sa faci o transformare kWh in m3 pentru a afla un cost mc gaz.

Cu alte cuvinte, consumatorul plateste defapt energia consumata (MWh), care se calculeaza prin inmultirea volumului de gaze consumat intr-o perioada anume, cu puterea calorica a gazelor naturale (KWh), adica cantitatea de caldura degajata prin arderea unui metru cub de gaze naturale si cu pretul unitar al gazului (lei/MWh).

Cunoscand un metru de gaz pret ca si consumator poti alege oferta potrivita necesitatilor tale. Liberalizarea pietei de gaze naturale ii permite furnizorului sa stabilieasca un pret gaz convenabil. Este responsabilitatea consumatorului sa consulte un comparator de gaze pentru a alege cea mai buna oferta pentru metru cub de gaz pret. 

Insa, aceasta formula de calcul a valorii facturii de gaze depinde de calitatea gazului natural, care nu este aceeasi in toata tara, diferentele de calitate putand sa ajunga chiar si la 15%-20%. Valoarea puterii calorice superioare poate varia intre 9,7-11,5 KWh, in functie de distribuitorul de gaze naturale. Puterea calorica superioara (PCS) are valori diferite in functie de zonele de calitate identificate la nivelul intregii tari.

Practic, ai nevoie doar de o formula simpla pentru a transforma consumul pe care il citesti tu pe contor in metri cubi(mc gaz pret) in valoarea afisata pe factura in kWh:

Consum in kWh = consum in metri cubi x PCS 

Calculeaza factura cu Nova Power & Gas!

Estimarea facturii de gaze lunare la Nova se face 100% transparent, inca de la inceputul procesului de contractare cu ajutorul calculatorului de factura, un instrument foarte util, prietenos si usor de folosit unde vezi cat vei plati pentru urmatoarea factura: simplu si fara costuri ascunse.

Odata cu liberalizarea completa a pietei de gaze naturale, orice consumator are libertatea de a-si alege furnizorul. Schimbarea furnizorului de gaze naturale este gratuita si nu implica modificari la instalatie, ale contorului sau alte interventii de ordin tehnic.

In functie de nevoile pe care le are, orice consumator poate sa aleaga oricare dintre pachetele de servicii Nova, rapid si simplu, 100% online si devine client in 3 pasi simpli, de pe mobil, tableta sau laptop, fara stat la cozi si fara hartii trimise prin posta. Nova Power & Gas este printre primii furnizori de energie din Romania care ofera clientilor sai o experienta complet digitala.

"Cat costa metru cub de gaz?" - raspunsul este unul mai complex pentru acesta este este fluctuant, in functie de zonele de calitate identificate in toata tara. Totusi, aceasta formula de calcul a valorii facturii de gaz depinde de calitatea gazelor naturale, care nu este aceeasi in toata tara, iar diferentele de calitate pot fi de pana la 15%-20%. Valoarea puterii calorifice superioare poate varia între 9,7-11,5 KWh, in functie de distribuitorul de gaze naturale. Puterea calorifica bruta (GCV) are  valori diferite in functie de zonele de calitate identificate in intreaga tara.

Pentru a calcula factura lunara de gaz, trebuie sa stiti cati metri cubi (m3) de gaze naturale ati consumat intr-o anumită perioada, precum si puterea calorifica (CV) si pretul unitar al gazului. CV-ul este o masura a cantitatii de energie termica eliberata la arderea unui anumit volum de gaz natural. De obicei, se exprima in unitati termice britanice pe metru cub (Btu/m3) sau in kilowati ora pe metru cub (kWh/m3).

Pentru a afla cat veti plati pentru urmatoarea factura, utilizati pur si simplu instrumentul nostru de calcul al facturii.

Nova Power & Gas propune 4 oferte in functie de perioada contractuala aleasa, cu tarif fix de la semnarea contractului. In functie de pachetul ales, pretul gazului pe kw/h este intre 0.05 RON - 0.067 RON fara TVA si fara tarife reglementate, insa vei gasi toate preturile totale in sectiunea de oferte, de unde iti poti calcula singur costurile finale. Trebuie doar sa incarci un minimum de documente necesare si poti semna online contractul. De restul procedurilor se ocupa echipa Nova.

Citeste si despre: deranjamente gaz, contract electrica.