Furnizorul de energie, schimbarea acestuia și deosebirea față de distribuitor

18. Feb.

Deși sunt printre cele mai importante servicii din industria energetică, furnizare și distribuție energie electrică sunt 2 acțiuni diferite. Pentru a evita confuzia între cele 2, trebuie să stabilim, în primul rând, ce sunt furnizorii de energie electrică și ce sunt distribuitorii de energie electrică.

Furnizorul de energie

După cum spune și numele, furnizorii sunt cei care au ca sarcină principală furnizarea de energie electrică. Aceștia se ocupă cu achiziționarea energiei pe care, apoi, o vând consumatorilor și o facturează.

Furnizorul de energie electrică nu este răspunzător de calitatea energiei și nici de evenimentele neplăcute care pot afecta rețeaua.

În plus, schimbarea acum a furnizorului de energie electrică nu înseamnă și schimbarea componentelor fizice ale rețelei electrice, cum ar fi stâlpii, cablurile sau contoarele. Acestea sunt în sarcina distribuitorului care este responsabil de exploatarea lor. Furnizorul de energie electrică este, totuși, compania cu care se semnează contractul de furnizare a energiei. Asta înseamnă că la această companie va fi cea la care trebuie să ne adresăm dacă vrem să ne ecologizăm energia sau să ne îmbunătățim tariful la energie.

Distribuitorul de energie

Distribuitorul de energie electrică se ocupă cu exploatarea și întreținerea rețelelelor electrice prin care energia ajunge la locul de consum. De asemenea, distribuitorul este cel care trebuie să asigure alimentarea cu energie a locului de consum și este răspunzător de calitatea energiei și de prevenirea incidentelor care pot afecta rețeaua.

În cazul unor dificultăți cu energia electrică livrată, nu este necesară schimbarea furnizorului de energie electrică, ci trebuie contactat în mod direct distribuitorul de energie. În acest fel, rezolvarea problemei se va face mai rapid, deoarece acesta este direct responsabil de buna funcționare a rețelei. Distribuitorul de energie electrică nu este responsabil de facturarea consumatorului, deoarece aceasta este responsabilitatea furnizorului de energie electrică. Distribuitorul de energie electrică intervine doar în cazul în care există probleme cu rețeaua, cum ar fi o pană de curent. Pe scurt, am putea spune că furnizorul de energie electrică este responsabil de producerea și vânzarea energiei, în timp ce distribuitorul de energie electrică este responsabil de transportul acesteia către consumatori.

Schimbarea furnizorului de energie electrică

Înainte de a face schimbări majore în serviciile de energie, trebuie să știți ce presupune schimbarea furnizorului de energie electrică.

Odată cu liberalizarea pieței de energie, atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici, au libertatea de a alege și pot face schimbarea furnizorului de energie electrică în orice moment, cu respectarea termenilor contractuali. Ca urmare a concurenței între furnizori, apare o variație a prețurilor energiei, mulți furnizori alegând să atragă noi clienți prin scăderea acestora și reducerea facturilor.

Pentru a găsi un furnizor de energie mai ieftin, clienții pot utiliza un serviciu de comparare a energiei electrice. Acest tip de serviciu compară prețurile diferiților furnizori și oferă informații despre cele mai ecologice tarife de energie.

Clienții care doresc să schimbe furnizorul de energie electrică vor trebui să furnizeze factura de energie curentă, astfel încât noul furnizor să poată calcula cât va percepe pentru aceeași cantitate.

Totodata furnizorii de energie electrica ofera optiunea de a primi si a plati factura online electrica si gaz!