Ghid prosumator pentru 2023

16. Jan.

In contextul evolutiei preturilor la energie electrica, preocuparile legate de solutii smart pentru asigurarea energiei la costuri sustenabile, iar rolul prosumatorilor pare sa devina tot mai important. 

Insa ce este un prosumator? Termenul „prosumator” reprezinta o fuziune a cuvintelor „produs” si „consumator”. Acesta a fost inventat de scriitorul Alvin Toffler, care l-a mentionat in cartea sa „The Third Wave”, din 1980. 

Prosumator inseamna un om care participa activ la procesul de proiectare si dezvoltare a unui produs pe care il consuma cu regularitate. Altfel spus, acesta isi produce singur bunurile de care are nevoie.  

Cresterea numarului prosumatorilor evidentiaza una dintre cele mai interesante tendinte in domeniul energiei regenerabile. Aceste tehnologii emergente pot contribui la conservarea mediului natural, la stimularea dezvoltarii economice si la oferirea mai multor optiuni energetice,  sporind si mai multa concurenta si inovatia in sectorul energiei electrice. 

Prosumator in Romania 

Din data de 1 ianuarie 2019, romanii au dreptul de a produce si de a injecta in retea energie solara, captata cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Energia produsa de soare si convertita in energie electrica este folosita in vederea consumului propriu, insa cantitatea care ramane nefolosita poate fi vanduta unui furnizor de energie acreditat, la costul de 0,223 lei/kWh. 

Beneficiile producerii de energie solara sunt numeroase, printre care se numara impactul nepoluant asupra mediului si  economisirea facturilor la electricitate. Astfel, suma totala investita la inceput poate fi amortizata in circa 7 ani. Dupa depasirea acestui prag, energia electrica produsa poate aduce un profit considerabil.  

In plus,  energia solara  reprezinta o solutie  excelenta pentru conectarea optima si eficienta  a cladirilor ce nu au acces la reteaua nationala de energie. 

Pentru a stimula piata prosumatorilor, Administratia Fondului de Mediu (AFM) ofera stimulente de finantare, de pana la 25.000 RON. Doritorii au un termen de 90 de zile pentru a obtine autorizatia de constructie si o durata de 8 luni, pentru implementarea proiectului. 

Ghid prosumator - Actualizarile pentru 2022 - 2023 

Romania trece prin reforme legislative considerabile care au ca scop stimularea si implementarea surselor regenerabile de energie.  

Unii dintre principalii actori ai acestui concept este reprezentat de prosumatori. De aceea, s-a luat in considerare simplificarea producerilor de instalare a panourilor fotovoltaice in vederea desfasurii prosumului. 

Astfel, un prosumator autohton trebuie doar sa anunte distribuitorul, pentru a putea instala panouri solare de pana la 10,8 kW capacitate. Firma poate respinge racordarea, numai in cazul in care exista un motiv bine intemeiat, care este prezentat intr-un termen de 15 zile. Daca nu exista obiectii, compania este nevoita sa instaleze panourile in limita unei singure luni, de la primirea cererii.  

Mai mult, un prosumator are acum dreptul de a instala panouri in mai multe locatii si de a consuma energia intr-o alta zona fata de cea in care este produsa. Singura conditie este sa existe un singur furnizor, nu mai multi.  

Evolutia numarului de prosumatori din Romania 

In 2019, in Romania erau doar 303 prosumatori conectati la reteaua nationala. Pana la sfarsitul lunii august 2022, cifra a crescut la 23.800, o crestere cu 75% fata de inceputul anului si se preconizeaza ca pana la finalului lui 2023 sa ajunga la 100.000.  

Pana in august 2022, puterea totala oferita de prosumatori era de 214 megawati, care este mai mare cu pana la 151% fata de inceputul aceluiasi an. Aceasta este suficienta pentru a asigura electricitatea necesara pentru un oras precum Ploiesti, care are peste 220.000 de locuitori.  

Cu o crestere de 100 ori in perioada 2019 - 2022, segmentul prosumatorilor reprezinta una dintre bazele solide ale producerii de energie electrica in Romania. Ceea ce a condus la aceasta expansiune masiva este aprobarea unui proiect de lege care impune inchiderea minelor de carbune si a carierelor de lignit, pentru adoptarea surselor de energie regenerabila.  

Beneficiile pentru care sa devii un prosumator 

Daca vrei sa devii prosumator pentru binele tau si cel al comunitatii tale, insa nu esti sigur de aceasta decizie, citeste beneficiile de care poti avea parte.  

Acestea sunt: 

1. Incurajare colectiva – Nu este usor sa simti ca nu ai cunostintele sau finantele necesare ca sa incepi sa prosumezi. Aceste bariere pot fi depasite atunci cand membrii unei comunitati se unesc si isi impartasesc resursele pe care le detin. Actiunea colectiva schimba aceasta calatorie energetica de la una care pare descurajanta si coplesitoare la inceput, in una care este placuta si poate fi abordata in mod usor. 

2. Profit real - Dupa ce costul initial al instalarii sistemului energetic este platit, poti incepe sa profiti de pe urma productiei de energie.   

3. Reduce emisiile de CO2 - Prosumatorii au capacitatea de a accelera decarbonizarea sistemului energetic, prin inlocuirea energiei pe baza de combustibili fosili cu cea verde. Acest lucru diminueaza emisiile de CO2 din atmosfera.  

6. Sustenabilitate - De obicei, castigurile generate de productia de energie ia forma altor initiative locale durabile, cum ar fi instalarea de statii de incarcare a bicicletelor electrice.  

7. Libertate - Energia este un element crucial al vietii de zi cu zi. Crearea si formarea de comunitati energetice le permite oamenilor obisnuiti sa testeze noi grade de libertate, cum ar fi alegerea furnizorului preferat. 

Prosumator – tranzitia catre o societate bazata pe energie regenerabila 

La nivel global, productia de energie este principala sursa de emisii de CO2, care joaca un rol substantial in schimbarile climatice. Din acest motiv, Uniunea Europeana isi doreste sa reduca emisiile de CO2 cu 45% pana in 2030 si sa sporeasca sursele de energie verde. 

Disponibilitatea si impactul asupra mediului inconjurator sunt doua dintre cele mai importante criterii care recomanda sursele regenerabile pentru viitorul energiei, in detrimentul combustibililor fosili epuizabili si poluanti.  

In concluzie, realizeaza un calcul de energie electrica la Nova, vezi care este costul pe care il platesti pe kwh si incearca sa gasesti cea mai buna solutie pentru tine si casa ta. Cu siguranta iti doresti sa platesti mai putin la curent electric si sa ai grija de mediu, asa ca varianta de a deveni prosumator poate fi una buna, mai ales ca au scazut costurile panourilor fotovoltaice, pentru a incuraja activitatile de acest fel. 

Asadar, prosumatorii contribuie la impulsionarea tranzitiei catre energia regenerabila. Cu un numar tot mai mare de comunitati si guverne care fac eforturi pentru adoptarea retelelor energetice verzi, detinute individual, se imbunatateste drumul catre un viitor cu emisii scazute de carbon.