Producerea energiei electrice: Afla cum ajunge curentul electric in casa ta

19. Aug.

Te-ai intrebat vreodata cum ajunge energia electrica la tine si ce se intampla defapt cand actionam intrerupatorul sau cum se alimentează aparatura electronica atunci cand o bagam in priza? Pare atat de simplu si totusi, nu ne mai putem imagina viata fara curent electric de foarte mult timp, insa, putini stiu cum este acesta produs si cum ajunge la noi in casa.

Pentru folosirea energiei electrice atat in domeniul casnic in activitatile zilnice, cat si in cel industrial, in diverse sectoare, este nevoie de un intreg proces format din trei etape de bază: producerea, utilizarea/consumul si transferul de la locul de producere la locul de consum.

Producerea energiei electrice

Totul porneste de la o centrala electrica, unde producerea energiei electrice are loc prin transformarea altor forme de energie(termică, hidraulică, nucleară, chimică, mecanică, solară, etc.) si in cadrul careia exista generatoare de mare putere. Iata care este parcursul energiei electrice, de la centrala pana la fiecare consumator.

Procesul de producere a energiei electrice incepe in interiorul centralei electrice, unde are loc conversia energiei primare in energie electrica prin arderea combustibililor fosili sau a resurselor regenerabile: carbuni, gaze naturale precum si energie hidroelectrica sau eoliana si generarea unui abur de apa, utilizat pentru actionarea unei turbine conectate la generator, care antrenează generatorul (de curent alternativ). De la centrala, energia electrica trece prin transformatoare de putere, care ridică voltajul curentului pentru a putea fi transportat pe distanțe mari.

Transportul si distributia energiei electrice

Peste tot pe unde ne aruncam privirea, vedem stalpi si fire electrice, de diferite forme și dimensiuni. Toate acestea formeaza infrastructura energetica, ce masoara sute de mii de kilometri de linii electrice, la diferite niveluri de tensiune, interconectate între ele în stații electrice.

Sarcina electrica trece prin linii de transmisie de inalta tensiune care se intind în toata tara. Energia electrica este distribuita prin statia de distributie energie electrica. Ajunge la o sub-statie, unde tensiunea este coborata, astfel incat sa poata fi trimisa pe linii mai mici. Transformatoarele mai mici reduc din nou tensiunea energiei electrice inainte de a fi distribuita in siguranta si folosita in casele consumatorilor. Electricitatea este apoi transmisă la reteaua de linii de distributie electrica locala.

In cele din urma, energia electrica este livrata la domiciliu printr-un cablu conectat la locuinta fiecaruia. In cazul in care serviciul este subteran, acesta va fi rulat prin intermediul contorului electric, astfel incat compania de distributie a electricitatii sa poata monitoriza cantitatea de energie electrica utilizata.

Intr-o casa, energia electrica este alocata diferitelor prize printr-o retea de fire prin cablaj electric. Electricitatea trece prin caderea serviciului si este inregistrata la contor. Contorul monitorizeaza cata energie electrica folosesti. La tabloul de comanda, energia electrica este impartita in circuite pentru fiecare zona a casei tale. In cele din urma, energia electrica se deplaseaza prin firele din spatele peretilor catre prize si intrerupatoare, si e gata sa-ti lumineze casa si sa-ti alimenteze dispozitivele.

 

Citeste si despre: finantare panouri fotovoltaiceenergie verde.