Racordarea la gaze gratuita pentru gospodaria ta in 2023 - afla mai multe

25. Apr.

Racordarea la reteaua de gaze naturale reprezenta, in multe cazuri, un cost suplimentar important pentru persoanele ale caror locuinte sunt in zone izolate.

La finalul anului 2020, legislatia a fost modificata si consumatorii casnici nu mai trebuie sa suporte aceste costuri. Racordarea, atat pentru gaze naturale cat si pentru energie electrica, este gratuita pana la limita valorii medii a unui racord. Costurile de racordare sunt suportate de catre operatorii de distributie. 

Normele care reglementeaza racordarea la gaze gratuita au fost adoptate printr-o Ordonanta de Urgenta si sunt prevazute in pachetul de reglementari al ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) pentru racordarea clientilor casnici.

Conditii de racordare gaze

Pentru utilizatorii de tip clienti casnici, operatorii de distributie concesionari au obligatia sa finanteze si sa realizeze lucrarile de proiectare si executie a instalatiei de racordare, cu recuperarea ulterioara de catre operator a acestor costuri prin tarifele de distributie.

Daca te afli intr-o asemenea situatie, trebuie sa depui o cerere racordare gaze naturale la operatorul de distributie de care apartii. Termenul de realizare a lucrarilor pentru racordare gaze, inclusiv receptia si punerea in functiune a instalatiei de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obtinerii acordului/autorizatiei pentru instalatia de racordare.

Din postura de consumator, poti opta pentru incheierea directa a unui contract pentru proiectare si executie cu un operator economic atestat, ales de tine, caz in care vei achita costurile pentru proiectarea si executia instalatiei de racordare operatorului ales, iar operatorul de distributie iti va rambursa ulterior costurile respective, in maximum 5 ani de la data punerii in functiune a instalatiei de racordare, in transe anuale egale.

Solicitarea de returnare a sumelor catre consumator poate fi efectuata in urmatorul mod: 

Serviciul de racordare gaze poate fi achitat fie in transe anuale pe o perioada de cinci ani de la punerea in functiune a instalatiei de utilizare a gazelor naturale, fie in totalitate, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data punerii in functiune a instalatiei. 

Dupa finalizarea lucrarilor de racordare gaze, instalatia devine proprietatea operatorului sistemului de distributie, dar clientii noncasnici trebuie sa suporte costul racordarii la retea, inclusiv proiectarea acesteia.

Daca intampini probleme, poti face o sesizare online

Este important de mentionat ca exista o metoda noua pentru a rezolva reclamatiile legate de consumul neexplicat de gaze naturale. Acum, este posibil sa trimiti sesizarile si prin intermediul internetului. Astfel, persoanele care intampina probleme cu cantitatea de gaze naturale consumate pot face o sesizare catre furnizorul de gaze. Cu alte cuvinte, daca utilizatorul observa un consum neobișnuit de mare in factura sa, poate depune o sesizare fizic, prin posta, fax sau online.

Clientii care au incheiat un contract de furnizare a gazelor naturale cu un furnizor local, il pot reclama pe acesta, in cazul in care consumul indicat de contor nu corespunde cu realitatea. Pentru clientii finali casnici, reclamatiile sunt valabile daca se refera la masurarea cantitatilor de gaze naturale inregistrate in ultimele trei luni consecutive. In cazul clientilor noncasnici, reclamatiile vor fi luate in considerare daca se refera la masurarea cantitatițor de gaze naturale inregistrate in ultimele sase luni.

Reclamatiile privind masurarea cantitatilor de gaze naturale trebuie sa fie redactate in limba romana si in format scris. Procedura de solutionare a acestor reclamatii incepe atunci cand furnizorul primeste reclamatia si documentele justificative care o insotesc.

Cat costa un metru cub de gaz in 2023?

Comparativ cu celelalte tari din Uniunea Europeana, consumatorii romani platesc un pret mai mic pentru gazele naturale. Situatia a ajuns in acest punct dupa ce, in 2020, autoritatile au incercat sa introduca o oarecare liberalizare a pietei, ceea ce a dus ulterior la o crestere semnificativa a preturilor.

In contextul conflictului militar dintre Rusia si Ucraina, preturile la energie electrica si gaze naturale au crescut semnificativ pentru clientii finali, inclusiv la produsele care necesita un consum mai mare de energie electrica si gaze naturale. Autoritatile au impus o plafonare a preturilor la gaze naturale, stabilind ca, pana in martie 2025, pretul maxim sa fie de 0,31 lei/kWh, TVA inclus. 

Specialistii sustin ca un metru cub de gaze naturale are echivalentul a aproximativ 10,55 kWh. Acest lucru inseamna ca romanii platesc aproximativ 3,3 lei pentru fiecare metru cub de gaze consumat.

Care este pretul unui metru cub de gaz in alte tari din Uniunea Europeana?

Multe tari din Uniunea Europeana au intampinat probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale, mai ales dupa inceperea conflictului intre Rusia si Ucraina. Preturile gazelor au crescut in mod semnificativ din cauza problemelor la livrarea acestora catre Uniunea Europeana, iar optiunile alternative sunt limitate.

In mai multe tari, inclusiv Romania, autoritatile au impus "protectia de tarife" si solicita ca pretul gazelor naturale sa fie plafonat la 180 de euro pe megawatt-ora in intreaga Uniune Europeana. In mod orientativ, pretul gazelor in Romania este printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, fiind similar cu cel din Ungaria. In comparatie, bulgarii platesc cu aproape 50% mai mult, iar portughezii si italienii platesc aproape de doua ori mai mult decat romanii. Cele mai mari preturi la gaz natural se inregistreaza in Suedia, Olanda si Danemarca.

Este clar ca preturile gazelor naturale pot varia drastic de la o țara la alta in cadrul Uniunii Europene. Acest lucru se datoreaza unui numar de factori, cum ar fi infrastructura si accesul la resurse, politicile guvernamentale si concurenta. 

Vestea bună este că România a reușit să își mențină prețul relativ scăzut datorită plafoanelor impuse de autoritățile sale. În plus, consumul de gaze naturale în general a fost în creștere pretutindeni in Europa, pe durata sezonului rece. Acest lucru inseamna ca si clientilor le este recomandat să fie conștienți de consumul lor de energie și de costurile asociate mentinerii caldurii in locuinta.

Citeste si despre: ce pret are un kw.

Daca vrei sa ramai la curent cu cele mai noi informatii despre serviciul de racordare gaze, acceseaza acum blogul Nova Power and Gas!