Blog

distributie energie

Care este cel mai ieftin distribuitor de energie electrica din Romania

Stiai ca energia electrica parcurge un traseu intreg pana cand ajunge in casa fiecarui consumator? Furnizarea de energie electrica este diferita fata de procesul de distributie energie, insa ambele actiuni sunt esentiale pentru transportul energiei electrice.

Traseul parcurs de energia electrica porneste din centralele electrice, productia fiind primul pas, urmat de transportul energiei de catre agentii de transport care asigura preluarea energiei si circulatia acesteia prin liniile de inalta tensiune. Si pentru ca echipamentele electronice din casele consumatorilor nu suporta energia la tensiune atat de inalta, intervine rolul unui distribuitor de energie electrica care asigura circulatia energiei, dar la un nivel de tensiune mai scazuta. Distribuitorii de energie electrica din Romania detin infrastructura capabila care sa aduca energia electrica la tensiuni utilizabile de catre consumatori. Aceasta infrastructura, numita si retea de distributie reprezinta toti stalpii de tensiune inalta, medie si joasa, cabluri aeriene si subterane, transformatoare, contoare si sisteme de telecontrol.

Iar in cele din urma, furnizorii de energie sunt cei care cumpara energia de la producatori si o vand catre consumatorii finali si cei cu care consumantorii incheie contractul de alimentare cu energie si pentru care, de la 1 ianuarie 2021 va exista o piata libera, cu diferite oferte energie.

Insa, chiar daca de la 1 ianuarie odata cu deschiderea catre piata libera de energie electrica, consumatorii, fie ca sunt casnici sau noncasnici, au dreptul de a-si alege furnizorul dorit si de a incheia cu acesta un contract nou pentru locul lor de consum, ei nu isi pot schimba distribuitorul de energie electrica. Si asta pentru ca fiecare distribuitor are in grija o retea dintr-un anumit judet.

Spre deosebire de activitatea de distributie, cea de furnizare nu e restransa la anumite zone ale tarii si iti poti schimba furnizorul oricand, indiferent unde locuiesti. Poti ramane pe piata reglementata sau poti trece pe cea concurentiala, in functie de pret, oferte energie, modalitati de plata sau calitatea serviciilor.

Care sunt tarifele pentru serviciul de distributie a energiei electrice?

Tarifele aprobate de ANRE si reglementate pentru transportul, serviciile de sistem si distributia energiei electrice difera in functie de fiecare distribuitor si pot avea una sau mai multe componente aferente fiecarui nivel de tensiune: joasa, medie sau inalta.

Operatorii de distributie au obligatia de a transmite la ANRE, la termenele si in formatele stabilite, datele si informatiile necesare pentru stabilirea tarifelor de distributie. Daca vrei sa stii care este cel mai ieftin distribuitor de energie electrica, vei afla ca tarifele de distributie aprobate pentru fiecare operator de distributie sunt unice pentru reteaua de distributie detinuta de acesta.

Odata cu liberalizarea pietei de energie electrica, de la 1 ianuarie 2021, fiecare dintre cei opt distribuitori energie electrica din Romania, a obtinut un tarif diferit pentru fiecare zona de distributie, iar pe site-ul oficial ANRE sunt comunicate deciziile si aprobarile cu privire la acestea.

Stiai de liberalizarea pietei de energie electrica? Stiai ca poti plati mai putin daca alegi sa iti schimbi furnizorul traditional si alegi sa inchei un contract nou, cu un furnizor de pe piata libera?

Concurenta ar trebui sa duca la scaderea pretului de furnizare a energiei electrice, la gasirea unor solutii pentru ca furnizorii sa le ofere clientilor preturi si servicii mai bune.

Tot mai multi consumatori se vor bucura de beneficiile procesului de liberalizare, iar posibilitatea negocierii directe a pretului electricitatii a devenit un avantaj major chiar si pentru consumatorii casnici.

De la 1 ianuarie, odata cu deschiderea catre piata libera de energie electrica, tuturor consumatorilor, fie ca sunt casnici sau noncasnici, le este acordat dreptul de a-si alege furnizorul dorit si de a incheia cu acesta un contract nou pentru furnizarea energiei electrice pentru locul de consum al fiecaruia.

Astfel, consumatorul casnic de energie electrica poate incheia contracte pentru furnizare negociata cu orice furnizor detinator de licenta de furnizare a energiei electrice care activeaza in piata cu amanuntul, negociind cu acesta atat pretul, cat si clauzele contractului de furnizare.