Tipurile de tarife curent electric si consumatorii carora li se potrivesc

28. Jan.

Continutul acestui articol a fost updatat ultima data in ianuarie 2021. 

Exista mai multe modalitati prin care un consumator poate reduce valoarea facturii de energie electrica. Pe langa un consum eficient, alegerea potrivita a unui anumit tip de tarif energie electrica este o modalitate avantajoasa pentru a reduce costurile aferente facturii.

Inainte de a alege un anumit tip de tarif, specialistii recomanda stabilirea unui interval orar in care consumul de energie electrică creste, precum si adaptarea la tipul de consum potrivit imobilului. Fiecare tip de tarif se potriveste unui anumit tip de consumator si unui anumit tip de imobil. Astfel, avem urmatoarele tipuri de tarife:

  • Tarif CD – monom
  • Tarif CI – consum inclus
  • Tarif CR – cu rezervare
  • Tarif CR2 – monom cu rezervare diferentiat pe 2 zone orare
  • Tarif CR3 – monim cu rezervare diferentiat pe 3 zone orare
  • Tarif CTP – pe transe de putere contractata
  • Tarif CS – tip social

Tarife curent electric CD

Tariful CD este recomandat in cazul in care consumul lunar este mai mic de 45 kWh, fiind unul sezonier. In acest caz se aplica un tarif unic pentru energia electrica, fara a se tine cont de ora sau sezonul in care are loc consumul.

Tarife curent electric CI

Daca un consumator isi cunoaste consumul, poate beneficia de tariful CI, cu conditia ca acesta sa aiba un consum zilnic de maxim 1 kWh. Acest tip de tarif este avantajos, deoarece asigura un pret mai mic pentru primul kWh consumat si este recomandat celor vor sa includa in abonament o cota fixa de energie electrica. In plus, pretul energiei din cadrul tarifului CI se aplic in mod exclusiv cantitatii de energie consumata peste cea inclusa in abonament la care se adauga un abonament zilnic.

Tarife curent electric CR

Tariful CR – monom cu rezervare se aplica in cazul in care consumul lunar depaseste 45 kWh. In comparatie cu tariful CD – monom fara rezervare, tariful CR beneficiaza de un pret unic si o rezervare zlinica, pe langa acel pret unic. Aceste avantaje se aplica indiferent de momentul in care se consuma energia sau de cantitate. Rezervarea asigura disponibilitatea serviciului de furnizare a energiei electrice in orice moment, sarcina acesteia fiind de a acoperi cheltuielile fixe.

Tarife curent electric CR2

Conform denumirii, tariful CR2 se bazeaza pe 2 zone orare. Astfel, se iau in considerare intervalele luni-vineri, orele 22:00 – 07:00 si de vineri, ora 22:00, pana luni, la ora 07:00. Astfel, daca 60% din consum se desfasoara in cele 2 intervale mentionate, se recomanda tariful CR2. In acelasi timp, consumatorii trebuie sa stie ca trebuie sa detina si un contor special care poate inregistra consumul diferentiat pe acele intervale orare.

Tarife curent electric CR3

Tariful CR3 se bazeaza pe 3 zone orare cunoscute drept de gol, de varf și normal, iar consumul de energie trebuie sa se desfasoare in zona de gol, pentru a fi unul avantajos. Acesta trebuie sa se desfasoare in felul urmator:

  • in perioada 1 aprilie – 30 septembrie, in intervalele orare 00:00 – 08:00, 21:00 – 00:00 si de vineri, ora 21:00, pana luni, ora 08:00;
  • in perioada 1 octombrie – 30 martie, in intervalele vineri, ora 22:00 – luni, ora 08:00, iar in timpul saptamanii, in intervalele 00:00 – 08:00 si 21:00 – 00:00;

Tarife curent electric CTP

Pentru clientii care stiu consumul realizat de aparatele electrocasnice din casa, se recomanda tariful CTP. In acest caz, clientul trebuie sa se asigure ca este racordat la reteaua de Joasa Tensiune si sa detina un contor special, echipat cu un intrerupator automat reglabil. In cazul in care se depaseste puterea prestabilita in contract de energie electrică, acest intrerupator deconecteaza alimentarea cu energie electrică. Tariful CTP pune la dispozitie un pret unic pt energia electrica, iar rezervarea zilnica variaza in functie de fiecare aparat electrocasnic in parte si de puterea necesara functionarii lor. Astfel, acestea trebuie sa se incadreze in 3 transe:

  • 0 – 3 kW inclusiv;
  • 3 – 6 kW;
  • peste 6 kW – in acest caz, nu este obligatorie instalarea intrerupatorului automat reglabil;

Tarife curent electric CS

Tariful CS se recomanda consumatorilor al caror venit net mediu lunar calculat pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim pe economie stabilit printr-o Hotarare a Guvernului. De asemenea, se poate aplica doar daca adresa de domiciliu este aceeasi cu adresa unde are loc consumul. Astfel, consumul se factureaza pe 3 transe:

  • tranșa I (consum lunar de maxim 60 kWh);
  • tranșa II (consum lunar de maxim 90 kWh);
  • transa III (consum lunar mai mare de 90 kWh);

Luand in considerare acesti factori, orice consumator de energie electrica poate opta pentru tipul de tarif care i se potriveste.

alege cele mai bune oferte la electricitate

Tarife curent electric

Liberalizarea pietei de energie de la inceputul acestui an a insemnat noi oportunitati pentru consumatori, în special cand vine vorba de pret curent electric. Cu ajutorul comparatorului de oferte-tip pus la dispozitie de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) si tu poti analiza diferentele de tarife curent electric si poti decide daca oferta de: pret kw CEZ Vanzare, pret kwh Enel Energie, pret kwh Nova Power & Gas sau a oricarui alt furnizor de pe piata liberalizata este mai avantajoasa. In acest fel, vei putea sa-ti alegi oricand un furnizor care sa-ti ofere un tarif energie electrica la o valoare care sa fie potrivita cu asteptarile tale si vei putea face acest lucru de cate ori doresti.

Daca locuiesti in Bucuresti verificarea tarifelor energiei electrice se face online pe site-ul furnizorului. Diferiti furnizori de energie electrică Bucuresti pot fi evaluati usor online pentru a alege cele mai bune tarife.

Citeste si despre: producerea curentului electricvizualizare factura electrica online.