Cum calculam factura de energie electrica?

21. Jan.

Calculeaza aici factura la curent cu calculator kwh in lei - Nova P&G.

Cand vine vorba de calculul facturilor de gaz sau energie electrica, furnizorii de servicii pun la dispozitia clientilor multiple metode de calcul sau aplicatii, astfel incat consumatorii sa poata estima viitoarele cheltuieli.

Conform consumatorilor, factura de energie electrica are cea mai dificila metoda de calcul in comparatie cu celelalte facturi de utilitati. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca doar o treime din costul total al facturii este reprezentat de preţul real al energiei. Restul costurilor il reprezintă tarifele de furnizare şi distributie, precum si energia produsa din surse regenerabile.

Un exemple ANRE arata ca o factura de curent in valoare totala de 100 de lei (fara TVA), include tarifele de furnizare si distributie in valoare de 49 de lei, in timp ce pretul real al energiei este de 29 de lei, adica mai mic de o treime.

Produsa in centrale, energia pura reprezinta prima componenta a facturii, pretul de achizitie al acesteia fiind partial controlat de stat. In acelasi timp, hidrocentralele si reactoarele nucleare produc 30% din energia care ajunge in casele consumatorilor. Autoritatile aproba pretul la 120, respectiv 140 de lei pentru fiecare Megawatt. Furnizorii de energie cumpara de pe bursa 70% din totalul acesteia, la un pret aproximativ de 170 de lei pentru un Megawatt-ora. Asadar, doar 27% din costul total al facturii este reprezentat de energia pura.

Componentele unei facturi de energie electrica pentru consumatori sunt: rezervare, consum total regularizare reglementat, consum CPC 20% regularizare, accize consum necomercial, certificate verzi, contributie cogenerare inalta eficienta, taxa radio si taxa TV.

Cum iti calculezi consumul de energie electrica?

Primul pas pentru a face un calcul corect pentru factura electrica este citirea indexului. Pe contorul de energie vei gasi inscrisa o valoare care reprezinta consumul total de energie pana la acel moment. Pentru a calcula consumul ai nevoie de un index citit in luna curenta si un index citit in luna precedenta:

Consum energie electrica lunar = index nou – index vechi

Pentru a te asigura ca iti monitorizezi corect consumul si platesti exact cat consumi, este important sa transmiti indexul in perioada specificata de furnizor prin oricare din metodele pe care le ai la dispozitie:

• La numarul de telefon pentru transmiterea indexului:

• Direct pe site-ul furnizorului;

• In aplicatia furnizorului, unde ai si posibilitatea de a vedea evolutia consumului

 

Cum calculezi factura de energie electrica?

Inainte sa faci un calcul final trebuie sa vedem care sunt componentele facturii deoarece tu nu platesti doar consumul citit de pe contor ci si alte taxe obligatorii. Calculul oricarei facturi respecta aceasta formula simpla:

Pret factura = pret energie electrica activa + taxe suplimentare obligatorii

 

Energia electrica activa

Prin energie electrica activa ne referim la consumul propriu-zis de energie electrica, mai exact cel pe care il afli folosind formula de mai sus – diferenta dintre indexul nou si cel vechi. Unitatea de masurare a energiei este kWh (kilowati – ora).

Pretul pentru energia electrica activa se calculeaza astfel:

Pret energie activa =  pret/kWh x consum

Pretul unui kW variaza de la furnizor la furnizor, deci este la latitudinea ta sa te informezi despre ofertele existente pentru a alege cel mai bun pret in functie de localitatea in care te afli, tipul de locuinta si consumul lunar.

Tariful de transport

Acest tarif este platit operatorului care transporta energia electrica, mai exact Transelectrica. Tariful variaza in functie de locul in care consumi energia.

Tariful de distributie

Tariful de distributie se refera la distributia pe inalta tensiune, medie tensiune si joasa tensiune. Valoarea tarifului depinde de zona geografica in care se afla locul de consum si de operatorul de distributie.

Contributia de cogenerare

Contributia pentru cogenerare trebuie platita de orice consumator de energie electrica iar banii adunati sunt folositi pentru functionarea centralelor electrotermice in conditiile impuse de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei.

Valoarea acestei contributii este stabilita la fiecare inceput de an in functie atat de costurile si veniturile realizate, cat si de cele prognozate. Pentru anul 2021, tariful este de 0.017 lei/kWh.

Certificatele verzi

Certificatul verde este o componenta care atesta ca energia electrica a fost produsa din surse regenerabile precum panouri solare, eoliene, biomasa etc. Acestea sunt acordate producatorilor pentru a-i incuraja sa produca energie verde iar furnizorii sunt reglementati de ANRE sa achizitioneze un anumit numar de certificate.

Mai apoi, taxa pe certificate apare pe factura ta in urma acestui calcul: consum de energie electrica x cota de certificate verzi.

Acciza

La fel cum platesti accize pentru alte bunuri, trebuie sa platesti acciza pentru energia electrica. Acciza pentru consumul necomercial este de 0.005 lei/kWh.

TVA

In plus fata de costurile de mai sus este si taxa pe valoare adaugata care are o valoare stabilita de 19%.

Furnizorul incaseaza banii pentru toate componentele facturii si trimite valoarea acestora catre entitatile juridice corespunzatoare, in baza legislatiei in vigoare, mai putin pretul pentru energia electrica activa.

Poti face acest calcul factura curent separat, dar totul devine mai usor daca folosesti un calculator factura electrica care are formule incluse specific pentru a calcula factura la curent. Majoritatea furnizorilor de energie electrica iti pun la dispozitie un calculator curent online, unde poti vedea rapid care sunt sumele pe care le vei plati (impartite pe componente) in functie de cat costa un kWh si consum.

Un exemple ANRE arata ca o factura de energie electrica in valoare totala de 100 de lei (fara TVA), include tarifele de furnizare si distributie in valoare de 49 de lei, in timp ce pretul real al energiei este de 29 de lei, adica mai mic de o treime.

Calculeaza factura cu Nova Power & Gas!

Pentru ca atat serviciile, cat si pretul energiei difera, Nova Power & Gas va recomanda sa faceti o comparatie intre serviciile furnizorului actual si cele ale potentialului nou furnizor. Pentru acest lucru, puteti folosi un calculator pentru factura de energie electrica care sa va ajute sa faceti o comparatie intre furnizori si sa alegeti serviciile furnizorului potrivit nevoilor dumneavoastra.

Calculatorul pentru factura de energie electrica trebuie sa respecte formula mentionata mai sus. In acelasi timp, trebuie sa luati in considerare faptul ca datele furnizate de acesta sunt pur orientative.

Toti furnizorii va pot face o simulare a facturilor, iar cu ajutorul unui calculator pentru factura electrica puteti stabili cu usurinta ce furnizor vi se potriveste.

Nova Power & Gas va pune la dispozitie o aplicatie ce are rolul unui calculator pentru factura de energie electrica nu doar pe persoana fizica, ci si pe persoana juridica. De asemenea, daca sunteti interesat sa analizati preturile pentru gazele naturale, aplicatia calculeaza si factura la gaze, la solicitarea dumneavoastra. In acest fel, beneficiati de date cat mai precise care sa va permita sa stabiliti un plan de cheltuieli lunar.

Daca ai ales plata factura electrica online, procesul de plata este rapid si nu mai necesita deplasarea ta. Plata facturii online este o comoditate!